Toto musíte vyskúšať! Cibuľu vysejte už teraz a získate nielen skoršiu úrodu, ale aj ďalšie super výhody

Viete, že cibuľu kuchynskú môžete siať priamo na pripravenú hriadku aj teraz, koncom leta? Má to hneď niekoľko výhod.

27.08.2023 06:00
cibuľa Foto:
debata (1)

Osivo sa môže vysievať od polovice augusta do začiatku septembra. Tento dátum v podstate určuje obdobie, kedy by na ponechanej cibuli z jarnej sejby prirodzene dozreli semená. Ak by ste si zopár rastlín nechali, videli by ste, že práve po 15. auguste im začnú praskať tobolky a uvoľňovať sa z nich semená.

4 výhod jesennej sejby cibule

  • Rastliny na jar využijú prirodzenú zimnú vlahu.
  • Skôr vstupujú do vegetácie, čo pre vás znamená skorší zber.
  • Pri dobrých pôdnych podmienkach môžete očakávať vyšší výnos.
  • Riziko napadnutia rastlín plesňou cibuľovou je výrazne nižšie.
reďkovka Čítajte viac Čo vysiať koncom augusta? Týchto 10 odrôd vám zaistí postupný zber úrody až do októbra

Nie všetky odrody sú na prezimovanie vhodné

Klasické odrody cibule kuchynskej sú zväčša dlhodenné a prudké výkyvy teplôt v predjarí spôsobujú ich predčasné vykvitanie. Na sejbu v auguste sú preto vhodnejšie krátkodenné odrody, ktorých rast aj rastové fázy sú počas jesene a zimy stimulované. Nevýhodou je, že majú len krátku trvanlivosť, takže sa cibuľa z takejto sejby nedá dlhodobejšie skladovať. Zároveň však veľmi rýchlo rastie, preto dozrieva už v júni.

Odrody, ktoré vám odporúčame na sejbu v auguste: ‘Všetana’ a ‘Karmen’ (jarná cibuľa), ‘Augusta’ a ‘Hiberna’ (zimná cibuľa).
Cibulu sejte na hriadku po skorých zemiakoch,... Foto: SHUTTERSTOCK
cibuľa Cibulu sejte na hriadku po skorých zemiakoch, alebo iných zeleninách, ktoré zanechávajú pôdu v dobrom stave. Určite sa vyhnite miestu po jarnej cibuli, kukurici či póru.

6 podmienok úspechu jesennej sejby

  • Aby ste neboli z výsledku jesennej sejby cibule sklamaní, musíte sa zamerať na dokonalú prípravu hriadky. Pôdu odburiňte, podľa potreby odstráňte všetky pozberové zvyšky predošlých zelenín, a len plytko ju prekyprite.
  • Aby osivo v stále ešte pomerne teplom počasí a pri nedostatku zrážok vzišlo, musíte zabezpečiť rovnomernú vlhkosť pôdy. Len tak bude porast cibule vzchádzať rovnomerne a rásť vyrovnane. Udržať pôdu dlhšie vlhkú vám pomôže nastlatie výsevu bielou netkanou textíliou.
  • Všeobecne treba pri jesenných sejbách vždy počítať s trochu väčšou spotrebou osiva, než je tomu na jar. Cibuľa nie je výnimkou, preto si kúpte o vrecúško viac, než ste zvyknutí.
  • Vzídené rastlinky nejednoťte. Do príchodu mrazov by im mali narásť dva až tri pravé listy dlhé 15 až 20 cm. Ak budete chcieť skontrolovať cibuľku, ideálny je priemer päť až sedem milimetrov a bohatý koreňový systém.

Pozor na mínerku pórovú

Ak máte zlú skúsenosť s výskytom tohto škodcu cibule, póru a cesnaku, už dopredu sa pripravte na jarnú ochranu hriadok s jesennou cibuľou. Nejde však o nič, čo by ste nezvládli vďaka jednoduchému opatreniu s použitím bielej netkanej textílie. Jarná generácia škodcu sa rojí zvyčajne v druhej polovici apríla.

pór Čítajte aj Zastavte inváziu, ochráňte pór − mínerka sa prebúdza. Rýchlo spravte toto opatrenie a máte po probléme

Nedajte sa odradiť prvým neúspechom

Pre tých, čo budú siať cibuľu v jesennom termíne prvýkrát, bude možno trochu náročnejšie, určiť aj vzhľadom na priebeh počasia ten správny čas. Cibuľa totiž nesmie na hriadke prerásť, inak by ju mohol poškodiť mráz, prípadne by na jar skoro vybiehala do kvetu. Veľa teda záleží na skúsenostiach s vlastnou záhradou. Preto, ak sa náhodou úplne netrafíte, nezúfajte a v budúcej sezóne si sejbu vo vašej lokalite o potrebný počet dní posuňte.

Aha, aký praktický sušiak na cibuľu alebo cesnak
Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cibuľa #augustový výsev #cibuľa na prezimovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december