Horké uhorky sú realitou aktuálnych dní. Ak sa vás táto pestovateľská pohroma netýka, môžete si gratulovať.
Foto: SHUTTERSTOCK
Uhorky sú veľmi citlivé na hnojivá na báze chlóru, preto ich nepoužívajte. Chlór uvoľnený napríklad z draselnej soli negatívne vplýva na klíčenie rastlín.
Ide totiž o to, že, hoci si to mnohí záhradkári neuvedomujú, táto zelenina patrí k tým vlhkomilnejším a horúce dni bez dostatku vlahy jej neprospievajú. Dalo by sa povedať, že ju doslova stresujú, čo sa prejavuje nepríjemnými horčinami v plodoch, pričom náchylnejšie sú v tomto prípade uhorky šalátové.
Foto: SHUTTERSTOCK
nakladacky Z vlastnej skúsenosti môžeme potvrdiť, že horké látky v uhorkách sa tepelnou úpravou strácajú. Má to však svoje hranice, preto naozaj príkro horké uhorky radšej vo veľkom nezavárajte. Otestujte si to najskôr na niekoľkých pohároch a uvidíte, čo na to povedia vaše chuťové poháriky.
Ako teda predísť nepríjemne horkej chuti uhoriek? −−−>>
Dajte si pozor pri kúpe osiva a v novej sezóne stavte na geneticky nehorknúce odrody.