Netradičné prvosienky, ktoré pritiahnu pohľady: Z farebnej rozmanitosti týchto jarných kvetov sa vám zatočí hlava

Prvosienky, jedny z prvých jarných kvetov pozná úplne každý. Napríklad v prírode bežná prvosienka jarná sa radí k liečivým rastlinám a prvosienka holá je zase zákonom chránená.

06.01.2024 14:00
prvosienky Foto:
Sú z jedného rodu, no každá iný druh. Skombinujte ich v jarnej výsadbe a neoľutujete. Aurikuly, prvosienka bezbyľová, prvosienka chlpatá, Primula rosea...
debata

Málokto však tuší, že rod Primula, zahŕňa viac ako 400 druhov a nespočetné množstvo hybridov. Patria k nim napríklad aj aurikuly. Záhradné prvosienky, ktoré vznikli ďalším šľachtením a krížením prvosienky páperistej (P. x pubescens), ktorá sama vzišla zo spojenia prvosienky chlpatej (P. hirsuta) a prvosienky holej (P. auricula).

Nekonečné farebné kombinácie

Aurikuly sú neskutočne rôznorodé. Nájdete ich doslova v stovkách odrôd. Samozrejmosťou sú jednofarebné, no tie sa popri svojich dvojfarebných, trojfarebných či fŕkaných príbuzných rýchlo zunujú. Ničím výnimočným nie sú ani plnokveté formy či rastliny s veľkým kvetným lôžkom tmavej farby, ktoré postupne prechádza do inak sfarbených okvetných lístkov. Aj aurikuly sa rozdeľujú do niekoľkých skupín, no toto je dôležité len pre ozajstných nadšencov. V bežnom predaji sú menej náročné odrody určené do záhrad pre bežných pestovateľov, ktorí si chcú skrášliť záhony, u nás stále netradičnými rastlinami.

Foto: SHUTTERSTOCK
aurikula, prvosienka

Základné pestovateľské nároky

  • Slnečné stanovište.
  • Vápenatá, dobre priepustná pôda s dostatkom humusu.
  • Hlavne na jar je potrebná vlaha. Ak sa rastlinám prirodzene nedostáva napríklad z topiaceho sa snehu, treba zavlažovať.
  • Ideálnym prostredím je skalka, no vysadiť ich môžete aj do okrasného záhona, v ktorom im doprajete spoločnosť hornín s obsahom vápnika.
Aurikula ‘Silverway’ Foto: SHUTTERSTOCK
aurikula, prvosienka Aurikula ‘Silverway’
Tricyrtis hirta Čítajte viac Je to orchidea? Tento skvost vám budú susedia závidieť: Rastlina s nápadnými kvetmi rozžiari tienisté kúty
Aurikuly sú vhodnými rastlinami na pestovanie v nádobách. Krásne sa dajú využiť na vytvorenie prenosných miniskaliek.
Foto: SHUTTERSTOCK
aurikula, prvosienka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #prvosienka #prvosienka jarná #aurikula
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december