Jablone, slivky, hrušky... bez úrody: 8 dôvodov, prečo stromy zívajú prázdnotou alebo vám ovocie doprajú len občas

Niekedy sa stane, že i napriek starostlivosti a pozornosti venovanej pestovaniu ovocných stromov, sa uspokojivej úrody nedočkáte.

09.10.2023 14:00
jablká, jeseň, zber Foto:
debata

Príčiny tohto neúspechu sú rozmanité, no často spočívajú v nesprávnych pestovateľských postupoch.

1. Po starom strome rovnaký druh

Tak, ako v prípade zeleniny, ani pri pestovaní ovocných stromov by ste na rovnaké miesto nemali sadiť ten istý druh. Znamená to, že ak odstránite starú jabloň, určite po nej znova nesaďte jabloň, ale radšej kôstkovinu. Úplne ideálne, ale, je, nájsť výpestku úplne nové miesto. Ak nič zo spomenutého nie je u vás možné, kúpte aspoň strom naštepený na iný podpník než bol pôvodný. Napríklad čerešňu na vtáčnici vymeňte za stromček na mahalebke, hrušku na plánke za výpestok s dulovým podpníkom a podobne.

Najčastejšie sa problém pestovania rovnakého... Foto: SHUTTERSTOCK
ovocný strom, výpestky, sadenie Najčastejšie sa problém pestovania rovnakého druhu po sebe prejavuje pri jabloniach, broskyniach, višniach, čerešniach a ríbezliach slabším rastom koreňov čo uvidíte na kratších prírastkoch a menších listoch.

2. Hlboké sadenie

Významný vplyv na rodivosť má aj hĺbka vysadenia stromu. Vždy by ste mali dbať na to, aby miesto štepenia zostalo 10 až 15 cm nad povrchom pôdy. Príliš hlboká výsadba môže viesť k tomu, že naštepená odroda začne zakoreňovať sama a postupne preberá funkciu podpníka, čo nie je žiaduce. Pri mladých výpestkoch ich môžete opätovne vykopať a zasadiť plytšie, alebo aspoň odkopať zeminu okolo kmienka.

Aj podpníky ovplyvňujú rodivosť: slabšie... Foto: SHUTTERSTOCK
ovocný strom, sadenie, výsadby, polievanie, zalievanie Aj podpníky ovplyvňujú rodivosť: slabšie rastúce zvyčajne pozitívne smerom k pravidelnej rodivosti, silnejšie rastúce, a to hlavne semenáče, zase častejšie trpia striedavou rodivosťou.

3. Nezakladajú sa kvetné púčiky

V tomto ohľade je dobré vedieť, že kvetné púčiky sa vo väčšej miere zakladajú na výhonkoch s menej priaznivými rastovými podmienkami. Existuje preto niekoľko pestovateľských zásahov, ktorými viete podporiť práve tvorbu kvetov ako prepletanie letorastov, krúžkovanie či zaškrcovanie kmeňa. Pri ohýbaní letorastov sa uplatňuje poznatok, že výhonky rastúce zvislo nahor majú tendenciu rast zosilňovať, kým tie, čo rastú vodorovne, sú v raste oslabené, no tvoria viac kvetov. Ohýbanie a vyväzovanie letorastov je najlepšie robiť na začiatku vegetácie, keď už prúdi miazga. Aj ostatné zásahy smerujúce k podpore tvorby kvetov musíte stihnúť pred ich iniciáciou (napríklad pri jabloniach do júna).

Treba si uvedomiť, že účinky všetkých týchto... Foto: SHUTTERSTOCK
ovocný strom, sad, kvitnutie Treba si uvedomiť, že účinky všetkých týchto pestovateľských zásahov na podporu tvorby kvetných púčikov sa na úrode prejavia až v ďalšom roku.

4. Príliš veľká úroda

Teší vás extrémne bohatá úroda? Aj to môže byť problém. Strom sa nadmernou tvorbou plodov v jednej sezóne neprimerane vyčerpá a v ďalšej nezarodí. Navyše, plody majú často zlú kvalitu a sú neprimerane malé. V takýchto prípadoch je dobré zredukovať rezom už násadu kvetov pri súčasnom zmladení plodonosného obrastu.

drieň obyčajný, drienky Čítajte viac Pomôžu pri zlom trávení, bolestiach žalúdka a znížia horúčku. Najlepšie chutia po opadnutí a pripravíte ich na spôsob olív

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocné stromy #nerodivosť #opelivosť #nadúroda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december