Nádchovník vás zachráni v čase chrípky a nádchy. Zásobte sa ním už teraz, aby ste boli pripravení zabojovať proti jesenným chorobám

Nádchovník je rastlina, ktorá pred pár rokmi vzbudila nevídanú pozornosť pestovateľov, a tá stále trvá. Niet sa však čomu čudovať, lebo okrem toho, že ide o veľmi vkusnú izbovku, zároveň je aj všestrannou bylinkou.

02.08.2023 12:00
nádchovník Foto:
Odvar z nádchovníka môžete použiť aj do arómolampy na osvieženie vzduchu v miestnosti, ako odpudzovač hmyzu a tiež pri problémoch dýchacích ciest.
debata

Nádchovník sa stal známym po tom, čo sa do sveta dostali informácie o jeho zdravotných benefitoch. Už pestovateľmi najviac používané pomenovanie – nádchovník – upozorňuje na jeho pozitívne účinky pri nádche. Pri prvých príznakoch, či pocite, že na vás „niečo lezie“ si stačí odtrhnúť zopár lístkov, postláčať ich medzi prstami a inhalovať. Aróma podobná zmesi mäty, medovky a eukalyptu vám okamžite uľaví. Pozitívne účinky tejto rastliny s, akoby zamatovými listami oceňujú aj astmatici, ktorým umožňuje lepšie dýchať, a tiež sezónni alergici.

Pomenovanie nádchovník je ľudové rovnako ako napríklad rýmovník či kubánske oregano. Botanicky správne však ide o  Plectranthus, teda o rastlinu z rodu plektrantov.
levanduľa, rez Čítajte aj Levanduľa ostrihaná v správny čas zakvitne dvakrát. Vezmite nožnice a poďte. Ukážeme vám, ako na to

Top 5 spôsobov využitia nádchovníka

  • Čaj z voňavých lístkov pomôže pri prechladnutí, no uľaví aj pri bolestiach hlavy. Pozitívne pôsobí pri žalúdočných kolikách, upraví trávenie, zníži vysoký tlak a vhodný je aj pri srdcových poruchách. Pekne vonia, ale výnimočnú chuť nečakajte. Pokojne si ho ochuťte trochou medu. Na prípravu použite tri väčšie čerstvé listy nádchovníka, ktoré zalejte 3 dcl horúcej vody a nechajte 10 minút lúhovať.
  • Odvar je vhodný na vonkajšie omývanie drobných odrenín, či na potieranie pokožky pri spálení od slnka. Pri ekzémoch a ťažšie sa hojacich ranách ho môžete pridať do liečivého kúpeľa. Na jeho prípravu treba na miernom ohni pol hodinu povariť v dvoch litroch vody 30 gramov listov a následne nechať ďalších 30 minút lúhovať.
  • Ako prvú pomoc pri drobnom povrchovom poranení môžete podrvené listy aj priamo priložiť na postihnuté miesto.
  • Odparujúce sa silice sú výborným repelentom proti komárom a muchám. Odvar použitý v arómolampe osvieži vzduch a pomôže pri dýchacích problémoch.
  • Nádchovník využijete aj v kuchyni, napríklad na dochutenie marinád na grilované jedlá. Zopár lístkov môžete nasekať na drobno a pridať do zeleninového šalátu.
Plektrant alias nádchovník je veľmi ľahko... Foto: SHUTTERSTOCK
nádchovník Plektrant alias nádchovník je veľmi ľahko tvarovateľná rastlina, ktorá zlepší vzduch v miestnosti. Určite by vám nemala chýbať v spálni.

