Takýto hnoj si môže v záhrade dovoliť každý: Zlepší štruktúru pôdy, dodá živiny a susedov ušetrí nepríjemného zápachu

Kedysi ho bol dostatok. Na dedine ste takmer v každom dvore našli maštaľ s dobytkom, a teda aj nekonečnú zásobu kvalitného maštaľného hnoja, ako prakticky jediného hnojiva, ktoré sa na poliach a v záhradách používalo.

26.03.2024 14:00
hnoj, maštaľný hnoj Foto:
debata (3)

Dnes je všetko inak a kvalitný maštaľný hnoj sa stal nedostatkovou a navyše pomerne drahou komoditou. Našťastie, isté riešenie tu pre záhradkárov stále je a v podstate o nič horšie. Skôr naopak. V dnešných časoch určite oceníte, že kvalitné hnojivo už nemusíte skladovať v kopách, pasovať sa s vytekajúcou močovkou a dohadovať sa so susedmi pre nepríjemný zápach. Stačí, keď si zájdete do záhradkárskej predajne a pohodlne si z nej odnesiete niekoľko vriec kvalitného sušeného maštaľného hnoja. Obsahom živín sa vyrovná tomu nespracovanému (čerstvému) a navyše má jednu veľkú výhodu – rastliny ním nemôžete spáliť.

Sušený maštaľný hnoj zlepšuje štruktúru pôdy, aktivuje mikrobiálnu činnosť, dodáva humus a dôležité živiny.

Na tento spôsob dodania živín nedá dopustiť ani ovocinár Peter Molda zo Smoleníc: „Niekedy je potrebné doplniť živiny vo forme prvkov, no ak sa dá, vždy rád využijem to, čo nám dáva príroda. Jarné hnojenie pomocou sušeného maštaľného hnoja je pre mňa samozrejmosťou.“

kompost, kvetinový záhon, fúrik Čítajte aj Kvalitný kompost je pre záhradkára cennou surovinou: V tomto meste ho môžu obyvatelia získať zadarmo

Prírodne fermentovaný hnoj kúpite ako jednodruhový (kravský, konský, ovčí) alebo ako zmes či s pridaním iných prírodných zložiek (rohovinová múčka, guáno). Je sušený a lisovaný do granúl. Neobsahuje semená burín ani iné nečistoty, často je takmer bez zápachu. Hnojivová hodnota sa podľa výrobcov vyrovná čerstvému hnoju, preto by vám 10 litrov sušeného hnoja malo vystačiť asi na 3,5 štvorcového metra hriadky.

Desať litrov sušeného hnoja by vám malo... Foto: SHUTTERSTOCK
maštaľný hnoj, sušený Desať litrov sušeného hnoja by vám malo vystačiť asi na 3,5 štvorcového metra hriadky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #maštaľný hnoj
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december