Slivky bez úrody: Toto je 5 najčastejších dôvodov, prečo spod stromov odchádzate sklamaní a naprázdno

Tešili ste sa na obdobie dozrievanie sliviek, no dostavilo sa sklamanie? Pri pohľade do koruny stromu ste zistili, že vlastne nič nevidíte? Dôvodov neúrody, prípadne znehodnotenia plodov do času, kým stihli byť pripravené na zber môže byť viacero, no toto sú v záhradách tie najčastejšie.

01.09.2023 14:00
slivky Foto:
debata

1. Neskoré jarné mrazy

Veľmi záleží na tom, v akej lokalite a akú odrodu pestujete. Existujú totiž značné rozdiely v tom, ako veľmi stromy v čase kvitnutia a mladých plôdikov dokážu odolať neskorým jarným mrazom. Pestujete ‘Čačanskú lepoticu’? Potom môžete byť relatívne pokojní. Patrí k tým najodolnejším odrodám. Dobrou prevenciou neúrody z dôvodu poškodenia stromov neskorými mrazmi je, nesadiť slivky v mrazových kotlinách.

marhule Čítajte aj Mŕtvica marhúľ: Zvádzate boj o prežitie stromov? Dodržte 12 kľúčových pravidiel a infekcii nedáte šancu

2. Obaľovač slivkový

V prípade tohto škodcu nejde o spôsobenie neúrody v pravom zmysle slova, ale skôr o znehodnotenie plodov červivosťou. Najväčší problém je to, že obaľovač slivkový má u nás za vegetáciu až dve generácie, preto, čo nestihne prvá, dokončí druhá. Z vajíčok na plody a listy nakldených v máji sa liahnu húsenice a zavŕtavajú sa do sliviek, kde hodujú na dužine. Odhalíte ich napríklad podľa toho, že v mieste, kde prenikli do plodu sa vytvorí kvapôčka gleja – priehľadnej lepkavej hmoty. Druhotným problémom obaľovačov je, že plody potom ľahko podliehajú moníliovej hnilobe a ak nejaký zdravý zostane, objaví sa druhá, často početnejšia generácia škodcu.

Pre plody napadnuté obaľovačom slivkovým je... Foto: SHUTTERSTOCK
obaľovač slivkový Pre plody napadnuté obaľovačom slivkovým je charakteristická stuhnutá kvapka gleja v mieste preniknutia húsenice do plodu.

Ak vám obaľovače doslova decimujú úrodu, zasiahnite bez predsudkov

Žiaľ, zatiaľ to vyzerá tak, že proti obaľovačom je naozaj účinný len postrek povoleným insekticídom, hoci tu zohráva dôležitú úlohu jeho načasovanie. Dobrým pomocníkom v sledovaní náletov obaľovačov a predpokladaného vývoja 1. a 2. generácie škodcu sú monitoringy na webe Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodár­skeho. V rámci prípravkov sú dostupné dva typy: ovicídy (na vajíčka) a larvicídy (na húsenice). Ovicídom sa strieka hneď po zistení letu obaľovačov a larvicídom asi týždeň po.

kompost, kompostovanie Čítajte aj 3 najväčšie mýty o kompostovaní: Priznajte sa, ktorému ste dodnes verili? Najviac záhradkárov podľahne číslu dva

3. Piliarka slivková a piliarka žltá

Sú menej známe ako obaľovače, no nemenej problematické. Samičky kladú vajíčka do kvetov a vyliahnuté húsenice tak poškodzujú už mladé plôdiky. Výsledkom je ich opadnutie. Pestovatelia ringlôt si niekedy myslia, že o úrodu prišli z dôvodu zlého opelenia. Pravdou však je, že v 90-percentách to majú na svedomí práve piliarky. Áno, pri vysokej násade plodov vám tento škodca vlastne môže pomôcť s prebierkou, ale väčšinou mu za túto službu nepoďakujete.

Na ešte nedozretom plode zreteľne vidíte, že ho... Foto: SHUTTERSTOCK
piliarka slivková Na ešte nedozretom plode zreteľne vidíte, že ho obýva húsenica piliarky slivkovej.

Ako spoznáte, že vás o plody sliviek obrali piliarky?

Jednoducho. Pod stromami nájdete množstvo opadaných plôdikov veľkých asi 1 cm, s drobnými tmavými poškodeniami. Výnimkou nie je ani húsenica piliarky vnútri. Ak nechcete používať chémiu, miera napadnutia sa dá znížiť vyvesením bielych lepových doštičiek do koruny stromu. Riaďte sa návodom na výrobku. Nájdete na ňom odporúčaný počet podľa veľkosti koruny.

maliny Čítajte aj Praktický rez malín, ktorému budete konečne rozumieť: Podporte rodivý potenciál krov a vyťažte z nich maximum

4. Moníliová hniloba

Typické pre túto hnilobu je, že sa objavuje sekundárne, teda na hlavne na plodoch, ktoré už boli nejakým spôsobom mechanicky poškodené – oslabené. Až následne sa, pri silnom výskyte môže šíriť aj na zdravé ovocie. Deje sa to hlavne vtedy, ak je násada príliš veľká (stromy sú bez prebierky) a ovocie sa navzájom dotýka. Základným preventívnym opatrením je preto ochrana plodov proti poškodeniu hmyzom a veľa pomôže aj pestovanie odrôd vhodných do danej lokality. Stromy tak nebudú primárne oslabené nevhodným stanovišťom.

Moníliová hniloba napáda primárne mechanicky... Foto: SHUTTERSTOCK
moníliová hniloba, slivka Moníliová hniloba napáda primárne mechanicky poškodené plody. V tomto prípade slivku napadnuté obaľovačom slivkovým.
monilióza, moníliová hniloba, jabloň Čítajte viac Fuj, takéto ovocie na stromoch vidieť nechcete. Prečo úroda hnije a ako sa dá podobným problémom predísť?

5. Nesprávny rez

Za dôvod neúrody sa dá najjednoduchšie označiť zlé opelenie. A hoci je pravdou, že kvety sliviek sú pre včely menej atraktívne ako kvety iných ovocných drevín, zväčša ich opeľovače navštívia v dostatočnom počte. Oveľa väčším problémom malej násady plodov býva nesprávny rez v nevhodnom čase, teda niečo, čo si doslova pokazíte sami. Príliš silným predjarným rezom napríklad podporíte bujný rast na úkor násady plodov, v prípade mladých, ešte nerodiacich stromčekov rodivosť dokonca ešte oddialite. Pri slivkách sa preto skúsenými pestovateľmi odporúča robiť pravidelný výchovný rez štyri roky po vysadení a potom už prejsť na rez udržiavací. Vždy je dobré, pomôcť si aj rezom počas leta, kedy odstránite príliš zahusťujúce konáre – podporíte tak rodivosť.

Zapamätajte si, že čím kolmejšie rodivý konár rastie, tým je bujnejší, no prináša menej plodov a platí to aj naopak.
jahody Čítajte aj Už roky sadíme jahody takto a nestíhame ich oberať. Čo v praxi naozaj funguje a s čím netreba strácať čas?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slivky #obaľovač #moníliová hniloba #piliarky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december