Pravda alebo mýtus? Mäta je výborná na žalúdok, uľavuje pri nadúvaní, podporuje trávenie: Známy lekár v tom má jasno

Azda najznámejšia bylinka je dennou súčasťou prakticky každého z nás, hoci nie vždy cielene. Výťažky z nej v podobe mentolu sa nachádzajú v mnohých potravinách, ale aj v zubných pastách.

15.11.2023 06:00
mäta, sušená, bylinka Foto:
debata

Z pestovateľského pohľadu ide o absolútne nenáročnú rastlinu, ktorú môžete mať tak v záhone, ako aj v črepníku na okennom parapete. Mäta pieporná (Mentha x piperita) je výborná kuchynská bylinka, no tiež známa liečivka.

Existuje niekoľko príbuzných druhov a množstvo vyšľachtených odrôd

Len málokto vie, že sama mäta pieporná nie je pravý druh, ale kríženec mäty vodnej (M. aquatica) a mäty klasnatej (M. spicata). Kríženca značí „x“ v latinskom pomenovaní druhu. Existujú ďalšie desiatky druhov a krížencov, keďže táto rastlina je veľmi variabilná. Vznikajú tiež stále nové odrody líšiace sa chuťou, vôňou i sfarbením listov. Zväčša sa pomenúvajú celkom jednoducho práve podľa toho, akú vôňu či chuť pripomínajú. Stretnúť sa tak môžete s mätou jablkovou, hruškovou, jahodovou, banánovou, ananásovou, citrónovou, čokoládovou a s mnohými ďalšími, ktoré však obsahujú menej mentolu ako základné druhy. Výraznejšiu arómu a mentolovú chuť môžete očakávať pri mäte pomenovanej podľa krajiny, ako je napríklad marocká, thajská, anglická či švajčiarska. Tie sa najčastejšie využívajú na ochutenie mäsitých jedál, nie do nápojov či dezertov.

Hovorí sa, že mravce mätu neznášajú. Skúste ju vysadiť pod ovocné stromy a uvidíte, či sa ich výskyt zníži.

5 rád k úspešnému pestovaniu a zberu mäty

  • Ide o trvácu rastlinu, ktorá na zimu zatiahne do pôdu a na jar opäť vypučí.
  • Veľmi jednoducho si ju môžete rozmnožiť rozdelením rastliny alebo odobratím vrcholových odrezkov, ktoré veľmi rýchlo zakorenia v pohári s vodou.
Foto: SHUTTERSTOCK
mäta, odrezky, zakoreňovanie, pohár s vodou
  • Ak mäta rastie na stanovišti, ktoré jej dokonale vyhovuje, môže sa stať mierne rozpínavou. Ak je toto pre vás problém, pestujte ju vo veľkých črepníkoch, ktoré zapustite do pôdu v záhone.
  • Ak plánujete väčší jednorazový zber, napríklad na prípravu mätového sirupu, ideálne je na to obdobie tesne pred kvitnutím rastlín a navyše predpoludním počas slnečného dňa. Vtedy obsahujú najviac silíc.
  • Ak si chcete mätu nasušiť, jednotlivé lístky si najlepšie zachovajú arómu a liečivé látky ak teplota sušenia neprekročí 30 °C. Spotrebujte ich do štyroch mesiacov.

Mäta vo všeobecnosti prospieva tráveniu, no existujú výnimky

Azda najznámejším zdravotným benefitom mäty je, že uľavuje pri nadúvaní, tlmí kŕče čriev, mierni žalúdočnú nevoľnosť, zlepšuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Áno, v podstate je to všetko pravda, avšak existujú prípady, kedy môže aj mäta viac škodiť než pomáhať. Upozorňuje na to známy gastroenterológ Ladislav Kužela vo svojom podcaste Búrači gastromýtov. Ak napríklad trpíte refluxovou chorobou pažeráka, mäta nie je na upokojenie vášho nepríjemného stavu vôbec vhodná, hoci problémy súvisia s tráviacim traktom. Práve naopak, mäta podľa odborníka patrí k tým potravinám, ktoré oslabujú a uvoľňujú dolný zvierač pažeráka. Zvyšujú tak riziko vyvolania refluxu. Podobne ako s mätou je to napríklad aj s mastnými a vyprážanými pokrmami, s čokoládou, rajčinami a kofeínom.

Foto: SHUTTERSTOCK
mäta, kvetináč

V prípade iných tráviacich ťažkostí lekár pripúšťa isté pozitívne účinky mäty, ale zdôrazňuje rozdiel v spôsobe, akým je prijímaná. Štúdie podľa neho dokazujú, že olej z mäty piepornej je prospešný, ale nesmie sa zamieňať s čistým esenciálnym olejom. Ten môže byť v prípade, že sa užíva nesprávne či v nadmerných dávkach dokonca škodlivý. Prirodzený protikŕčový účinok na hladké svalstvo má mätový olej užívaný v kapsulách. Kužela vysvetľuje, že kapsula je kyselinovzdorná, vďaka čomu prekoná cestu žalúdkom bez porušenia. Rozloží sa a olej uvoľní až tam, kde má, teda v čreve. A prečo len mätový čaj nestačí? Práve kvôli koncentrácii účinných látok. Mätový olej ich obsahuje oveľa viac než čaj a vďaka kapsule sú tieto aktívne zložky dodané priamo do čreva.

Ďalšie zdravotné výhody tejto voňavej bylinky

  • Mäta pomáha pri nachladnutí, zápale priedušiek a dýchacích problémoch. Osviežuje dych, prospešne pôsobí na centrálny nervový systém a je považovaná za afrodiziakum.
  • Kúpeľ s pridaním mäty upokojuje, uľavuje boľavým nohám, obklady pomôžu pri prehriatí organizmu alebo pri stuhnutých svaloch či kĺboch.
  • Čaj je vhodný pri migrénach a bolestiach hlavy, uľaví pri upchatom nose. Ak vás bolí hlava, stačí si spánky pošúchať niekoľkými lístkami čo kvapkou esenciálneho oleja.
Mätu sa oplatí pestovať vo veľkom, pretože ju... Foto: SHUTTERSTOCK
mäta Mätu sa oplatí pestovať vo veľkom, pretože ju využijete pri príprave osviežujúcich nápojov, sirupov, dezertov aj nanukov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #mäta pieporná #bylinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december