Čo vysiať koncom augusta? Týchto 10 odrôd vám zaistí postupný zber úrody až do októbra

Napriek horúcim dňom je stále možné, vysiať si zopár odrôd reďkoviek, ideálne na postupný jesenný zber. Udržať výsevy primerane vlhké vám pomôže biela netkaná textília.

22.08.2023 14:00
reďkovka Foto:
debata

Keďže na neskoré vysievanie treba vyberať skoré odrody, ich vegetácia zvyčajne nepresiahne 30 až 40 dní. To znamená, že ak si zopár riadkov reďkovky vysejete teraz, prvé buľvičky budete zberať približne koncom septembra. Október bude na počasie ešte určite prajný, preto ďalšiu sejbu zopakujte o týždeň až 8 dní a čerstvú reďkovku si vychutnáte aj v polovici desiateho mesiaca.

Dodržte zásady striedania plodín

Dajte si pozor, aby ste reďkovku nevysiali na rovnakú hriadku, na ktorej rástla počas jari, ale ani do pôdy po iných hlúbovinách či kukurici. Problematické nie je miesto po fazuli kríčkovej, hrachu, uhorkách ani šalátoch. Hriadku prekyprite, odburiňte, povrch urovnajte a do vyznačených riadkov sejte osivo skorých odrôd reďkovky presne tak, ako ste zvyknutí na jar. Ideálna vzdialenosť riadkov je 15 až 20 cm. Po vzídení rastliny jednoťte na približne 4 cm, aby mali dostatok miesta na tvorbu bulvičiek.

zelenina Čítajte viac Nenechajte prázdne hriadky zarásť burinou. V auguste vysejte týchto 5 zelenín a až do jesene si predĺžte sezónu

Pripravte si textíliu

Pri letných výsevoch je prakticky nevyhnutné prekrytie hriadok bielou netkanou textíliou, a z vlastnej skúsenosti vám odporúčame, spraviť tak hneď po sejbe. Stáva sa, že nepríjemné skočky si nájdu prvé klíčiace lístky ešte skôr, než si to vôbec uvedomíte a zbaviť sa ich je potom už prakticky nemožné. Porast držte prekrytý až do zberu. Textília vám pomôže s udržaním vlahy v horúcom počasí a rastliny pod ňou majú dostatok svetla, takže nijak netrpia a nie sú obmedzované v raste.

Super tip, proti skočkám: Podľa niektorých... Foto: SHUTTERSTOCK
skočky, reďkovka, popol Super tip, proti skočkám: Podľa niektorých pestovateľov funguje, ak vzchádzajúce rastliny reďkovky a ich bezprostredné okolie posypete drevným popolom. Nevýhodou je, že toto opatrenie musíte po každom daždi zopakovať.
Biela netkaná textília tak, ako pôdu ochráni pred nadmerným vysušovaním, pomôže aj proti prvým jesenným mrazíkom. Mladé rastliny reďkovky znesú teploty do –3 °C, staršie až do –6 °C.
‘Slovana’: Skorá odroda s dlhšou, valcovitou,...
‘Ester’: Skorá odroda s väčšími buľvičkami je...
+7‘Granát’: Skorá, kvalitná odroda s veľkou...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jesenná zelenina #reďkovka #čo vysiať v auguste
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december