Obnovte jahodovisko bez ďalších nákladov: Máme tip, ako prísť lacno a rýchlo ku kvalitným sadeniciam

Vedeli ste, že jahodovisko treba pravidelne obnovovať? Ideálne po troch, najviac štyroch rokoch. Staršie rastliny už totiž prinášajú menej plodov a sú náchylnejšie na výskyt chorôb.

03.08.2023 06:00
jahody Foto:
debata

Ak ste s pestovanými odrodami spokojní, nie je dôvod, nakupovať nové sadenice. Stačí, ak si každý rok časť rastlín zmladíte tak, že si zo zdravých, bohato rodiacich materských jahôd pripravíte nové silné sadenice.

jahody Čítajte aj Úrady upozorňujú na nekalé praktiky predajcov popínavých jahôd a ovocných stromčekov

Ako na to? Máte dve možnosti:

  • Prvou je tá, že z poplazov vyrastajúcich z materskej rastliny odoberiete odnože (mladé rastliny). Z jednej dospelej jahody vezmite najviac tri, pričom by mali mať vytvorené základy koreňov. Nesmú zvädnúť, preto ich počas prípravy priebežne roste, alebo dajte do vedra s vodou. Ostatné odnože aj s poplazmi odrežte. Budúce jahodové priesady vysaďte do väčších črepníkov, kde do času sadenia na záhon vytvoria bohatý koreňový systém. Ak máte dostatok priestoru, môžete ich nechať zakoreniť aj vo voľnej pôde a následne presadiť na nový záhon.
Kvalitná jahodová sadenica by mala mať 4 až 5... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
jahoda, sadenica Kvalitná jahodová sadenica by mala mať 4 až 5 zdravých listov obklopujúcich srdiečko.
  • Druhou, a za nás lepšou možnosťou je, odnože od materských rastlín neoddeľovať, ale najskôr ich vysadiť do menších kvetináčov (zakoreňovačov). Výhodou je, že takto zasadená odnož nemusí mať vytvorené základy koreňov. Počas zakoreňovania bude stále prostredníctvom poplazu spojená s materskou rastlinou, ktorá ju bude vyživovať. Oddelíte ju až potom, čo sa na nej vytvoria prvé nové listy. Je to znak toho, že už má svoje, dobre fungujúce korene. Výhodou takéhoto zakoreňovania je i to, že vďaka koreňovému balu sa rastliny po vysadení na záhon rýchlejšie a spoľahlivejši­e ujmú.
Ak vysadíte odnož do črepníka tak, že bude skrz... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
jahoda, poplaz, odnož Ak vysadíte odnož do črepníka tak, že bude skrz poplaz stále spojená s materskou rastlinou, oveľa rýchlejšie vytvorí korene a doslova prekorení celý substrát. Kvalitný koreňový bal bude pri neskoršom vysádzaní zárukou 100-percentného ujatia sa rastliny.
Rozmnožovanie jahôd s neskorším oddeľovaním odnoží od materskej rastliny
Video

Poplazy s odnožami, ktoré neplánujete použiť na získanie nových sadeníc z rastlín odstráňte.

Ich vyživovanie je pre materskú jahodu vysiľujúce, čo negatívne ovplyvňuje nielen životnosť porastu, ale aj tvorbu základov kvetov a tým budúcoročnú úrodu. Celé poplazy opatrne odstrihnite. Nikdy ich netrhajte. Mohli by ste poškodiť koreňový kŕčok materskej rastliny.

Prebytočné poplazy z jahôd nikdy netrhajte.... Foto: SHUTTERSTOCK
jahody, poplazy Prebytočné poplazy z jahôd nikdy netrhajte. vždy ich odrežte alebo odstrihnite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #video #jahody #rozmnožovanie #pestovanie #poplazy #sadenice #odnož
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december