Kompost hotový len za 18 dní? Tento spôsob naozaj funguje. Stačí ho poctivo prehadzovať

Domáci chov sliepok zažíva veľkolepý návrat. Zopár kusov hydiny si už doprajú aj tí, ktorí pôvodne uvažovali len o záhrade s trávnikom a okrasnými záhonmi. Raz darmo. Domáce je domáce a cena vajec neúprosne rastie.

28.07.2023 14:00
shutterstock 230931505 Foto:
debata (1)

Čo však s toľkou, trusom znehodnotenou podstielkou? Za pomerne krátky čas ju viete premeniť na kvalitné organické hnojivo. A nie, nemáme na mysli dobre známu zálievku zo skvasených slepačincov, ale prvotriedny kompost, ktorý si vaše rastliny zamilujú.

Vedci na Kalifornskej univerzite v Berkeley vyvinuli originálny spôsob spracovania organického materiálu. Berkeley metóda rýchleho kompostovania umožňuje bezpečný rozklad organického materiálu v priebehu dvoch až troch týždňov.

Chov sliepok je skvelý, no okrem radosti so... Foto: SHUTTERSTOCK
sliepka Chov sliepok je skvelý, no okrem radosti so sebou prináša aj povinnosti a otázku, kam s odpadom? Do komunálu ani bionádob rozhodne nepatrí.

Dôležitou súčasťou tejto metódy je použitie slamovej podstielky v hrubej vrstve, ktorá pri rozklade poskytuje ideálnu rovnováhu medzi podielom uhlíka a dusíka. Takto vytvorená horúca kompostovacia hromada je ideálnym prostredím pre mikroorganizmy, ktoré podporujú rýchly rozklad organického materiálu.

Nie je to žiadna veda

Klasicky, ako pri bežnom kompostovaní treba začať zberom vhodného materiálu, čo je v tomto prípade použitá podstielka z chovu hydiny obsahujúcu trus, slamu, a prípadne aj seno, hobliny či piliny. Dôležité je dodržať objemový pomer medzi mokrou a suchou surovinou. Následne pripravte dostatočne veľkú kompostovaciu hromadu. Ideálne by mala mať aspoň jeden kubický meter, aby boli tepelné straty minimálne a horúce kompostovanie dobre fungovalo.

Pôdu pod budúcim kompostom dobre polejte a začnite vrstviť odpadový materiál. Ak používate len slamovú podstielku bez iných prímesí, môžete, ale nemusíte ju prekladať trochou záhradnej zeminy a nasekanými zvyškami rastlín, napríklad z pletia okrasných záhonov a zeleninových hriadok. Dôležité je, aby ste každú vrstvu preliali vodou.

Veľkou výhodou Berkeley metódy je, že vysoké teploty dosiahnuté v kompostovacej hromade zničia väčšinu semien burín a rastlinných patogénov.

Počítajte dni

Samotné kompostovanie začne v deň, keď založíte hromadu. Potom ju každý druhý deň – teda 4., 6., 8., 10., 12., 14. a 18. – prehadzujte o kus vedľa a o dva dni zase späť na pôvodné miesto. Podľa potreby môžete hromadu prelievať trochou vody. Dôležité je, aby kompost medzi dvoma prehodeniami vždy jeden deň odpočíval. Na 18. deň by ste už mali vidieť, že sa materiál v hromade pekne rozložil, je tmavý a horúci. Nechajte ho ešte deň odpočívať, aby ochladol a môžete používať tak, ako ste zvyknutí pri klasickom záhradnom komposte.

Každé obrátenie kompostu zvyšuje aktivitu... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost Každé obrátenie kompostu zvyšuje aktivitu baktérií aj teplotu a tak urýchľuje rozklad.

6 pravidiel rýchleho kompostovania, ktoré musíte dodržať, aby sa proces podaril

  • Pevné rastlinné zvyšky v podstielke je najlepšie nasekať na 1,5 až 3,5 cm kúsky. Pri tejto veľkosti bude ich rozklad naozaj rýchly.
  • Materiál, ktorý kompostujete, musí mať správny pomer uhlíka a dusíka. Dosiahnete to miešaním rovnakých objemov zeleného rastlinného odpadu a prirodzene suchého rastlinného materiálu.
  • Rozkladné procesy fungujú správne, ak je vlhkosť použitých materiálov v hromade asi 50 percent. Orientujte sa podľa toho, že príliš vlhká hromada nepríjemne zapácha, príliš suchá nepáchne, ale ani sa nerozkladá.
  • Po založení hromady do nej už nič nepridávajte. Nový materiál by začínal proces rozkladu od nuly a pri poslednom prehadzovaní by tak ešte nebol správne rozložený.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chov #sliepka #sliepky #kompost #slepačince #ako využiť podstielku
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december