Bezlepkové, plné energie, bohaté na vápnik aj železo: Mnohí ani len netušia, že tieto najchutnejšie lesné „oriešky“ sú jedlé

Bukvice ako súčasť pokrmov? Možno áno, ak viete, ako na to. Dajú sa však využiť aj kreatívne a plody buka lesného zohrávajú dôležitú úlohu tiež v živote lesnej zveri.

18.11.2023 06:00
bukvice, buk lesný Foto:
debata (8)

Pretože buk lesný (Fagus sylvatica) je jediný náš pôvodný druh buka, keď hovoríme o bukviciach, vždy máme na mysli práve jeho plody. Sú to trojboké nažky pokryté mäkkými ostňami, ktoré ukrývajú semená obalené tvrdou šupkou. V lesných škôlkach sa využívajú na rozmnožovanie a pestovanie sadeníc. Vy si môžete bukvice nazberať a semená buka lesného ochutnať. Áno, sú jedlé.

Foto: SHUTTERSTOCK
bukvice, buk lesný

Všetko s mierou, aj bukvice

Bukvice (vo všeobecnosti sa tak označujú nielen plody ako celok, ale aj semená) by sa dali pokojne označiť za skvelú zásobáreň energie. Okrem toho majú pomerne veľké množstvo škrobu, bielkovín, vitamínu C a B6, ktoré posilňujú organizmus, ale tiež vápnik, zinok či železo, ktoré je dobré na krvotvorbu. Možno vás prekvapí, že sú dokonca absolútne bezlepkové. Pravdou však je i to, že konzumácia týchto darov lesa by sa v surovom stave nemala preháňať. Obsahujú totiž jedovatý alkaloid fagín. A hoci zdraví dospelí by museli skonzumovať značné množstvá surových bukvíc, aby sa u nich prejavili príznaky otravy, pri deťoch či starších ľuďoch netreba riskovať nevoľnosť, žalúdočné kŕče či zvracanie. Rovnako by ste mali spozornieť pri zvieratách ako sú psi a kone. Príliš veľa bukvíc im nemusí zapasovať.

hloh Čítajte viac Dozrieva najlepší priateľ vášho srdca: Predíde arytmii aj infarktu, zníži krvný tlak, zaženie depresiu a zvýši výkonnosť

Zachraňovali v neľahkých časoch

Bukvice sú napriek všetkému mimoriadne výživné. V časoch núdze, napríklad počas vojen zaisťovali mnohým ľuďom prežitie. Obsah tukov v 100 g semien je 35 až 40 percent. Jedovatého fagínu sa dá navyše pomerne jednoducho zbaviť. Tento alkaloid sa doslova vyparí ak bukvice pred akoukoľvek ďalšou prípravou či priamou konzumáciou podusíte, upražíte alebo upečiete.

Ako ich jednoducho zbaviť šupky?

Obal, ktorý chráni semeno je naozaj tvrdý. Odstrániť ho bez väčšej námahy môžete dvoma spôsobmi:

  • Bukvice zalejete vriacou vodou a po chvíli zmäknutú šupku zlúpnete pomocou ostrého noža.
  • Dajte ich do kovového sitka a položte na grilovací rošt, alebo nad iný mierne plameň či rozžeravené uhlíky a počkajte, kým sa zahriate semená samy otvoria.

Po odstránení šupky dajte semená na panvicu a niekoľko minút ich opekajte. Vyhnite sa pridávaniu tuku alebo oleja, pretože o obsahujú viac než dosť. Dávajte pozor, aby ste ich nepripálili. Hotové a vhodné na konzumáciu budú vtedy, keď sa z nich uvoľní jemná hnedá vnútorná šupka (membrána).

Príjemne oriešková vôňa a chuť bukvíc dobre... Foto: SHUTTERSTOCK
bukvice, buk lesný Príjemne oriešková vôňa a chuť bukvíc dobre ladí s výdatnými jedlami, ktoré sa často pripravujú práve počas zimy.

Bukvice v kuchyni

Napriek vysokej nutričnej hodnote sa dnes bukvice pri bežnej príprave pokrmov nepoužívajú. Jedným z dôvodov je iste aj to, že sa nedajú kúpiť a zber, čistenie a následné spracovanie je príliš prácne a časovo náročné.

  • Ak by ste ich však chceli predsa len ochutnať, dajú sa využiť na prípravu „kávy“, ktorá chutí podobne ako „káva“ zo žaluďov.
  • Z bukvíc sa dá získať bukový olej, no na jeden liter potrebujete v priemere 2,5 kg čistých semien.
  • Čo by ste však mohli naozaj reálne ochutnať, je bukvicová nátierka. Potrebovať budete nízkotučný tvaroh, bylinky podľa vlastnej chuti (napríklad pažítku alebo petržlenovú vňať), soľ, mleté čierne korenie, zopár kvapiek citrónovej šťavy a pražené bukvice. Tie nasekajte nadrobno a pridajte k ostatným prísadám.
  • Alebo môžete bukvice rozdrviť a z múky upiecť chlieb s jemnou orieškovou chuťou či sušienky.
  • Skvelá je aj maškrta z pražených bukvíc, ktoré posolíte a pridáte k nim trstinový cukor, ktorý necháte skaramelizovať.
  • Pražené bukvice sú tiež chutnou prísadou do šalátov či müsli.

Tí najtrpezlivejší si môžu dopestovať živý plot

Samozrejme, kým by dorástol do požadovaných rozmerov, trvalo by to niekoľko rokov a stálo značnú námahu, no chceme vám dať vedieť, že je to naozaj možné. Rozmnožiť si buk semenami nie je nijak zvlášť náročné. Stačí si v októbri nazberať bukvice, ideálne spod statných, zdravých stromov a hneď ich aj vysiať na stanovište. Pôda by mala mať dostatok humusu a byť naozaj výživná, plná organickej hmoty. Nezabúdajte, že hovoríme o základnom druhu buku lesnom. Odrody, ako napríklad obľúbená ‘Pendula’ sa získavajú vrúbľovaním.

Foto: SHUTTERSTOCK
buk lesný, živý plot

Zimný zdroj energie aj materiál na tvorenie

Tým sú bukvice pre mnohé voľne žijúce živočíchy, napríklad diviaky, no i oveľa menšie veverice. Nepohrdnú nimi ani vtáky, ktoré u nás zimujú. Bukvice im poskytujú potravu a energiu na to, aby bezpečne prekonali chladné obdobie. Vy si z bukvíc môžete vyrobiť prírodné dekorácie do interiéru aj exteriéru, pričom sa využíva hlavne nažka, teda pichľavý obaľ, ktorý ukrýva semená. V kombinácii s ďalšími darmi prírody (šípky, jesenné lístie, oriešky, šišky, žalude) vytvoríte efektné aranžmány pre jesenné aj zimné obdobie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #lesné plody #bukvice #buk lesný #náhrada kávy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december