Hrach budete zberať na kilá, ak si dáte pozor na 4 časté chyby: Zvlášť jedna je známy mýtus, ktorému sa neoplatí veriť

Ponuka odrôd je bohatá, no v prvom rade si musíte premyslieť, či ste ochotní, pripraviť pre rastliny opory, alebo sa radšej rozhodnete pre tie, ktoré ich nepotrebujú. Veľmi chutné nájdete v oboch prípadoch.

22.03.2024 06:00
hrach Foto:
debata

Pri kúpe osiva vás tiež môže zaskočiť ponuka odrôd hrachu cukrového a tiež hrachu dreňového. Ktorý je ktorý a aký je medzi nimi rozdiel?

  • Hrach cukrový je určený na zber celých strukov, ktoré sa priamo konzumujú, prípadne zavárajú. Odporučiť môžeme napríklad odrody ‘Ambrosia’, ‘Carouby’, ‘Sweet Salome’.
Foto: SHUTTERSTOCK
hrach cukrový
  • Hrach dreňový je klasický hrach, ktorý však môžete v skoršej fáze rastu zberať na spôsob cukrového a konzumovať aj struky. Pre tento hrach je typické, že jeho osivo je zvráskavené, nie hladké. Odporúčame kupovať morené, čo zaručí, že počas klíčenia ho nezničí žiadna pôdna huba alebo škodca. Vždy si skontrolujte dátum na obale, pretože osivo hrachu by nemalo byť staršie ako tri roky.
Foto: SHUTTERSTOCK
hrach dreňový
Veľkou výhodou neskorších odrôd hrachu je, že veľmi pomaly takzvane prechádzajú do škrobu čo znamená, že si dlho držia mliečnu zrelosť – semená sú sladké a mäkké.

Týchto chýb sa vyvarujte

  • Príliš skorá sejba: Hoci sa hovorí, že hrach je jednou z prvých zelenín, ktorú môžete na jar vysievať, zbytočne sa netreba ponáhľať. Riaďte sa počasím a teplotami vo vašej lokalite, nie všeobecnými odporúčaniami. Hraničná teplota na klíčenie a rast hrachu je približne 4,5 °C. Príliš skorá sejba spôsobí, že semená nebudú klíčiť a v pôde môžu začať zahnívať. Zbytočne otáľať sa však takisto neoplatí, lebo kým krátke dni podporujú rast vegetatívnych častí rastliny, postupne sa predlžujúce podnecujú tvorbu kvetov.
  • Premokrená a neprevzdušnená pôda: Hrach je na typ pôdy v podstate úplne nenáročný. Dopestujete ho vo všetkých okrem veľmi ílovitých a plytkých, pretože korene, hoci sa vám to nemusí zdať reálne, naozaj dokážu prerásť až do hĺbky 100 cm. Preto si pri pestovaní dajte pozor na prílišné premokrenie a hriadky pre hrach riadne prevzdušnite.
Foto: SHUTTERSTOCK
hrach
Nezabudnite, že hrach nemôžete po sebe na rovnakú hriadku siať skôr, než po štyroch až piatich rokoch.
  • Hrach sejte do riadkov, nie do hniezd: Má to hneď niekoľko výhod – zbytočne nebudete plytvať osivom, predídete hnilobe a tým nedostatočnej úrode. Sejba do riadkov navyše uľahčuje okopávanie.
reďkovka Čítajte aj Tieto 2 veci pri pestovaní reďkovky nikdy nerobte, inak bude malá, štipľavá, popraskaná alebo prevŕtaná drôtovcami

Sejbové odporúčania

  • Vzdialenosť medzi riadkami: 40 až 60 cm.
  • Semená sejte asi 3 cm od seba, veľkozrnné odrody 5 až 6 cm.
  • Hĺbka sejby podľa typu pôd od 3 cm (ťažšie) po 6 až 8 cm (ľahšie pôdy).
  • Hrach nepotrebuje dusík, lebo ho dokáže viazať pomocou nitrifikačných baktérií v hľuzkách na koreňoch… Toto je len veľmi polovičná pravda. Skúste si tento rok zadovážiť napríklad fermentovaný hydinový trus, dávkovať ho opatrne, aby ste nespálili klíčiace rastlinky a uvidíte ten rozdiel v úrode hrachu oproti minulému roku.
Ak budete k rastúcim rastlinám hrachu zľahka prihŕňať pôdu, budú stabilnejšie a pevnejšie.
žena, cibuľa, záhrada Čítajte aj Je čas vysiať zeleninu, ktorá zníži krvný tlak, ochráni vás pred infarktom a v kuchyni sa bez nej rozhodne nezaobídete

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hrach #hrach siaty #hrach cukrový
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december