Nechodíte do lesa z obavy pred kliešťami? Mestský park ani záhrada vás nezachránia: Hlavne ich nekrúťte a ničím nepotierajte!

Počkajú si na vás v tráve či v kroví a to už pri teplotách od 5 °C. Niekoľko rokov po sebe odborníci aktívne kliešte zaznamenali už vo februári.

22.03.2024 14:00
kliešť, kliešte Foto:
debata

Aj hranica ich výskytu sa z južných oblastí posunula až do nadmorskej výšky 1 250 m, čo je za posledných 40 rokov posun o 400 až 450 m vyššie. Kliešte je možné nájsť takmer všade, kde je zeleň s výskytom tráv a krov.

Parazitológovia z Biologického centra AV ČR v spolupráci s odborníkmi zo Štátneho zdravotníckeho ústavu v Prahe a VŠB – Technickej univerzity Ostrava v minulej sezóne započali projekt „Klíšťata ve městě“, počas ktorého zisťovali, nakoľko sú kliešte v parkoch pre ľudí nebezpečné. Ich zistenia sú šokujúce – baktérie spôsobujúce lymskú boreliózu boli zistené u každého štvrtého kliešťa. „Celkovo sme počas prvých 8 mesiacov projektu nazberali viac ako 3-tisíc kliešťov z mestských a prímestských parkov a lesoparkov. Otestovali sme ich na prítomnosť piatich druhov baktérií, ktoré môžu spôsobovať ochorenie človeka. Takmer polovica kliešťov, presne 44 percent, bolo infikovaných aspoň jednou z baktérií,“ povedal vedúci projektu Václav Hönig z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Baktériu spôsobujúcu lymskú boreliózu vedci nachádzali najčastejšie, a to u 26 percent kliešťov.

Najviac kliešťov sme zaznamenali v menej udržiavaných častiach parkov. Na pravidelne kosených trávnikoch boli nálezy minimálne.
Václav Hönig (Parazitologický ústav Biologického centra AV ČR
Kliešťová encefalitída je závažné ochorenie... Foto: SHUTTERSTOCK
kliešť, kliešte Kliešťová encefalitída je závažné ochorenie mozgu a miechy. Spôsobov, ako sa pred ním chrániť je viacero, no najefektívnejšie očkovanie.

Dalo by sa predpokladať, že v mestských parkoch bude výskyt kliešťov nižší než v lesoch, no nie je to tak. „V priemere sme vo všetkých krajských mestách ČR našli 15 aktívnych kliešťov na sto štvorcových metrov, čo je výrazne viac, než nachádzame v lesoch,“ zdôraznil vedúci NRL pre dezinsekciu a deratizáciu SZÚ Martin Kulma.

Ako sa chrániť?

Kliešť vždy lezie od zeme smerom hore, preto na vás striehne hlavne na koncoch listov, na steblách tráv alebo na konároch nižších krov. Vzdať sa prechádzok v prírode, oddychu či práce v záhade sa vzdať nemusíte. Stačí, keď dodržíte odborníkmi odporúčanú prevenciu:

  • Vyhýbajte sa pobytu v prírode v rámci oblastí s vysokým výskytom kliešťov. Kým v minulosti patrilo k najrizikovejším oblastiam povodie rieky Váh a Trenčiansky kraj, za ostatné roky bol zaznamenaný najvyšší počet prípadov kliešťovej encefalitídy v Žilinskom a v Banskobystric­kom kraji.
  • Vhodné je používanie účinných repelentov.
  • Nosenie svetlého oblečenia a dlhých nohavíc.
  • Po každom pobyte, hoci len v záhrade by malo byť samozrejmosťou, že si celé telo prezriete.
1. Použite pinzetu, ktorú pritlačte čo...
2. Kliešťa vyťahujte plynulým kolmým ťahom...
+43. Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne...

Očkovanie má zmysel

Hoci dnes ešte očkovanie proti lymskej borelióze k dispozícii nemáme, riaditeľka Štátneho zdravotníckeho ústavu ČR Barbora Macková pripomína dôležitosť rýchleho odstránenia prichyteného kliešťa, čím výrazne obmedzíte riziko nákazy. Žiaľ, pri ďalšej z vážnych infekcií prenášaných kliešťami – kliešťovej encefalitíde nemusí ani včasné nájdenie a odstránenie kliešťa zabrániť infekcii, pretože vírus kliešťovej encefalitídy sa na rozdiel od lymskej boreliózy prenáša už niekoľko minút po prisatí. V tomto prípade je tak jedinou účinnou prevenciou očkovanie.

Úrad verejného zdravotníctva SR dôrazne odporúča zvážiť možnosť očkovania proti kliešťovej encefalitíde najmä v lokalitách so zvýšeným výskytom hlásených prípadov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kliešte
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december