Bez cholesterolu, so zdravými tukmi a schopnosťou nadlho zasýtiť: Ako spoznáte, že je toto ovocie správne dozreté?

Dalo by sa povedať, že existujú len dva typy ľudí. Tí, čo ho milujú pripravené na všetky spôsoby a tí, ktorí mu jednoducho neprišli na chuť.

01.01.2024 09:31
avokádo Foto:
Nespotrebovanú polovicu avokáda spolu s kôstkou uskladnite v uzavretom zaváraninovom pohári v chladničke.
debata

Tak či onak, avokádo je veľmi hodnotnou potravinou, ktorej by ste aspoň raz za čas mali dať šancu. Zrelý plod je ľahko stráviteľný a môžu ho konzumovať deti aj tehotné ženy. Mäkká maslovitá dužina má vynikajúcu výživovú hodnotu. Obsahuje naozaj veľa bielkovín, absolútne minimum cukrov a niektoré odrody až 30 percent prospešných tukov (vo forme nenasýtených mastných kyselín). V avokáde nájdete aj omega-6 mastné kyseliny, ktoré vyrovnávajú hladinu cukru v krvi a dokážu zabrániť pocitom hladu. Tento chutný plod tiež pomáha pri kardiovaskulárnych ochoreniach, problémoch s nervovou sústavou a obsahuje veľa lecitínu, ktorý znižuje hladinu cholesterolu a pri pravidelnej konzumácii zlepšuje pamäť. Avokádo je bohatým zdrojom vitamínov A, D, C a E a vitamínov skupiny B. Má tiež dostatok minerálov, hlavne železa, vápnika, fosforu a draslíka.

top články 2023 na Záhrade Čítajte viac Top 10 najpopulárnejších článkov pre záhradkárov v roku 2023: Tieto témy vás počas sezóny aj mimo nej zaujali najviac
Poznáme ho ako avokádo, no ak by ste sa zaujímali o správny botanický názov stromu, na ktorom tento plod dozrieva, je to hruškovec americký.
Avokádo je skvelé aj v tom, že ho môžete... Foto: SHUTTERSTOCK
avokádo Avokádo je skvelé aj v tom, že ho môžete pripraviť tak na slano, ako aj na sladko.

Sklamala vás chuť?

Možno ste netrafili správnu zrelosť. To je najväčší problém v prípade avokáda, keďže patrí k exotickým a teda k dovážaným druhom ovocia. Plody sú veľmi citlivé na otlačenie, preto sa zberajú nezrelé (ešte celkom tvrdé) a až postupne dozrievajú. Niekedy v skladoch, inokedy na predajniach či až u vás doma.

Ako spoznať kvalitné avokádo?

Ak ho nepotrebujete konzumovať hneď, pokojne môže byť tvrdé. Pri izbovej teplote vám za pár dní dozreje. Naozaj nikdy ho neskladujte v chladničke. Na priamu konzumáciu sú vhodné len zmäknuté plody, no treba poznať správnu mieru. Ak pri jemnom zatlačení máte pocit, že by ste sa pri väčšej snahe prstami zaborili do krémovej dužiny, kupujte ho. Ak však medzi šupkou a dužinou ucítite voľný priestor, plod je už prezretý a s najväčšou pravdepodobnosťou vnútri už aj plesnivý. V obchodoch sa môžete stretnúť s rôznymi odrodami (u nás najčastejšia je ‘Hass’), ktoré sa okrem tvaru (guľovitý, pretiahnutý, hruškovitý), či veľkosti líšia aj farbou šupky (zelená, hnedá, fialová, čierna). Treba preto vedieť správne rozpoznať, či sú hnedé fľaky na šupke znakom nekvality, alebo je jej tmavé sfarbenie odrodovou vlastnosťou. Rovnako sa odporúča pozrieť pod krátku stopku plodu. Ak je dužina pod ňou žltkastá, avokádo je vhodne dozreté. Hnedá farba značí prezretosť a možný začiatok hnilobných procesov vnútri dužiny.

Dužina dozretého avokáda sa dá ľahko podobrať... Foto: SHUTTERSTOCK
avokádo Dužina dozretého avokáda sa dá ľahko podobrať lyžicou a oddeliť tak od šupky.
Správne dozretá dužina avokáda má maslovitú konzistenciu, je žltkastá, alebo zelenkavožltá, s príjemnou orieškovou chuťou.

Žiadna novinka ani módny trend

Avokádo je jednou z najdlhšie využívaných kultúrnych rastlín. Nálezy v starých indiánskych hroboch dokazujú, že ho konzumovali už pred viac ako 8-tisíc rokmi. Pochádza zo Strednej Ameriky a kvôli zložitému procesu opeľovanie nie je ani v jeho domovine jednoduché, dopestovať bohatú úrodu.

Hruškovec americký je známy veľmi bohatou... Foto: SHUTTERSTOCK
avokádo Hruškovec americký je známy veľmi bohatou násadou jemne voňavých kvetov. Kvôli zložitému spôsobu opeľovania je však dosiahnutie bohatej úrody náročné.

Vedeli ste, že…

  • … avokádo je nízkokalorické ovocie?
  • … dužina sa dá použiť ako pleťová maska?
  • … nezrelé avokádo má horkú chuť a je jedovaté?
  • … teplota pri skladovaní nesmie klesnúť pod 10 °C?
  • … obsahuje málo cukru, preto ho môžu konzumovať aj cukrovkári?
Ochutnajte zdravé vegetariánske jedlo budhistických mníchov, ktorého súčasťou je aj avokádo.
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #avokádo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december