Hravo si poradí so zápalom hrdla a na počkanie rozpustí hlieny: Rastlina so vzhľadom šelmy na záhon aj do kvetináča

Keď sa povie leopardovka čínska, len málokto si dokáže túto zaujímavú trvalku predstaviť. Ak však spomeniete angínovník, okruh znalcov sa značne rozšíri.

09.01.2024 14:00
leopardovka čínska, angínovník Foto:
debata (1)

Áno, táto rastlina je skôr, než podľa oficiálneho botanického názvu známa pod ľudovým pomenovaním. Vďačí zaň schopnosti liečiť horné dýchacie cesty. Môže byť použitá pri zápaloch priedušiek, hrdla a pri pľúcnych chorobách. Pripisujú sa jej protinádorové účinky no tak, ako pri užívaní iných liečivých rastlín, aj v prípade leopardovky treba myslieť na to, že vážne stavy vyžadujú návštevu lekára a užívanie bylinných preparátov s ním musíte konzultovať.

Ak sa pozrieme do zápisov ľudových liečiteľov, leopardovku čínsku nájdeme už v starých čínskych a mongolských liekopisoch. Pri angíne a bolesti v hrdle sa odporúča žuvanie listov, alebo kúska pakoreňa. Rastlina obsahuje látky, ktoré skvelo uvoľňujú hlieny a predchádzajú ich opätovnej tvorbe. Uvádza sa ako močopudná a s protireumatickými účinkami. Rovnako však platí, že angínovník je rastlina, ktorú, ak sa rozhodnete užívať, treba naozaj dôkladne poznať. Pri nesprávnom použití pôsobí toxicky. Jej dávkovanie je veľmi malé a neodporúča sa užívať dlhodobo.

prvosienky Čítajte viac Netradičné prvosienky, ktoré pritiahnu pohľady: Z farebnej rozmanitosti týchto jarných kvetov sa vám zatočí hlava

Ako listy bezpečne použiť?

Pri zápale hrla môžete kúsok požuť. Šťava, ktorú list obsahuje, dobre účinkuje proti baktériám, no má to striktné pravidlá:

  • Odstrihnite najviac 2 cm z čerstvého listu.
  • Žujte ho maximálne 30 sekúnd, nie viac.
  • Zvyšok listu vypľujte, nikdy ho neprehĺtajte – môže výrazne podráždiť žalúdok.
  • Toto zopakujte najviac 4-krát počas dňa.

Ak infekciu podchytíte v začiatkoch, leopardovka spoľahlivo zaberie.

Rastliny dorastajú do výšky 50 až 100 cm a... Foto: SHUTTERSTOCK
leopardovka čínska, angínovník Rastliny dorastajú do výšky 50 až 100 cm a tvoria trsy listov podobne ako kosatce.

Očarujúca trvalka

Hoci to s použitím leopardovky čínskej (Belamcanda chinensis) ako liečivky nie je také jednoduché, ako sa mnohokrát dočítate, v rámci záhrady ide o jednu z najkrajších a najzaujímavejších rastlín, aké môžete pestovať. Dobre sa jej u nás darí a vďaka exotickému vzhľadu vyvoláva dojem extra vzácneho druhu. Vynikne v spoločnosti ľalioviek (Hemerocallis), stračonôžok (Delphinium) či rudbekií (Rudbeckia). Ak chcete, aby bol záhon s leopardovkami časom krásne zapojený a bohato kvitnúci, počítajte s približne 7 rastlinami/m2.

Zimná ochrana sa odporúča, zálievka je povinná

S mrazuvzdornosťou leopardovky čínskej je to v našich podmienkach trochu komplikované, pretože veľmi veľa záleží na stanovišti, ktoré jej vyberiete. Oficiálne by mala rastlina po zatiahnutí odolať mrazu až do – 20 °C, no hlavne počas suchej zimy s holomrazmi môže napriek tejto informácii vymrznúť. Preventívnou nástieľkou z lístia a čečiny preto nič nepokazíte. Hoci ide o trvalku, ktorá vyžaduje slnečné stanovište, v horúcom a suchom lete treba myslieť na dostatok vlahy. Pôda, v ktorej sa leopardovke najlepšie darí je dobre priepustná, preto sa nemožno spoliehať na zásoby pôdnej vlahy.

Leopardovka čínska je niekedy ponúkaná aj v... Foto: SHUTTERSTOCK
leopardovka čínska, angínovník Leopardovka čínska je niekedy ponúkaná aj v odrodách, takže kvety môžu mať rôzne odtiene červenej či ružovej.

Každý deň nový kvet

S kvitnutím je to podobné, ako v prípade ľalioviek. Každý kvet na rastline vydrží len jeden deň, aby sa mohol krásne rozvinúť ďalší. Vďaka tomu leopardovka kvitne nepretržite od začiatku leta často až do septembra. Základná farba druhu je oranžová, no pre kvety sú typické tmavočervené škvrny. Podobnú kombináciu rôznych fľakov na okvetných lístkoch môžete vidieť na okrasnej rastline Tricyrtis.

Pozor na zámenu s kosatcami

Kým rastlina kvitne a vy poznáte kvety kosatcov, nezmýlite sa. Keďže však aj leopardovka patrí do čeľade kosatcovité, jej listy sú na prvý pohľad celkom rovnaké a po odkvitnutí sa na rastline tak, ako v prípade kosatcov tvoria veľké semeníky plné čiernych semien.

Foto: SHUTTERSTOCK
leopardovka čínska, angínovník

Kde vziať čerstvé listy angínovníka počas zimy?

Áno, pravdou je, že problémy s bolesťou hrdla sú typické hlavne pre zimné mesiace, keď je leopardovka zatiahnutá v bezpečí záhona. Preto je možné, pestovať ju v dostatočne veľkom kvetináči a na zimu preniesť dovnútra. Samozrejme, vyžaduje to vhodné podmienky, teda dostatok svetla a teplotu ideálne medzi 10 až 15 °C. Zálievku obmedzíte na minimum, aby ste rastlinu nepreliali. Množstvo substrátu v pestovateľskej nádobe je obmedzené a živiny sa počas sezóny rýchlo míňajú, preto môžete rastlinu v období vegetácie prihnojovať. Voľte organické hnojivá určené na bylinky a liečivé rastliny.

letničky, kvety, pestovanie, žena a deti Čítajte viac Začnite si chystať pestré kvetinové leto: Týchto 7 letničiek vyžaduje skorý, už januárový termín vysievania

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #angínovník #leopardovka čínska
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december