6 zelenín, ktoré nikdy nejedzte surové: Hrozia vám žalúdočné problémy, obličkové kamene, strata vápnika aj silné otravy

Je známe, že ak chcete zo zeleniny získať maximum vitamínov a zdraviu prospešných látok, mali by ste ju konzumovať surovú. Aj pre toto tvrdenia však existujú výnimky.

20.11.2023 14:00
zelenina Foto:
debata (13)

Sú nimi druhy, ktorých konzumácia v surovom stave škodí zdraviu. Niektorí odborníci ich dokonca označujú za toxické pasce. Netreba však panikáriť, pretože zeleninových druhov, ktoré by ste nemali jesť bezprostredne po odtrhnutí z hriadky u nás nie je mnoho. Bez obáv si doprajte nastrúhanú mrkvu, koliesko koreňa paštrnáka aj petržlenu, odtrhnite si list kapusty či kelu, dajte si cviklu, mladý hrach pokojne aj so strukom, rajčinu, papriku, uhorku, list šalátu… Pri niektorých zeleninách si však treba dať pozor na zvýšený obsah látok, ktoré sú pri konzumácii v surovom stave zdraviu škodlivé a odbúrajú sa až tepelnou úpravou. Týchto šesť druhov je preto lepšie nejesť za surova:

Fazuľa

Už deti sa učia, že na rozdiel od hrachu, ktorý je rovnako ako fazuľa strukovinou, a jeho sladké semená si môžu vychutnať priamo z rastliny, strukov fazule sa nedotýka. Dôvodom je bielkovinová zlúčenina phasin, ktorá je pre človeka toxická a vyvoláva črevnú nevoľnosť. Obsahujú ju všetky semená fazúľ, teda rastlín z rodu Phaseolus. Phasin sa odbúra iba varom a to v trvaní najmenej 10 minút.

Ako správne pripravíte fazuľu na zimné uskladnenie?
Video

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zemiaky #rebarbora #baklažán #šošovica #fazuľa #mangold
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december