Konzumácia 1 až 2 hrstí tohto ovocia sa spája s nižším rizikom infarktu. Dopestujete ho bez chemických postrekov

U nás najznámejší je muchovník Lamarkov, pestovaný hlavne ako okrasná drevina. Ak si však chcete dopriať dávku plodov plných vitamínov a iných, telu prospešných látok, rozhodne si vysaďte jeho príbuzného - muchovník jelšolistý.

30.07.2023 06:00
muchovník Foto:
K bežne dostupným odrodám muchovníka u nás patrí ‘Smoky’ považovaná za veľmi chutnú a úrodnú.
debata

Tento druh sa pestuje primárne na zber plodov, hoci nezaostáva ani v okrasnej funkcii. Dorastá do výšky 2 až 8 m, listy sú jemne plstnaté a na jeseň sa sfarbujú do oranžova až sýto červena. Biele kvety vyrastajúce v hustých strapcoch kvitnú už začiatkom jari.

Plody – fialovomodré malvice – dozrievajú postupne od júna do júla. Svojou sladkokyslou chuťou najviac pripomína čučoriedky. Najlepšie chutia čerstvé, no dajú sa využiť aj na prípravu marmelád, sirupov, do koláčov a sladkých dezertov. Skladovať ich možno v chladničke asi týždeň, ale pozberané v celých strapcoch a rozložené v jednej vrstve. Neskôr sa rýchlo kazia. Dajú sa mraziť aj sušiť.

Po vysadení muchovníka musíte byť trpezliví. Do rodivosti vstupuje zvyčajne v 2. až 4. roku, pričom množstvo úrody postupne stúpa. O prvé plody budete určite bojovať so škorcami, drozdami a iným vtáctvom, preto sú ochranné siete hlavne pri mladých rastlinách prakticky nevyhnutnosťou.

Muchovník je skvelá okrasná a zároveň úžitková... Foto: SHUTTERSTOCK
muchovník Muchovník je skvelá okrasná a zároveň úžitková drevina, ktorá zaujme od jari do jesene. Najskôr bielymi kvetmi, potom fialovomodrými plodmi a nakoniec do červena vyfarbenými listami.

Prospešný pre zdravie

Plody muchovníka sú významným zdrojom bioaktívnych látok (antokyány, fenolové kyselny, stilbeny, triesloviny, karotenoidy, vitamíny, minerálne latky, vláknina..) s preukázateľne pozitívnymi antimikrobiálnymi, protizápalovými, antioxidačnými a protinádorovými účinkami.

Už konzumácia jednej až dvoch hrstí tohto ovocia sa dokázateľne spája s nižším rizikom vzniku infarktu myokardu, mŕtvice, cukrovky 2. typu, ale aj nádorových chorôb a chorôb spájajúcich sa s vekom.

Muchovník si môžete rozmnožiť pomocou bylinných... Foto: SHUTTERSTOCK
muchovník Muchovník si môžete rozmnožiť pomocou bylinných alebo koreňových odrezkov.

7 pestovateľských nárokov muchovníka

  • Dariť sa mu bude všade tam, kde drobnému ovociu.
  • Vyhovuje mu slnko aj polotieň, priepustná, mierne kyslá až neutrálna pôda s dostatkom vlahy, no zvládne aj menej priaznivé podmienky. Jediné, čoho sa treba naozaj vyvarovať, je zasolená pôda a vysoká hladina spodnej vody.
  • Kontajnerové výpestky môžete sadiť od jari do jesene. V chladnejších oblastiach je lepšia jar, aby rastliny do zimy dobre zakorenili.
  • Pri povýsadbovom reze stačí odstrániť poškodené a suché konáriky.
  • V prvých rokoch po vysadení pôdu okolo kmeňa pravidelne odburiňujte a udržiavajte vlhkú. Pokojne si pomôžte 5 až 10 cm vrstvou nástielky z kôry, lístia či drevnej štiepky.
  • V ďalších rokoch zväčša stačí odstraňovať suché výhonky, prebytočné koreňové výmladky a letorasty tak, aby ste dosiahli a udržali vzpriamený tvar so 4 až 6 hlavnými konármi. Tie by sa mali rozkonárovať asi 50 cm od kmeňa. V prípade potreby režte vo februári až v marci – ešte pred pučaním.
  • Ak treba staršie, 6– až 8-ročné rastliny po oslabení rastu zmladiť, využite na to hlbší rez spôsobom na prevod s cieľom presvetliť korunu.
bylinky Čítajte aj Patria bylinky do mrazničky? Praktické tipy, ako si ich sviežu chuť a arómu uchovať do zásoby bez straty kvality

Ako si zapestovať stromček?

Muchovník sa bežne pestuje v tvare kra, prípadne viackmenného stromu, k čomu prispieva jeho prirodzené rozkonárovanie z bázy. Ak by ste ho chceli pestovať v tvare stromčeka, treba oveľa väčšiu pozornosť venovať rezu. Na začiatok si vyberte najsilnejší výhonok, všetky ostatné odstráňte. Z vybraného zapestujte kmienok a následne korunku, ktorú v ďalších rokoch udržujte rezom. Nezabudnite čo najskôr odstraňovať všetky výhonky vyrastajúce z bázy kmienka (výmladky).

Veľkou výhodou muchovníka je, že zvyčajne... Foto: SHUTTERSTOCK
muchovník Veľkou výhodou muchovníka je, že zvyčajne netrpí vážnymi chorobami ani škodcami. Občas sa môže vyskytnúť monilióza, zväčša však stačí odstrániť poškodené výhonky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #výhody #pestovanie #využitie #muchovník #odrody #muchovník Lamarkov #muchovník jelšolistý
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december