Nepestujte zelenú džungľu bez plodov. Za sezónu môžu narásť až o niekoľko metrov. Černice zrežte skôr, než...

Pre černice je typické, že veľmi bujne rastú. Ničím výnimočným nie je ani niekoľko metrov za jednu sezónu. Určite si viete predstaviť, ako by to o pár rokov vyzeralo, keby ste im v raste nechali absolútnu slobodu.

01.03.2024 07:30
černica, černice Foto:
debata (4)

Ak ste pravidelnú údržbu dospelého černicového kra nestihli po zbere plodov, môžete tak bez obáva spraviť teraz. Stihnúť by ste to však mali skôr, než začnú výraznejšie pučať. Pri mladých, len dva či tri roky vysadených rastlinách vás veľa práce pravdepodobne nečaká, no staršie kry dokážu za jednu sezónu vytvoriť doslova nepreniknuteľnú džungľu.

Černice rodia na dvojročnom dreve, konkrétne na bočných sekundárnych výhonkoch.

Ako začať?

Tak, že doslova pôjdete na kolená. Menej skúseným pestovateľom naozaj pomôže, keď sa zohnú až celkom k pôde a nájdu všetky vyrodené konáre. S najväčšou pravdepodobnosťou už budú suché a odumreté – ak aj nie celé, tak od bázy určite. Odrežte ich a vytiahnite z porastu.

Foto: SHUTTERSTOCK
černica, černice, rez

Ďalšie kroky

V nich sa zamerajte na výhonky, ktoré vyrástli v minulej sezóne, takže v tejto aktuálnej budú rodivé. Zhodnoťte ich stav. Ak sú tenké a vyzerajú neduživo, uspokojivú úrodu by vám nepriniesli a ker len zbytočne zahusťovali, preto ich úplne odrežte. Rovnako sa zbavte aj výhonkov, čo rastú mimo vyčlenený priestor pre černice, alebo sa nijak nedajú vyviazať k opore.

malina, maliny Čítajte aj Nestihli ste ho po zbere úrody? Nič to. Opäť je vhodný čas na dokončenie rezu malín. Takto zarodia ako nikdy predtým

Černice patria na oporu

Áno, zvyčajne sa pestujú na drôtenkách či rovno pri plote s vejárovito rozloženými hlavnými konármi. Je to praktický a prehľadný spôsob, pri ktorom veľmi intuitívne pochopíte aj systém rezu.

Jeden trs černice by mal mať v ideálnom prípade... Foto: SHUTTERSTOCK
černice, rez, tvarovanie Jeden trs černice by mal mať v ideálnom prípade osem, najviac desať hlavných konárov – ak ich máte viac, nechajte len najkrajšie, najsilnejšie. Tie si rozdeľte na polovicu a vyviažte na drôtenku.

Silný, presvetlený a bohato rodiaci ker

To je výsledok, ktorý chcete rezom dosiahnuť. Mali by vám zostať silné, perspektívne výhonky, čo narástli v minulej sezóne. Ak sa na nich už vytvorili dlhé bočné výhonky, pokojne ich skráťte na štyri až päť púčikov, alebo približne na 20 cm. Práve z nich vyrastú sekundárne bočné výhonky, ktoré v tejto sezóne zakvitnú a prinesú plody.

Veľkou výhodou tohto ovocia je, že dozrieva... Foto: SHUTTERSTOCK
černice Veľkou výhodou tohto ovocia je, že dozrieva postupne a tak sa vám prakticky nestane, že by ste ho kvôli jednorazovému veľkému objemu úrody nedokázali skonzumovať alebo aspoň spracovať do zásoby.
Pestujete aj vinič? Skúsený vinohradník vám poradí, ako šikovne urobiť zimný rez
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #černice #rez černíc
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december