Ako si aj na celkom malom pozemku môžete dovoliť ovocné stromy? Inšpirujte sa v záhrade pestovateľa Vladimíra

Štvorročný stromček slivky ‘Jolina’ vysoký azda 1,5 m nahusto obsypaný veľkými plodmi, ktoré vyzerajú ako jeden. Taká je pestovateľská realita prakticky pre kohokoľvek.

27.11.2023 06:00
slivka, Wangenheimov podpník, Vladimír Kucharčík Foto:
Ovocinár Vladimír Kucharčík sa môže pochváliť dokonale symetrickou a bohato rodiacou ovocnou záhradou.
debata (1)

Ak ste pestovanie ovocných stromov zavrhli len kvôli veľkosti vašej záhrady, skúste ešte zvážiť zmenu. Mnohí tomu neveria, ale pokiaľ vás ovocinárstvo naozaj láka a ste ochotní, naučiť sa isté pestovateľské postupy, žiaden pozemok nie je príliš malý na to, aby na ňom nemohol rásť ovocný strom. Hlavne nie dnes, kedy trh ponúka odrodové riešenia naozaj pre každého. Istým povzbudením by pre vás mohla byť záhrada Vladimíra Kucharčíka, ktorý na neveľkom pozemku v bežnej zástavbe rodinných domov pestuje desiatky stromov sliviek a jabloní. Stromy v úhľadných radoch nie vyššie ako dva metre sú každoročne obsypané plodmi.

Ovocná záhrada Vladimíra Kucharčíka. Foto: Michal Sedláček
štíhle vreteno, jabloň, slivka, záhrada, Vladimír Kucharčík Ovocná záhrada Vladimíra Kucharčíka.

Stromček nesmie mať konkurenciu

Namysli máme trávnik alebo buriny, ktoré, hoci sa vám to na prvý pohľad nemusí zdať podstatné, naozaj stromu veľmi konkurujú v príjme vody a živín, čo sa môže negatívne prejaviť hlavne v teplejších obdobiach roka. Pán Vladimír si preto okolo kmeňov udržiava dokonale upravené kruhy pôdy bez jedinej buriny. Priemer kruhu korešponduje s priemerom koruny. Nepoužíva pritom nastielacie textílie ani herbicídy, ale len svoje ruky. Priestor pod stromami doslova kľačiac na kolenách pravidelne a precízne odburiňuje.

Opora aspoň v podobe kola, doplnková závlaha a... Foto: Michal Sedláček
štíhle vreteno, jabloň, Vladimír Kucharčík Opora aspoň v podobe kola, doplnková závlaha a dokonale odburinený priestor v okolí kmeňa. Toto sú tri základné pravidlá pestovania ovocných stromov na slabo rastúcich podpníkoch.

Slivky len na wangenheime

To, že pestovateľ môže mať na neveľkom pozemku viac než tridsať stromov sliviek, je dané zvoleným podpníkom. Je ním výhradne wangenheim, pôvodne určený pre intenzívnu ovocinársku veľkovýrobu. „Jeho rast je v porovnaní s myrobalanom a v závislosti od naštepenej odrody slabší o 25 až 50 percent. A hoci stromčeky vyžadujú oporu minimálne v podobe kola i doplnkovú závlahu, aj v malej záhrade si tak môžete vysadiť pomerne veľa odrôd,“ vysvetľuje Kucharčík a dodáva, že ak máte slivku naštepenú na myrobalan, musíte jej z každej strany vyčleniť aspoň päť metrov. V prípade, že zvolíte Wangenheimov podpník, strom si vystačí s 1,5 m priestorom.

Odroda ‘Haganta’ je slivka s veľkými plodmi (50... Foto: Michal Sedláček
štíhle vreteno, slivka, Vladimír Kucharčík Odroda ‘Haganta’ je slivka s veľkými plodmi (50 až 80 g), no s naozaj veľmi chutnými.
Ján Majzel, ovocinár, slivky Čítajte viac Ako dosiahnuť väčšiu úrodu sliviek za kratší čas? Ovocinár prezrádza tajomstvo úspechu a dôvody, prečo mení stromy

Desiatky kilogramov úrody

V dospelosti sú takéto stromy sliviek vysoké 2, najviac 2,2 m a pomerne bohato začínajú rodiť už dva až tri roky po naštepení, čo je podľa pestovateľa naozaj veľmi skoro. Z jedného stromčeka pestovaného v tvare štíhleho vretena podľa skúseností pána Kucharčíka bez problémov pozberáte 10 až 20 kg sliviek, pričom takmer 100 percent plodov bude hodných prvej akostnej triedy.

Rovnako ako slivky sa vám na slabo rastúcich podpníkoch v tvare štíhleho vretena oplatia jablone či hrušky.
Vladimír Kucharčík, ovocinár
Štíhle vreteno jablone Foto: Michal Sedláček
štíhle vreteno, jabloň, Vladimír Kucharčík Štíhle vreteno jablone

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slivky #ovocné stromy #štíhle vreteno
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december