Už roky sadíme jahody takto a nestíhame ich oberať. Čo v praxi naozaj funguje a s čím netreba strácať čas?

Ak je vaše jahodovisko staršie ako tri roky, rozhodne by ste mali uvažovať o omladení rastlín. Navyše, aktuálne je na túto prácu ten najvhodnejší čas. Tak sa s nami pustite do práce. Máme pre vás zopár užitočných rád a tipov.

31.08.2023 06:00
jahody Foto:
debata (1)

Staršie jahodové rastliny prinášajú stále menej plodov, ktoré sú, navyše, oveľa menšie, než by odrodovo mali byť. Jahody ľahšie podľahnú tlaku chorôb či škodcov a zároveň pre ne môže byť náročnejšie prečkať chladnejšiu zimu bez ujmy. Toto sú tie najzásadnejšie dôvody, pre ktoré by ste mali svoju pozornosť upriamiť na vysadenie nových jahodových sadeníc.

Kedy začať?

Ešte pred pár rokmi sa ako najvhodnejšie na výsadbu jahôd striktne uvádzalo obdobie od 20. augusta. Dnes už, ale, vieme, že so zmenou klímy sa posúvajú aj mnohé agrotechnické termíny. Ako pri všetkom, aj tu treba použiť sedliacky rozum a pokiaľ sú dni na konci augusta stále veľmi horúce a suché, so sadením jahôd jednoducho počkajte. Napriek rannej či večernej zálievke by mladé, ešte nezakorenené sadenice mali značné problémy s intenzívnym slnečným žiarením. O niečo lepšia môže byť situácia v prípade, že nebudete sadiť voľnokorenné, ale kontajnerované sadenice. Platí to aj pre tie, čo ste si, možno práve podľa nášho návodu rozmnožili v strede leta. Takéto rastliny lepšie a rýchlejšie zakoreňujú.

Rozmnožiť si počas leta jahody z poplazov sa... Foto: SHUTTERSTOCK
jahody, výsadba Rozmnožiť si počas leta jahody z poplazov sa naozaj oplatí. Takéto krásne a silné môžu byť aj vaše sadenice. Základom sú dobre vyvinuté korene a najmenej 4 až 5 zdravých listov obklopujúcich srdiečko.

Tak či onak, čas na sadenie jahôd máte určite do 20. septembra. Stále budú mať k dispozícii dostatočne dlhé obdobie na to, aby dobre zakorenili a vďaka tomu úspešne prezimovali.

maliny Čítajte aj Praktický rez malín, ktorému budete konečne rozumieť: Podporte rodivý potenciál krov a vyťažte z nich maximum

5 podmienok šťastného jahodoviska

  • Nové sadenice jahôd by ste nemali len vymeniť za staré, ale aj úplne zmeniť umiestnenie záhona.
  • Vyhýbajte sa tienistým stanovištiam. Jahody milujú slnko, tak im ho doprajte.
  • Vybrať im môžete miesto po póre, hrášku či fazuli.
  • Pôdu riadne spracujte, odburiňte, prekyprite. Po správnosti by ste ju dokonca mali prerýľovať až na hĺbku dvoch rýľov. To by bol ideál.
  • Jahody sú plodiny náročné na živiny. Do špeciálnych hnojív však investovať rozhodne nemusíte. Poriadna dávka dobre vyzretého záhradného kompostu im poskytne všetko, čo potrebujú. Na jeden štvorcový meter zapracujte najmenej kopcom naplnené vedro.
Dokonale prekorenený substrát je zárukou toho,... Foto: SHUTTERSTOCK
jahody, výsadba Dokonale prekorenený substrát je zárukou toho, že sa jahodová sadenica do príchodu zimy na novom stanovišti dobre ujme.

Klasicky či nakopcovať?

Za nás nakopcovať, ale pôdu čiernou agrotextíliou už nejaký ten rok nenastielame. V záhradách to, podľa nás, nie je potrebné. Tesne pred dozrievaním radšej do medziriadkov rozhodíme slamu. Plody udrží v suchu a čisté, no zároveň neškodí kvalite pôdy tak, ako fólia. Hoci, v prípade pomerne krátkej jahodovej kultúry to nie je až taký problém, ako v okrasných záhonoch. Mierne nakopcovanie výsadbových riadkov vo vzájomnej vzdialenosti 40 až 60 cm, ale, určite urobte. Žliabky, ktoré medzi kopčekmi vzniknú oceníte počas zalievania. V riadku saďte sadenice jahôd na vzdialenosť 25, no pri vzrastnejších odrodách pokojne aj 30 cm. Teraz sa vám to môže zdať veľa, no verte, že porast sa v novej sezóne s pribúdajúcimi listami rýchlo zapojí.

Jahodovú sadenicu nesmiete pri sadení „utopiť“. Srdiečko – miesto, z ktorého vyrastajú listy nemôže zostať pod úrovňou pôdy, no zároveň ani príliš vysoko, lebo hrozí vymrznutie rastliny.
ríbezle Čítajte aj Ríbezle v auguste: Jednoduchý krok, ktorý vám predplatí kilogramy zdravých bobúľ na ďalší rok

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jahody #sadenie jahôd
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december