Hnednú a usychajú vám tuje, doslova zo dňa na deň? Jeden drobný detail vám prezradí príčinu

O tujach by sa dalo trochu nadnesene povedať, že ľudí rozdeľujú na dva tábory. Na tých, čo ich úplne nenávidia a na tých, ktorí na nepriehľadnú, vždyzelenú a rýchlo rastúcu stenu v podstate za pár eur nedajú dopustiť.

17.08.2023 06:00
tuja, hnednutie Foto:
debata

Áno, uznávame, že dnes už trh ponúka množstvo iných alternatív, ale to neznamená, že si niekoľko rokov prácne pestovanú zelenú zástenu musíte nechať zničiť. Navyše doslova za pár týždňov.

Dôvodov, prečo sa svieže konáriky menia na hnedú sušinu môže byť niekoľko. V prvom kroku skúste, či môžete vylúčiť všetky tieto najčastejšie príčiny hnednutia a vysychania tují:

  • Ide o primeranú a teda prirodzenú obmenu starších vetvičiek.
  • Rastliny sú poškodené v dôsledku zimného vyschnutia (vždyzelené dreviny potrebujú zálievku aj v zime – ak je príliš slnečno, sucho a nemrzne.
  • Trpia nedostatkom horčíka (v takom prípade pomáha pravidelné prihnojovanie horkou soľou – v začiatkoch môžete hnojivo aplikovať aj formou postreku na list, čo rastlina rýchlejšie príjme).
  • Vysadili ste ich na nevhodné (príliš tienisté) stanovište.
  • Spaľuje ich teplo, ktoré sála od rozhorúčeného betónového plotu, pri ktorom sú vysadené.
  • Výsadba je príliš hustá (kým sú tuje malé, vyzerajú dobre, no už o necelých päť rokov si môžu v hustom spone veľmi konkurovať v príjme vody, živín a navzájom si neprimerane tieniť).

Ak na vaše rastliny nič z vyššie uvedeného nesedí, potom si ich poriadne prezrite a porovnajte s fotografiami v galérii na konci tohto článku. Je veľmi pravdepodobné, že sa jedná o živočíšneho škodcu − lykokaza tujového (Phloeosinus thujae) alebo lykokaza borievkového (P. aubei). Obaja spôsobujú rovnaké škody, a aj ich prítomnosť na rastlinách má rovnaké prejavy.

Lykokaz borievkový aj lykokaz tujový sú... Foto: SHUTTERSTOCK
tuha, hnednutie, lykokaz tujový Lykokaz borievkový aj lykokaz tujový sú invazívne škodce, ktoré sa u nás v posledných rokoch značne rozšírili. Vyhovuje im suché a teplé počasie. Vtedy dochádza k premnoženiu.

Voľným okom ich spozorujete len ťažko

Lykokazy patria do čeľade podkôrnikovitých, pričom škodia nielen larvy, ale aj dospelé chrobáky. Sú veľmi malé (1,5 až 3 mm) a v našich podmienkach mávajú počas roka jednu generáciu. Prezimované dospelé lykokyzy sa začínajú rojiť keď teplota vystúpi nad 20 °C. Sú veľmi dobrí letci, preto prejsť k vám od suseda pre ne nie je žiadny problém.

ruže Čítajte aj 18 ideálnych spoločníkov pre ruže, no levanduľa medzi nimi nie je. Prečo jej prítomnosť rastlinám škodí?

Všade samé chodbičky a dierky

Do zelených konárikov tují, ale aj borievok a cypruštekov vyhrýzajú chodbičky dlhé najviac 2 cm. Po tomto, takzvanom dospelostnom žere vyhrýzajú už v zoslabnutých stromoch dierky, do ktorých kladú vajíčka. Vyliahnuté larvy vyžierajú ďalšie chodbičky 6 až 7 týždňov. Potom sa kuklia. Vyliahnuté dospelé chrobáky vyhrýzajú dierky, cez ktoré sa dostanú von.

Dôležité príznaky napadnutia tují lykokazom

  • Nepravidelné odumieranie konárikov.
  • Suché vetvičky napadané pod stromami.
  • Na bazálnej časti opadaných konárikov vidieť vyhryzené otvory a chodbičky.
  • Pri vyústení vyhryzených chodbičiek vidieť jemné drobučké piliny.
Lykokaz uprednostňuje prevažne oslabené... Foto: SHUTTERSTOCK
tuja, hnednutie Lykokaz uprednostňuje prevažne oslabené rastliny v zlej kondícii. Základom preventívnych opatrení je vhodné stanovište, primeraná závlaha aj v jesenných a zimných mesiacoch, neprehnojovanie dusíkom a dostatok horčíka v pôde.

Preventívne opatrenia a priama ochrana

Aby ste predišli napadnutiu rastlín lykokazmi, treba rastlinám vybrať vhodné stanovište, výsadbu neprehusťovať, do výsadbovej jamy aplikovať mykorízne huby určené na ihličnaté dreviny, dbať na pravidelné zavlažovanie a správnu výživu. Pri zistení prvých príznakov neváhajte a siahnite po ochrane v podobe vhodného insekticídu. Inak sa môžete s tujami rozlúčiť. Keďže však žiadny prípravok priamo určený na ošetrenie tují proti tomuto škodcovi a ešte v malospotrebi­teľskom balení na našom trhu nenájdete, vyberajte taký, čo je určený na okrasné dreviny a ako účinnú látku obsahuje pyretroidy alebo spinosad (napríklad prípravok SpinTor). Hlavným obdobím náletu dospelých chrobákov na rastliny sú mesiace máj a jún, kedy je zároveň najúčinnejšie, zasiahnuť postrekom. Postrek treba zopakovať 2– až 3-krát v týždennom intervale.

Hlavným obdobím náletu dospelých chrobákov...
Na konárikoch, ale aj hrubších konároch a...
+1Rastlina sa napadnutiu bráni, preto...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Tuja #hnednutie #usychanie #lykokaz tujový
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december