Základné informácie o zimnom reze ovocín: Získajte odpovede na najčastejšie otázky začínajúcich pestovateľov

Tak, ako vo všetkom, aj v starostlivosti o ovocné stromy sa stretnete s viacerými názormi, s niekoľkými 100-percentne správnymi postupmi a s mnohými zaručenými radami, ako dosiahnuť najlepšiu kvalitu úrody.

29.11.2023 14:00
zimný rez, ovocné stromy, Foto:
debata (1)

Ak by ste k jednému stromu postavili 10 ovocinárov, zaručene dostane najmenej 5 rozdielnych rád, ako ho správne rezať. Taká je realita, no v zásade to neznamená, že niektorá z daných rád nebude správna. Veď sa len pozrite na jablone vo svojej záhrade. Rovnaké odrody, rovnako staré, identicky sadené a v rovnakom tvare, no i tak si každý strom rastie tak trošku podľa seba. Preto, hoci platia isté pestovateľské pravidlá, treba pri reze myslieť na to, že tak, ako v prírode, ani v záhrade nenájdete dva celkom identické stromy. Žiaden rez sa nedá uplatňovať šablónovito. Osvojte si preto základné pravidlá, nechajte si poradiť od skúsenejších, no v praxi vždy prihliadajte na špecifiká rastu a tvaru vašich stromov a konkrétnych odrôd.

Je zimný rez univerzálny a nevyhnutný pre všetky ovocné stromy?

Nie je, hoci v povedomí mnohých záhradkárov je stále hlboko zakorenený ako základný úkon pri pestovaní ovocín. Kedysi tomu tak naozaj bolo, no s príchodom modernejších pestovateľských tvarov sa postupne začal obmedzovať. V ich prípadoch sa do popredia dostáva skôr rez letný, spolu s ohýbaním konárov. Rovnako sa zimný (predjarný) rez minimalizuje aj pri rodiacich stromoch teplomilných kôstkovín a stáva sa len akousi opravou rezu letného v prípade, že niečo nevyjde podľa predstáv.

Foto: SHUTTERSTOCK
zimný rez, ovocné stromy,

Kedy je vhodný čas na zimný rez?

Vo všeobecnosti platí, že v čase vegetačného pokoja, keď sú stromy bez listov. Existuje však niekoľko výnimiek. Napríklad by nemalo silno mrznúť. Niektorí ovocinári uvádzajú, že teplota do –10 °C je prijateľná. Väčší mráz už nie, lebo hrozí namrznutie rezných rán. Iní zase hovoria, že mráz nevadí, no nemôže trvať priamo počas rezu. Podľa nich by ste si mali vybrať taký zimný deň, kedy teplota vystúpi aspoň na 2 °C. Zvyčajne sa reže postupne od decembra do marca, no záleží to od priebehu počasia. Stromy nesmú ani náznakom pučať – nesmie v nich prúdiť miazga.

slivka, Wangenheimov podpník, Vladimír Kucharčík Čítajte viac Ako si aj na celkom malom pozemku môžete dovoliť ovocné stromy? Inšpirujte sa v záhrade pestovateľa Vladimíra

Čo je cieľom zimného rezu?

Vo všeobecnosti slúži na podporu vegetatívneho rastu, reguláciu rodivosti a na tvarovanie koruny. Podľa vývinového štádia stromu môže byť zimný rez zároveň rezom výchovným – tvarovacím (zahŕňa aj rez po vysadení), udržiavacím (reguluje rodivosť) alebo zmladzovacím (obnovuje vegetatívny rast a vedie k zvyšovaniu kvality plodov pri starších stromoch). Podľa potreby odstránite príliš zahusťujúce konáre, rastúce dovnútra koruny, kolmo hore (vlky), nevhodne sa križujúce, suché či choré. Všetky tieto nedostatky rastu krásne uvidíte práve vďaka tomu, že strom bude bez listov. Dostatok svetla v korune podporí rast nových výhonkov, listov, aj vývin zdravých, dobre vyfarbených plodov.

Foto: SHUTTERSTOCK
zimný rez, ovocné stromy,

Aká je najčastejšia chyba pri tomto reze?

Rozhodne každoročné neuvážené skracovanie jednoročných výhonkov bez prihliadania na zákonitosti rastu a bez individuálneho prístupu k pestovaným odrodám. Ak totiž budete nezmyselne skracovať jednoročné výhonky, strom doslova povzbudíte k tomu, aby bujnel a časom získa ovocinársky neprijateľný, metlovitý rast. Navyše, niektoré odrody, ako napríklad ‘Rubín’ (jabloň) diferencuje kvetné púčiky a následne rodí práve na koncoch jednoročných výhonkov. Ich skracovanie jej preto veľmi nevyhovuje. Existujú však aj výnimky, ako je ‘Šampion’ (jabloň), ktorá každoročné intenzívne skracovanie jednoročného dreva vyslovene potrebuje. V opačnom prípade strom rýchlo starne a plody sú malé.

Ján Majzel, ovocinár, slivky Čítajte viac Ako dosiahnuť väčšiu úrodu sliviek za kratší čas? Ovocinár prezrádza tajomstvo úspechu a dôvody, prečo mení stromy

Pre ktoré ovociny je zimný rez všeobecne najvhodnejší?

Pre jadroviny, teda jablone a hrušky, pričom na lepšie vyfarbenie plodov pri väčších stromoch sa odporúča aj doplnkový neskorý letný rez v auguste. Ak je bohatá úroda, letný rez sa môže vynechať a stačí v júni z vnútra koruny odstrániť vlky (vylomením). Na sklonku zimy, v skorom predjarí sa reže aj drobné ovocie (ríbezle, egreše, josta), no netreba otáľať, lebo veľmi skoro pučí.

Foto: SHUTTERSTOCK
zimný rez, ovocné stromy,

Čo sa stane, ak zimný rez zanedbáme pri stromoch, ktoré ho vyžadujú?

  • Koruna bude príliš zahustená, a tak podporujúca výskyt chorôb a škodcov. Plody v jej vnútri budú zle dozrievať.
  • Rodivý obrast bude zasychať.
  • Konáre sa budú neúmerne predlžovať.
  • Rodivosť stromu sa postupne presunie len na obvod koruny.
  • Spodné časti konárov vo vnútri koruny sa začnú vyholovať.
ovocný strom, rez, muž, pákové nožnice Čítajte viac Rozhodujúce kroky po reze ovocných stromov: Ako predísť infekciám a podporiť rýchlu regeneráciu rán?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocné stromy #zimný rez stromov #rez a tvarovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december