V lete vonku, v zime vnútri

  • Nádchovník sa pestuje ako izbová rastlina, pretože nie je odolný proti nízkym teplotám. Od jari do jesene ho však môžete letniť na balkóne, terase, alebo ho vysadiť do bylinkového záhona. Pobyt vonku mu počas sezóny určite prospeje a krásne sa rozrastie.
  • Veľkou výhodou tejto rastliny je, že ak jej doprajete vhodné podmienky, rastie doslova ako divá. Postupne sa predlžujúce výhonky môžete nechať voľne prevísať cez okraj črepníka, alebo ich vyväzovať k jednoduchej opore – postačí tenká bambusová tyčka zastrčená v črepníku. Zaštipovaním rastových vrcholov dosiahnete hustý kríčkovitý vzhľad.
  • Množstvo vody treba prispôsobiť priebehu počasia – pri letnení na balkóne počas slnečných dní rastline doprajte viac, než počas zimných mesiacov. Pamätajte na to, že substrát musí pred každou ďalšou zálievkou mierne preschnúť (nie úplne vyschnúť). Takto predídete odhnívaniu dužinatých stoniek.
  • V rámci umiestnenia rastliny v byte vyberte východný alebo západný parapet. Ostré poludňajšie lúče slnka nádchovník neocení rovnako, ako prievan.

Osviežujúci sirup nielen do letných limonád

Ak ste milovníkom domácich sirupov zo všemožných byliniek a ovocia, vyskúšajte aj tento z nádchovníka. Pomer si upravte podľa množstva listov, ktoré viete z rastliny získať. Na 150 g prídu dva litre vriacej vody a jeden na plátky nakrájaný citrón a pomaranč. Takto pripravenú zmes nechajte lúhovať 24 hodín, preceďte a priveďte do varu. Následne pridajte kilogram kryštálového cukru a na miernom ohni varte, kým sirup nezačne mierne hustnúť. Ešte horúci naplňte do vriacou vodou prepláchnutých a stále teplých fliaš, uzavrite a nechajte vychladnúť. Skladujte v chladničke.

hortenzia, hortenzia kalinolistá Čítajte aj Hortenzie bez kvetov: Odhaľujeme 4 najčastejšie príčiny a ich riešenia. Zamyslite sa, jedna sa určite týka aj vašich rastlín

Nekupujte, rozmnožte si

Pri používaní nádchovníka ako bylinky je spotreba lístkov pomerne veľká, preto, ak si chcete variť čaj, pripraviť sirup proti kašľu, osviežovač vzduchu, repelent proti hmyzu či prostriedok na inhalovanie, budete potrebovať viacero rastlín. Dobrou správou je, že ich nemusíte kupovať. Všetky plektranty sa veľmi jednoducho rozmnožujú odrezkami. V pohári s vodou „pustia“ korienky doslova za niekoľko dní − v našom prípade to boli presne tri, kým sa objavili prvé.

Že nemáte rastlinu, ktorú by ste si mohli ďalej rozmnožovať? Nevadí. Nádchovník je dnes už taký populárny, že určite stačí zazvoniť niektorej susede či zavolať kamarátke a najmenej jeden odrezok sa k vám určite dostane.

Video

Vždy čerstvý

Pri využívaný nádchovníka ako liečivej rastliny je dôležité vedieť, že listy treba používať vždy čerstvé. Tým, že sú veľmi dužinaté a plné vody, prakticky nie je možné, usušiť ich. Ak by sa vám to aj podarilo, výsledný efekt a benefity, ktoré by ste z takto použitej vňate získali, by za veľa nestáli. Vždy si preto nazberajte len toľko listov, koľko v danom momente využijete.

Prírodný repelent proti hmyzu

Na prípravu už budete potrebovať staršiu rastlinu v dobrej kondícii, pretože z nej treba odobrať 100 g listov. Tie následne zalejete 500 ml vriacej vody a necháte približne 8 až 10 hodín lúhovať. Potom do zmesi prilejete dve polievkové lyžice octu, premiešate a scedíte. Hotový repelent rozlejte do fľaštičiek z tmavého skla s rozprašovačom a podľa potreby aplikujte na pokožku.

Liečivý sirup z nádchovníka si pripravíte... Foto: SHUTTERSTOCK
nádchovník Liečivý sirup z nádchovníka si pripravíte rovnako, ako sirup z mladých smrekových výhonkov - prekladaním vrstvy listov vrstvou cukru a plátkov citróna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plektrant #kubánske oregano #nádchovník #rýmovník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december