Letný rez ovocných stromov: Dôležitý krok k bohatej úrode zvládne každý, bez ohľadu na skúsenosti

Ak nebudete s odstránením vyrodených konárov broskýň, marhúľ a nektáriniek čakať až do jari, ale urobíte tak teraz - po zbere plodov -, stromy príjmu oveľa viac živín a vody do tých častí koruny, ktoré budú perspektívne pre budúcoročnú úrodu. A to sa oplatí.

13.08.2023 14:00
broskyňa Foto:
debata (2)

Konáre, na ktorých vám tento rok dozrela úroda, sú oslabené, ohnuté, akoby bez života, s minimálnou snahou vytvárať kvetné púčiky do ďalšej sezóny. Nie sú preto vhodné pre ďalší rast a tvarovanie. Čím skôr ich po zebre plodov zrežete, tým sa k perspektívnym výhonkom dostane viac vody a živín. Je vhodné ich orezať čo najskôr po zbere plodov, aby sa perspektívnym konárom umožnilo dlhšie nasávať vodu a živiny. Rez hneď po zbere má aj ďalšiu výhodu − rezné rany budú mať viac času na to, aby sa zacelili a správne zahojili ešte pred nástupom prvých mrazov.

4 výhody letného rezu

  • Strom ukončí vegetáciu so zdravou, vzdušnou korunou a tým aj s presvetlenou korunou.
  • Ponechané výhonky majú dostatok miesta na rast, vody a živín, takže do zimy lepšie vyzrú a odolajú prípadným mrazom.
  • Zlepší sa tvorba asimilátov v listoch, čo podporí celkovú vitalitu stromu.
  • Na jar vás bude čakať oveľa menej práce. V podstate už len skontrolujete, či niektoré výhonky nepoškodil mráz.
višňa Čítajte aj Kedy a ako rezať višňu? Správnym termínom predídete zbytočným škodám aj stratám na úrode v budúcom roku

Ako postupovať

  • Pri orezávaní je dôležité ujasniť si, ktorý konár je vyrodený a ktorý, jemu najbližšie chcete zachovať k budúcemu roku. Následne vyrodený konár zrežte rezom na prevod práve na vybraný a vhodne položeny perspektívny konár.
  • V prípade, že potrebujete obmeniť rodivé výhonky na terminále štíhleho vretena broskyne alebo nektárinky, režte na konárový krúžok.

Poznáte rozdiel?

Rez na prevod: je rez na pokračovateľa, keď sa časť konára zreže nad bočným výhonkom, ktorý z neho vyrastá vhodným smerom bez ponechania čapíka. Tento zásah môžete vykonať na akýchkoľvek konároch.

Rez na konárový krúžok: bočný výhonok sa reže kolmo na miesto, kde prisadá ku konáru vyššieho stupňa. Reže sa celý konár až po kmeň bez pokračovateľa

muchovník Čítajte aj Konzumácia 1 až 2 hrstí tohto ovocia sa spája s nižším rizikom infarktu. Dopestujete ho bez chemických postrekov

Nepodceňte ostrosť a hygienu náradia

Tak, ako vždy, keď idete rezať a tvarovať ovocné dreviny, treba mať dokonale ostré náradie. Ak používate na všetky stromy jedny nožnice, pred každým ich treba dezinfikovať, aby ste si prípadné choroby nepreniesli z jedného na druhý. Väčšie rany po reze hrubších konárov zatrite stromovým balzamom. Menšie rany na mladých výhonkoch ošetrovať netreba. Rýchlo a účinne sa zahoja aj bez toho.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #broskyňa #nektarinky #letný rez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december