Už zajtra sa u nás po prvýkrát uskutoční unikátny a v zahraničí obľúbený projekt Vtáčia hodinka: Poďme ich spolu spočítať!

Chystajte kŕmidlá a vtáčie maškrty. V zahraničí veľmi obľúbená akcia sa konečne bude konať aj u nás. Hoci ide o oficiálny vedecký výskum, zúčastniť sa ho môže úplne každý.

04.01.2024 04:00
sýkorky kŕmidlo, prikrmovanie, zima, sneh Foto:
debata

Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko organizuje 5. až 7. januára 2024 Vtáčiu hodinku – v zahraničí veľmi obľúbený formát sčítania vtáctva na zimných kŕmidlách. K účasti je pozvaný úplne každý.

Ide o program občianskej vedy, ktorého cieľom je sledovať, aké druhy vtákov k ľuďom prilietajú. Cez údaje z Vtáčej hodinky majú potom ornitológovia možnosť, nahliadnuť na slovenské kŕmidlá a zistiť aj to, čo ovplyvňuje výskyt a správanie u nás zimujúcich vtákov. Cieľom projektu je zároveň zapojiť širokú verejnosť do spoznávania voľne žijúceho vtáctva a budovanie vzťahu k prírode cez vlastné zážitky a skúsenosti.

Až 40 rôznych stravníkov

Podľa koordinátorky Vtáčej hodinky Zuzany Lackovičovej zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko posledné dni v niektorých regiónoch Slovenska napovedajú, že tento rok môže byť sezóna veľmi zaujímavá. „Prileteli k nám napríklad vzácne chochláče severské, ktoré patria k veľmi netradičným návštevníkom okolia vtáčích kŕmidiel.“ Druhové zloženie vtáčích stravníkov závisí podľa odborníčky od počasia, úrody semien a plodov v prírode a od lokálnych faktorov. Celkovo sa však môže na kŕmidlách vyskytnúť až 40 rôznych druhov vtáctva.

Chochláč severský Foto: SHUTTERSTOCK
Chochláč severský Chochláč severský

Pridajte sa k tisíckam ľudí z ďalších krajín

Podobne sčítava vtáky široká verejnosť v USA, Veľkej Británii, Írsku, Holandsku a v ďalších krajinách. „Slovenskí ornitológovia pri príprave sčítania úzko spolupracujú s kolegami z Bavorska, Rakúska, Švajčiarska, Českej republiky a zo Srbska. Používame jednotnú metodiku, vďaka čomu budeme môcť porovnať výsledky i cezhranične,“ uviedla Lackovičová.

sýkorka veľká, zima, kŕmidlo, vtáky, sneh Čítajte viac Kvíz: Spoznáte vtáky na kŕmidlách? Otázku číslo 3 by mal uhádnuť každý. Zvládnete to bez chyby alebo zaváhate?

Prikrmujte rozumne a bezpečne

„Aby ste prikrmovaním vtákom viac neuškodili ako pomohli, musíte dodržiavať niekoľko dôležitých zásad,“ upozornila koordinátorka Vtáčej hodinky. „Prvou je výber správneho krmiva. Vtákom rozhodne neponúkajte zvyšky z kuchyne, pečivo, slané alebo korenené výrobky či cukrovinky. Najlepšie je spoľahnúť sa na overené tipy ako sú slnečnicové semienka, orechy, ovos, proso, prípadne lojové zmesi.“ Podľa Lackovičovej je nemenej dôležité aj správne kŕmidlo: „Zaručí, že ponúknutá potrava sa neznehodnotí a vtáčím stravníkom nebude spôsobovať ťažkosti. Pri výbere kŕmidla dbajte na to, aby svojou konštrukciou chránilo krmivo pred dažďom a snehom a aby sa dalo ľahko vyčistiť. S trusom vtákov sa doň môžu dostať nebezpečné vírusy.“

Foto: SHUTTERSTOCK
sýkorka, prikrmovanie, kŕmidlo, zima, sneh

Jeden vtáčí víkend

Oficiálne sčítanie bude prebiehať počas víkendu 5. až 7. januára 2024. Jeho princíp spočíva v tom, že počas jednej celej hodiny sledujete, aké vtáky prilietavajú na vami pripravené kŕmidlo. Výsledky zapisujete do jednoduchého online formulára. Komu je milšie pero a papier, môže si sčítací formulár vytlačiť.

Skvelé je, že na oficiálnom webe Vtáčej hodinky si priamo v online formulári na zapisovanie výsledkov môžete zapnúť aj odpočet 60 minút pozorovania.

Ako sa na pozorovanie pripraviť a ako správne sčítavať?

  • Vo vyhlásenom termíne si vyčleníte jednu hodinu na nepretržité pozorovanie.
  • Sčítavať môžete na záhrade, balkóne, terase, v parku, v lese, no celú hodinu musíte byť na jednom mieste, aby ste napríklad prechádzkou nezväčšovali pozorované územie a tým neskresľovali výsledky.
  • Najlepšie je z tepla domova sledovať kŕmidlo, ktoré je pravidelne zásobené kvalitnou a rozmanitou stravou a vtáky si už zvykli, navštevovať ho.
  • Nezáleží na tom, či vták priamo pristane na kŕmidle alebo len preletí okolo. Do úvahy treba brať všetky vtáky, ktoré počas hodinového pozorovania uvidíte.
  • Pre jednotlivé pozorované druhy vždy do formulára zapíšete najvyšší počet naraz pozorovaných jedincov.
Červienka obyčajná Foto: SHUTTERSTOCK
červienka obyčajná Červienka obyčajná

Podrobnejšie informácie k pravidlám sčítania, odpovede na najčastejšie otázky aj to, kam odovzdať zistené údaje, nájdete spolu s tipmi a radami o prikrmovaní vtákov či určovaní druhov na webovej stránke Vtáčej hodinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vtáky #kŕmidlá #prikrmovanie vtákov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december