Praktický rez malín, ktorému budete konečne rozumieť: Podporte rodivý potenciál krov a vyťažte z nich maximum

To, že maliny treba ošetrovať rezom, vie azda každý. Problém nastáva, keď začnete uvažovať nad tým, ktorý je ten správny spôsob pre vašu odrodu. Skosiť celý porast? Vyrezať len poškodené výhonky? Zbaviť sa tých, ktoré rodili? Ako ich spoznať bez plodov? Na všetky aj ďalšie otázky máme odpovede.

26.08.2023 06:00
maliny Foto:
debata (1)

V prvom rade je pre vás dôležité vedieť, do ktorej skupiny odrôd podľa dozrievania patrí tá vaša. Existujú totiž:

  • Raz rodiace maliny s úplným dvojročným životným cyklom − v prvom roku im zo spiacich (adventívnych) púčikov koreňového krčka vyrastú silné výhonky, ktoré sa až v ďalšej sezóne rozkonária a na krátkom obraste zarodia (väčšinou v júli).
  • Remontantné odrody malín sú typické tým, že rodia už na tých výhonkoch, ktoré narástli od jari. V lete môžu mať pokojne 1,5 m a v jeho druhej polovici začnú rodiť. Takto pokračujú aj v jeseni – prakticky až do mrazov. Zaujímavé však je, že rovnaké výhonky môžu v ďalšom roku zarodiť znova, no už oveľa skôr – v termíne klasických malín. Má to však niekoľko nevýhod, na ktoré reaguje aj spôsob rezu. Jednou je napríklad to, že hlavne pri pestovaní remontantných odrôd v chladnejších oblastiach nestíhajú výhonky pred zimou dostatočne vyzrievať a tak často vymŕzajú.
Maliny, rovnako ako černice patria medzi druhy... Foto: SHUTTERSTOCK
maliny Maliny, rovnako ako černice patria medzi druhy s rýchlou obnovou rodivých výhonkov. Pravidelný a dostatočne razantný rez je preto pri ich pestovaní nevyhnutný.
broskyňa Čítajte aj Letný rez ovocných stromov: Dôležitý krok k bohatej úrode zvládne každý, bez ohľadu na skúsenosti

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #maliny #rez a tvarovanie #rez malín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december