Patria bylinky do mrazničky? Praktické tipy, ako si ich sviežu chuť a arómu uchovať do zásoby bez straty kvality

Leto je ideálne obdobie na to, aby ste si nielen vychutnávali čerstvosť kuchynských byliniek, ale aby ste si ich arómu aj uchovali do zásoby. Na jeseň či v zime oceníte to, že nemusíte nakupovať rýchlené rastliny v supermarketoch, ktoré, hoci rastú v črepníkoch, vydržia svieže sotva pár dní.

24.07.2023 14:00
bylinky Foto:
debata

Pri rozhodovaní sa, ktoré druhy byliniek sú vhodné skôr na mrazenie, a ktorým, naopak, viac prospeje sušička, treba vychádzať zo svojich preferencií a z toho, na aký účel si rastliny uchovávate do zásoby. Prakticky nie sú dostupné špeciálne vedecké štúdie, ktoré by vyslovene pojednávali o (ne)vhodnosti mrazenia konkrétnych druhov byliniek, no väčšinou sa mrazia kuchynské, teda najviac využívané pri varení. Určite totiž hneď pocítite rozdiel, napríklad medzi bazalkou sušenou a mrazenou, ktorá si zachová oveľa viac chuti, arómy a hlavne krásnu sviežo zelenú farbu. Preto, ak máte tú možnosť a miesto v mrazničke, intenzívne voňajúce bylinky, vňate a druhy, ktorých listy sú dužinatejšie, si radšej do zásoby uchovajte mrazením.

uhorky_nakladacky Čítajte aj Už nikdy žiadne horké uhorky. Držte sa týchto rád a nemusíte sa báť, rozdeliť s rodinou. Všetkým budú chutiť

Vrecko verzus krabička

Zväčša sa odporúča, bylinky pri mrazení nedávať do vreciek, lebo takto sú náchylnejšie na neskoršie podrvenie, ale skôr využívať rôzne krabičky, do ktorých ich uložíte a v rovnakom stave neskôr z mrazničky vyberiete.

Nasekané bylinky môžete mraziť aj v... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
petrzlen vnat Nasekané bylinky môžete mraziť aj v uzatvárateľných vrecúškach.

Ak si však do zásoby odkladáte bylinky už nasekané nadrobno, pokojne využite vrecúška, ideálne s uzatváraním, s takzvaným zipsom. Praktické je to napríklad v prípade kôpru, fenikla, pažítky, zelerovej či petržlenovej vňate. Podľa potreby si neskôr lyžičkou alebo jednoducho prstami odoberiete požadované množstvo.

Samozrejme, ak chcete zamraziť viazaničku vňate ligurčeka, vňaťového petržlenu alebo celé lístky mäty či bazalky, rozhodne siahnite po krabičkách, do ktorých časti byliniek rovnomerne uložte (nádobky neprepĺňajte) a zamrazte. Ak budete chcieť neskôr napríklad ozdobiť dezert lískami mäty, po rozmrazení budú ako práve natrhané.

Ako bylinky pripraviť na mrazenie? −−>>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zásoby #bylinky #mraznička #mrazenie #mrazíme #kuchynské bylinky #do zásoby #mrazák #mraziť #bylin
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december