Ako sa účinne zbaviť skočiek? Overený máme tento domáci postrek a v zálohe aj vždy hladných pomocníkov

To, že sa im zapáčili rastliny na vašich zeleninových hriadkach si všimnete hneď, ako sa priblížite k porastu reďkoviek, reďkví či kvaky. Drobné čierne chrobáky sa razom ako divé rozskáču do všetkých strán.

22.07.2023 06:00
skocky Foto:
debata

Po skočkách (Phyllotreta) často na hriadkach zostane len spúšť v podobe chradnúcich rastlín. V listoch totiž vyžierajú otvory a ak proti nim včas nezakročíte, o niekoľko dní hravo zničia celý porast.

Skočky sa primárne vyskytujú na kapustovinách, no ak si dobre všimnete, lákajú ich skôr tie, ktorých listy nechráni výrazná vosková vrstvička, teda už spomínané reďkovky, reďkvi, kvaka, prípadne kapusta čínska alebo mladé rastliny kalerábov.

Začnite dôslednou prevenciou

Vzhľadom na ich rýchly pohyb je akýkoľvek boj s nimi veľmi náročný. Vo všeobecnosti sa preto skôr, než priame ochranné opatrenia odporúča prevencia v podobe poctivého zakrývania náchylných druhov bielou netkanou textíliou.

Optické lapače s nevysychavým lepidlom majú... Foto: SHUTTERSTOCK
zlte lepove dosticky Optické lapače s nevysychavým lepidlom majú rôzne farby. Žlté sa používajú napríklad proti skočkám, voškám, moliciam, smútivkám, blyskáčikom alebo krytonoscom.

V prípade, že máte len niekoľko menších hriadok, pre tohto škodcu obľúbených zelenín, veľmi dobrú službu v preventívnej ochrane urobia aj žlté lepové dosky (doštičky). Tie sú natreté nevysychavým lepidlom a vďaka výraznej farbe veľmi lákavé pre dospelé jedince nielen skočiek, ale napríklad aj vošiek, smútiviek, míneriek či molíc.

paprika Čítajte aj Dopestovať rajčiaky, uhorky či papriku je úplne jednoduché. Dodržte tieto 3 rady a nebudete vedieť, čo s úrodou

Keďže na trhu nájdete lepové doštičky od rôznych výrobcov, pri ich umiestňovaní do porastu sa riaďte odporúčaním na konkrétnom výrobku. Dajú sa zastrčiť do pôdy, no väčšinou sa v prípade voľných hriadok odporúča zavesiť ich asi 10 cm nad porast (napríklad pomocou drevených kolíkov alebo špagátu) v množstve jedna doštička na dva štvorcové metre plochy. Podľa potreby ich vymieňajte.

Hovorí sa, že pokiaľ ide o vzájomnú ochranu... Foto: SHUTTERSTOCK
mäta Hovorí sa, že pokiaľ ide o vzájomnú ochranu rastlín proti škodcom, skočky by mala odpudiť mäta, šalvia, rajčiak, kôpor aj dúška materina.

Kto chce, môže zakročiť postrekom

Z ponuky chemických prípravkov sú aktuálne v malospotrebi­teľských baleniach dostupné prípravky Decis Protech, Karate Zeon 5 CS, Samuraj a Sanium Ultra. Pri ich použití dodržiavajte pokyny na obale výrobkov. Do postrekovej kvapaliny sa odporúča pridať zmáčadlo.

Doprajte záhrade malých pomocníkov. Sú nenápadní, tichí, no hlavne neustále hladní, a to sa v tomto prípade oplatí. Zoznámime vás s nimi na ďalšej strane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #reďkovka #palina #postrek #kvaka #škodce #kapustoviny #reďkev #skocky #bioochrana #domace postreky #netkana textilia #zlté lepove dosky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december