Už nikdy ju nebudete pestovať inak: Zaručený tip na výstavnú mrkvu s rovnými koreňmi + špeciálne odrody do ťažkej pôdy

Ak sa vaša mrkva každoročne podobá na chobotnicu, je krivá, skrútená, alebo nedorastá do deklarovanej dĺžky odrody, máte dve možnosti, ako túto nepríjemnú situáciu vyriešiť.

26.02.2024 09:00
mrkva Foto:
debata

Vo všeobecnosti sa na pestovanie koreňovej zeleniny vyžaduje kvalitná, štruktúrna, hlboko spracovaná, hlinito-piesočnatá, prípadne ľahšia piesočnatá pôda, ak zaistíte dostatočnú závlahu. Splniť všetky tieto podmienky však nie je v bežnej slovenskej záhrade také jednoduché, hoci postupom sezón a vďaka správnemu prístupu viete aj ťažkú pôdu vylepšiť. Základom je pravidelné zapracovávanie napríklad dobre vyzretého kompostu, maštaľného hnoja, používanie zeleného hnojenia, nezaškodí ani pridanie kremičitého piesku. Na ozdravenie ťažkých a kyslých pôd sa osvedčilo pálené vápno (oxid vápenatý – CaO). Samozrejme, tieto opatrenia nie sú jednorazovou záležitosťou a trvá roky, s vami ťažká pôda začne spolupracovať.

mrkva, zber Čítajte viac Týchto 5 záškodníkov najčastejšie vyžiera mrkvu: Dokážete spoznať škodcu podľa chodbičky, ktorú zanechá v koreni?

Kedy dôjde k poškodeniu koreňa?

Koreňová špička nielen mrkvy, ale aj ostatnej koreňovej zeleniny rastie smerom nadol. Potrebuje pritom vyrovnaný pomer vlahy, vzduchu, no najmä prostredie, ktorým doslova hladko prejde. Ak totiž narazí na prekážku, alebo na pevnejšiu vrstvu pôdy, prípadne na nedostatok pôdneho vzduchu, poškodí sa, čo v praxi vidíte ako rozdvojenie, prípadne iné deformácie koreňa.

Foto: Canva
mrkva, deformovaná, ťažká pôda,

Rýchle opatrenie na získanie kvalitnej mrkvy

V horších pestovateľských podmienkach odporúčame staviť na hrobčeky, hroble či jednoducho povedané kopčeky, na ktorých budete mrkvu pestovať (oplatí sa to aj pri koreňovom petržlene). Ide o to, že pôdu na hriadke nakopcujete. Veľmi podobne, ako keď ohŕňate zemiaky. Vytvoríte širší kopček (približne 50 až 60 cm) po celej dĺžke hriadky, ktorého vrchol zarovnáte a naň do dvoch riadkov vysejete mrkvové semienka. Na takto pripravenej hrobli si môžete aj v menej kvalitnej pôde dovoliť, pestovať odrody mrkvy s dlhšími koreňmi.

Hrobľa s dvojriadkom mrkvy. Foto: Peter Gajdoštin
hroble, hrobčeky, kopčeky, mrkva Hrobľa s dvojriadkom mrkvy.
Hroble na siatie mrkvy (petržlenu) si pripravte aspoň 2 až 3 týždne pred sejbou, aby pôda uľahla a obnovila sa jej prirodzená kapilarita.

Ak sa vám nechce pripravovať hroble, stavte na kratší koreň

Na ťažších, prípade kamenistejších pôdach a na klasických hriadkach bez kopčenia sa oplatí pestovanie mrkvy s kratšími koreňmi. Vyšľachtené sú viaceré odrody, pričom sa označujú ako typ chantenay. Bežne kúpite napríklad osivo odrody ‘Katrin’, ‘Cascade F1’, ‘Aron F1’ alebo obľúbenej mrkvy aj na pestovanie v nádobách ‘Rondo’.

‘Cascade F1’ je výnosný, sladký hybrid s...
‘Rondo’ je mrkva s naozaj veľmi krátkym...
+1‘Katrin’ má kratšie, kónické korene s guľatou...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mrkva #ťažká pôda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december