Úrady upozorňujú na nekalé praktiky predajcov popínavých jahôd a ovocných stromčekov

Je takmer isté, že sa s ňou stretol každý, kto si rád dopestuje zdravé domáce ovocie. Zdanlivo skvelá a výhodná ponuka neuveriteľných popínavých jahôd rastúcich do závratných výšok a stĺpovitých ovocných stromčekov s bohatou úrodou krásnych plodov však zavádza.

21.07.2023 06:00
jahody Foto:
debata

Na klamlivú reklamu upozornil na svojich stránkach Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave (ÚKSÚP), Odbor ochrany rastlín. Na základe opakujúcich sa sťažností zo strany nespokojných zákazníkov si jeho pracovníci posvietili na inzeráty ponúkajúce predaj popínavých jahôd „šplhajúcich sa do neba“. Podľa reklamného textu ide o výnimočnú odrodu jahody, ktorá sa vyšplhá do výšky aj viac ako 1,30 m za krátkych šesť mesiacov.

Ing. Stanislav BAROK z ÚKSÚP v Bratislave vysvetľuje, že v týchto prípadoch ide zvyčajne o jahodu ananásovú (Fragaria x ananassa), pričom u nás štandardne pestované jahody (aj stále rodiace) patria do druhu jahoda obyčajná (Fragaria vesca). Iný druh však nič nemení na fakte, že v sortimente európskych odrôd neexistujú „popínavé“ jahody. Ide tak o zavádzajúci výklad rozmnožovania tohto druhu, lebo všetky jahody sa rozmnožujú poplazmi, ktoré z materskej rastliny v určitých pravidelných intervaloch vyrastajú vodorovne, plaziac sa po zemi, pričom sú schopné zakoreniť. Takto možno z jedného poplazu ročne získať tri až štyri nové mladé sadenice. Pri bežnom pestovaní sa buď odstrihnutím z materskej rastliny odstránia, alebo sa nechajú zakoreniť s cieľom založenia novej výsadbu jahôd. V prípade, že nezakorenia, oslabujú materskú rastlinu, teda negatívne pôsobia na jej životaschopnosť a rodivosť v ďalších rokoch.

Pre jahodu ananásovú je typická intenzívna... Foto: SHUTTERSTOCK
jahody v zavesnom kvetinaci Pre jahodu ananásovú je typická intenzívna tvorba dlhých poplazov s odnožami, ktoré môžu zakvitnúť a priniesť plody. Tento druh sa preto pestuje v závesných črepníkoch a v balkónových debničkách. Vytvára efektné previsy.

Riaditeľka Odboru ochrany rastlín Ing. Ivana KURHAJCOVÁ ešte raz upozorňuje všetkých záhradkárov a potenciálnych záujemcov o kúpu takýchto rastlín, že žiadna z odrôd jahody nie je schopná samovoľne rásť do výšky (nemá ovíjavé výhonky ani úponky). Poplazy s dcérskymi rastlinami by bolo možné vyviazať na oporu (konštrukciu), ale iba cielene. Tu však treba mať na pamäti, že takto vyvýšeným sadeniciam korene zakrpatievajú a usychajú, čo materskú jahodu neúmerne zaťažuje, spôsobuje pokles jej vitality, zníženie celkovej úrody a v končenom dôsledku aj úhyn celej rastliny. Pracovníci Odboru ochrany rastlín (ÚKSÚP) tak záhradkárom odporúčajú vyhýbať sa týmto klamlivým reklamám a nakupovať overené jahody u renomovaných predajcov s využitím informácií o vhodnosti tej-ktorej odrody pre konkrétne pestovateľské podmienky.

Prečo si dať pozor aj na ponuky stĺpových ovocných stromčekov? Vysvetlenie nájdete na ďalšej strane.

Majú skúsenosť s podobným predajom a vravia toto

Nechali sa zlákať krásnymi fotografiami, no očakávaná radosť z vlastného ovocia sa nedostavila.

Fotogaléria
+1

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #nekalé obchodné praktiky #jahody #stromčeky #klamlivá reklama #popínavé jahody #stĺpovité stromčeky #nedajte sa oklamať
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december