Môže pravý med stuhnúť, skysnúť a dá sa kvalita rozpoznať pohľadom? Čo je dôležité vedieť, aby ste nekúpili pančovaný

Na med od včelára z vášho blízkeho okolia bude telo reagovať najlepšie, lebo včely zberajú nektár z rastlín vo vašom regióne. Platí tu prakticky podobné pravidlo ako v prípade odporúčaní ohľadom konzumácie sezónnej zeleniny a ovocia.

27.03.2024 14:00
med Foto:
debata

Ak sa pýtate, ako spoznať kvalitný med, jedinou istotou je kúpa od včelára, ktorého poznáte, alebo vám ho niekto spoľahlivý odporučil. Na pohľad ba dokonca ani na ochutnanie totiž kvalitu medu spoľahlivo nerozoznáte, dokážu to len prístroje v laboratóriách.

Tri základné druhy

  • Kvetové medy pochádzajú z nektáru kvetov, ktoré kvitnú v okolí včelína, odkiaľ pochádza. Jednodruhové bývajú agátové, slnečnicové, repkové a viacdruhové napríklad z lúčnych kvetov či z ovocných stromov. Zväčša mávajú svetlejšie odtiene, no napríklad gaštanový či pohánkový bývajú tmavšie.
  • Vznik medovicového medu je veľmi zaujímavý. Niektoré druhy hmyzu a vošky nabodávajú listy či ihličie a získavajú z neho šťavu, čo z nej nespotrebujú, nechávajú na listoch či ihličí ako malé kvapôčky nazývané medovica. Včely ju nosia do úľa a produkujú z nej medovicový med.
  • Zmiešané medy sú kvetovo-medovicové, pochádzajú zvyčajne z lesných oblastí, v ktorých nosia včely do úľa aj medovicu, aj nektár z lúčnych kvetov.
slivky Čítajte aj Slivky bez úrody: Toto je 5 najčastejších dôvodov, prečo spod stromov odchádzate sklamaní a naprázdno

Ako ho správne skladovať?

Ideálne na suchom a tmavom mieste pri teplote do 20 °C v dobre uzatvorenom pohári. Dajte si tiež pozor, aby bolo viečko bez pachu. Rozhodne sa nehodí to, čo ste už raz použili napríklad pri zaváraní uhoriek. Med totiž dokáže absorbovať vône a chute. Medy s nižším obsahom vody môžete skladovať roky, no, tie s vyšším (napríklad pohánkové) treba spotrebovať čo najskôr, inak skvasia. Ak sa tak stane, stále sa takýto med dá využiť na prípravu regeneračného zábalu na ruky či tvár alebo pridať do kúpeľa.

Prečo kryštalizuje?

V prípade pravého medu je to jeho prirodzená vlastnosť. Agátový napríklad začína kryštalizovať až po dvoch rokoch od vytočenia z plástov. Najrýchlejšie, do troch týždňov, kryštalizuje repkový med. Včelári z neho preto vyrábajú pastový med, ktorý šľahajú potravinárskym nadstavcom, čím zmenia jeho štruktúru (vyzerá ako nátierka), no neuberú ani jednu z jeho pozitívnych vlastností.

Ktorý je najlepší na pečenie?

Medové koláčiky, perníky, medovníky či medové rezy sú veľmi chutnými sladkosťami. Na ich pečenie odporúčame slnečnicový med, ktorý nádherne vonia a má výnimočnú medovú chuť, ktorá zostane v koláči aj po upečení. Bez pečenia sa med používa na sladenie limonád, prípravu dresingov do šalátov. Čaje dochucujme medom, keď majú okolo 40 °C, vtedy sa jeho vzácne látky zachovajú.

Na naštartovanie metabolizmu je ideálne vypiť vlažnú vodu s lyžičkou medu hneď ráno nalačno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #med #kvalita medu
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december