Je to orchidea? Tento skvost vám budú susedia závidieť: Rastlina s nápadnými kvetmi rozžiari tienisté kúty

Jednému pripomína orchideu, druhému ľaliu a práve ten má väčšiu pravdu, pretože táto veľmi exoticky pôsobiaca rastlina patrí do čeľade ľaliovité. Ak vás zaujala jej divoká krása, s trochou snahy ju môžete úspešne pestovať.

05.01.2024 06:00
Tricyrtis hirta Foto:
debata

V ponuke predajcov trvaliek nejde o úplne bežný druh, no kto hľadá, ten nájde. Na sklonku jari dokonca aj na pultoch hobbymarketov.

hamamel prostredný Čítajte viac Čarokrásne dreviny rozkvitajúce počas mrazivých zimných dní: 6 nenáročných druhov, vďaka ktorým záhrada zažiari

Kvety Tricyrtis pripomínajú drobné ľalie a sú veľmi dekoratívne vďaka výnimočným farebným kombináciám, rôznym škvrnám či bodkám. Základná farba kvetov T. hirta, teda druhu, ktorý sa do Európy dostal ako prvý (pochádza z Japonska) z tohto rodu je biela s fialovými alebo purpurovými škvrnami. Práve druh T. hirta je v predaji najdostupnejší, spolu s bezmennými krížencami T. hirta a T. formosana.

Ak sa vám podarí zaobstarať si Tricyrtis... Foto: SHUTTERSTOCK
Tricyrtis latifolia Ak sa vám podarí zaobstarať si Tricyrtis latifolia, kvetov sa dočkáte už koncom júla.

Vzrastom pomerne mohutná rastlina môže postupne dorásť do výšky až jeden meter. V pazuchách listov, ktoré obopínajú stonku, sa v priebehu augusta začínajú objavovať prvé kvety. Skvelé je, že kým mnohé trvalky smerom k jeseni odkvitajú, Tricyrtis neúnavne kvitne až do októbra, prípadne do času, kým kvety nespáli prvý mráz.

Tricyrtis formosana je na prvý pohľad veľmi... Foto: SHUTTERSTOCK
Tricyrtis formosana Tricyrtis formosana je na prvý pohľad veľmi podobná T. hirta, no nepochádza z Japonska, ale z Taiwanu.

Kde ich pestovať?

Tricyrtis dá v záhrade prednosť ľahkému tieňu až polotieňu, no ak chcete skúsiť pestovanie tejto trvalky vo vyšších polohách, pri dostatku vlahy môžete zvoliť slnečné stanovište. Dôležité je, že táto rastlina vyžaduje kyslú a počas celej vegetácie vlhkú pôdu. V našich podmienkach je úplne mrazuvzdorná, ale veľmi jej prospeje jesenné prekrytie vrstvou opadaného lístia. Jednak poslúži ako ochrana pred možným holomrazom, no hlavne postupným rozkladom obnovuje vrchnú humóznu vrstvu pôdy.

Keďže je Tricyrtis kyslomilný a viac tieňomilný... Foto: SHUTTERSTOCK
Tricyrtis hirta Keďže je Tricyrtis kyslomilný a viac tieňomilný než slnko milujúci druh, v okrasnom záhone sa uplatní v spoločnosti tiarely, krpčiarky, funkií, papradí, ostríc, kokoríkov, čemeríc aj jesenných veterníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalka #ľaliovité #Tricyrtis
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december