Ríbezle v auguste: Jednoduchý krok, ktorý vám predplatí kilogramy zdravých bobúľ na ďalší rok

Ríbezle čierne nie sú v našich končinách také obľúbené, ako ich príbuzné ríbezle červené. Hoci, dovolíme si tvrdiť, že kto raz ochutná naozaj dokonale zrelé čierne bobule, okamžite si ich zamiluje.

17.08.2023 14:00
ríbezle Foto:
Ríbezle vstupujú do plnej rodivosti zvyčajne v treťom až štvrtom roku po vysadení.
debata (2)

Ríbezle čierne sú aromatické a to doslova celé – plody, listy aj drevo – a navyše liečivé. Rozhodne by mali mať čestné miesto v spoločnosti vašich liečivých byliniek. A nehovoríme len o plodoch, ktoré v porovnaní s ríbezľami červenými ponúkajú oveľa viac vitamínu C, vápnika aj draslíka. Presný obsah sa líši v závislosti od konkrétnej odrody, no vo všeobecnosti platí, že v prípade vitamínu C je to 3– až 5-krát viac ako v bobuliach ríbezlí červených. Vyššou hodnotou vitamínu C sa môže pochváliť už len rakytník a šípky.

Správne tvarovaný ker ríbezlí čiernych by tak... Foto: SHUTTERSTOCK
ríbezle čierne Správne tvarovaný ker ríbezlí čiernych by tak mal mať jedno-, dvoj- a trojročné výhonky v pomere 1 : 1 : 1, pričom z každých po 4 až 5 kusoch.

Tmavá pre zdravie

Tmavo sfarbené druhy drobného ovocia, teda nielen ríbezle čierne, ale aj čučoriedky, černice, arónia, muchovník, zemolez sú významným zdrojom bioaktívnych látok s pozitívnymi účinkomi na zdravie (antimikrobiálnymi, protizápalovými, antioxidačnými, protinádorovými). Dané je to hlavne vyšším obsahom polyfenolov, ako sú antokyány, fenolové kyseliny a stilbeny, triesloviny, karotenoidy a iné. Častejšia konzumácia týchto plodov (1 až 2 hrste denne) sa preukázateľne spája s nižším rizikom vzniku infarktu myokardu, mŕtvice, ischemickej choroby srdca, zápalových markerov, oxidačného stresu, cukrovky 2. typu, nádorových ochorení a chorôb spájajúcich sa s vekom.

muchovník Čítajte aj Konzumácia 1 až 2 hrstí tohto ovocia sa spája s nižším rizikom infarktu. Dopestujete ho bez chemických postrekov

V máji si nezabudnite nazberať listy

Málokto vie, že aj listy ríbezlí čiernych sú liečivé. Rozhodne by ste si ich preto mali nasušiť do zásoby. Ideálne, ale, je, zberať ich počas, alebo po odkvitnutí (máj až začiatok júna), takže si už budete musieť počkať do novej sezóny. V domácej lekárničke sa vám zídu hlavne v zimných mesiacoch. Liečivý čaj, ktorý z nich pripravíte pomôže pri nachladnutí, kašli, angíne, zhoršenom trávení, pri problémoch močových ciest a dokonca uľaví pri reume.

nádchovník Čítajte aj Nádchovník vás zachráni v čase chrípky a nádchy. Zásobte sa ním už teraz, aby ste boli pripravení zabojovať proti jesenným chorobám

Aktuálna starostlivosť: Robte toto a budúcu sezónu nebudete vedieť, čo si počať s úrodou

Ríbezle čierne sú trošku náročnejšie na pestovateľské podmienky než ríbezle červené, hlavne čo sa týka teplejších lokalít, no slnečné svahy a veterné polohy im rozhodne nesvedčia. Oveľa dôležitejším rozdielom v porovnaní s ríbezľami červenými je však to, že počas sekundárnej diferenciácie kvetných púčikov, ktorá prebieha už v auguste, sú naozaj náročné na dostatok vlahy. V lete je preto doplnková závlaha ríbezlí čiernych na podporu budúcoročnej úrody nevyhnutná. Ak si teda počas horúcich dní kry nevšímate s tým, že už tento rok splnili svoj účel a termín rezu majú až koncom zimy, oberáte sa o nasledujúcu úrodu. Rastliny tiež ocenia prevzdušnenie v blízkosti koreňovej zóny, preto je namieste plytká okopávka. Zatrávnenie či zaburinenie v okolí krov nie je žiaduce.

O kry alebo stromčeky sa treba starať aj po... Foto: SHUTTERSTOCK
ríbezle O kry alebo stromčeky sa treba starať aj po zbere úrody. Už v rovnakom roku sa, totiž, rastliny pripravujú na novú rodivú sezónu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ríbezle #liečivý čaj #ríbezle čierne
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december