3 najväčšie mýty o kompostovaní: Priznajte sa, ktorému ste dodnes verili? Najviac záhradkárov podľahne číslu dva

Kompost je záhradkárske zlato. Toto nepoprie nikto s trochou zdravého rozumu, avšak platí to len v prípade, že kompostujete tak, ako je to správne.

30.08.2023 14:00
kompost, kompostovanie Foto:
debata (4)

Striedanie suchých a vlhkých surovín v komposte je jeden zo základných pilierov úspechu. Pridajte si k tomu rozložiteľné zvyšky z kuchyne a záhrady nakrájané, posekané, podrvené či polámené na správnu veľkosť, dostatok vzduchu vďaka prehadzovaniu a krásny, tmavý, voňavý kompost plný hodnotných živín máte na svete. Ako sa, ale, vysporiadať s mýtmi, ktoré kolujú svetom záhradných kompostov? Jednoducho. Stačí, keď tento článok dočítate do konca.

Mýtus číslo 1: Kompostovať sa nesmú šupky z citrusových plodov a banánov, pretože sú chemicky ošetrované

Ak pri záhradnom kompostovaní postupujete tak, ako je to správne, bez problémov a akýchkoľvek škodlivých rezíduí sa rozložia aj zvyšky citrusových plodov. Odbúrajú sa triesloviny a dokonca klesne aj koncentrácia citrusových olejov, ktoré inak majú insekticídne a antibakteriálne účinky, zníži sa aj obsah kyseliny citrónovej. Stačí kompostovať podľa pravidiel a už za šesť týždňov v komposte nenájdete ani zvyšky prípadných postrekových látok.

Dôležité špecifiká kompostovania citrusov (platia aj pre banánové šupky):

  • Ak vám napríklad citrón zhnije skôr, ako ho stihnete spotrebovať, do kompostu ho nikdy nedávajte vcelku, ale ho rozkrájajte na menšie časti. Rovnaké pravidlo platí aj pre ostatné citrusy. Týmto spôsobom urýchlite ich rozklad.
  • Tak, ako iné zvyšky rastlinného pôvodu, aj citrusy v komposte prekladajte suchými materiálmi v pomere 1 : 1.
  • Plody nenechávajte na povrchu kompostoviska. Ak, totiž, šupky zaschnú, obdobie ich rozkladu sa predĺži. Zapracujte ich hlbšie do masy kompostu.
cibuľa Čítajte aj Toto musíte vyskúšať! Cibuľu vysejte už teraz a získate nielen skoršiu úrodu, ale aj ďalšie super výhody

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kompostovanie #kompost
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december