Levanduľa ostrihaná v správny čas zakvitne dvakrát. Vezmite nožnice a poďte. Ukážeme vám, ako na to

Levanduľa patrí medzi najvšestrannejšie rastliny, či už ide o uplatnenie v záhrade či o spracovanie v kuchyni. Poloker, ktorý buď milujete alebo nenávidíte je hviezdou medzi aromatickými bylinami.

01.08.2023 06:00
levanduľa, rez Foto:
Bežne sa levanduľové kry odporúčajú tvarovať do polgule, no v skutočnosti je na vás, či ich necháte rozložitejšie, alebo striktne ohraničené.
debata

Levanduľa vynikne v zmiešaných záhonoch s rebríčkami, echinaceami, rudbekiami a s jemnou okrasnou trávou kavyľom chvostíkovým. Trik je v tom, že ak sa o ňu správne postaráte, počas jednej sezóny zakvitne dvakrát. Znamená to, že fialové kvety vás budú tešiť počas celého leta.

Levanduľa je okrasná rastlina s liečivými... Foto: SHUTTERSTOCK
levanduľa Levanduľa je okrasná rastlina s liečivými účinkami, s krásnou vôňou a dokonalý magnet pre užitočný hmyz.

A hoci ich neplánujete využiť na prípravu voňavého sirupu, či sušiť do vankúšikov, ktoré prevoňajú bielizeň alebo na čaj, čo upokojí myseľ, i tak vám odporúčame, určite levanduľu pestovať. Jej vôňa vás poteší vždy, keď okolo striebristých krov prejdete. Stačí totiž len letmí dotyk alebo mierny vánok a aromatické silice sa rozptýlia do okolia. Tento fakt môžete šikovne využiť pri záhradnom posedení, ale aj na terase či balkóne a vysadiť si voňavú bariéru proti otravnému hmyzu. Levanduľa v kombinácii s citronelovou sviečkou, ktorá obsahuje výťažky z vôňovca citrónového (Cymbopogon citratus) je dokonalým repelentným spojením.

bylinková špirála Čítajte aj Šetrí miesto, vyzerá super a celú sezónu vám bude dávať chutné zásoby na varenie. No nesvedčí jej chaos

Čo od vás levanduľa v polovici leta potrebuje?

Rez po odkvitnutí. Ak ste si kvety nenazberali v plnom kvete, ale nechali ich až doteraz krášliť záhony, je najvyšší čas, dopriať krom trochu pozornosti. Odstrániť odkvitnuté kvety by ste mali stihnúť najneskôr do polovice augusta, aby rastliny ešte nasadili druhú vlnu parády. A hoci sa už nebudú fialovieť v takom hojnom počte ako v júli (júni), rozhodne potešia – vás aj užitočné opeľovače.

Od teórie k praxi

Skôr, než sa pustíte do rezu levanduľových krov je dobré vedieť, že ide o poloker. Znamená to, že najstaršie výhonky odspodu postupne drevnatejú. Preto, ak sa pri mladých rastlinách budete báť hlbšieho rezu, uškodíte ich vzhľadu. Postupom sezón budú odspodu čoraz viac drevnatieť a vyhoľovať, pretože levanduľa zo starého dreva veľmi ťažko pučí, ak vôbec.

Čím dlhšie sa vám kry podarí udržať bez prevahy... Foto: SHUTTERSTOCK
levanduľa, rez Čím dlhšie sa vám kry podarí udržať bez prevahy zdrevnatených konárov, tým viac sezón sa budete tešiť z ich kompaktného a hustého tvaru.

Či už na rez použijete klasické záhradnícke nožnice alebo si pomôžete elektrickými, v oboch prípadoch zrežte celé kvetné stonky. Nemusíte ich odstraňovať po jednej. Pokojne chyťte toľko, koľko dokážete uchopiť a strihnite. Ak pri tom odrežete aj malú časť mladých (mäkkých) výhonkov, nič sa nedeje. Rastlina to v sezóne rýchlo dobehne. Do jesene ešte o niekoľko ďalších centimetrov podrastie.

Ukážka letného rezu levandule
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #levanduľa #rez levandule #letný rez levandule #levanduľa v lete #ako rezať levanduľu #ako strihať levanduľu
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december