Dopestovať rajčiaky, uhorky či papriku je úplne jednoduché. Dodržte tieto 3 rady a nebudete vedieť, čo s úrodou

V júli sa už naozaj každý pestovateľ teší z dozrievajúcej úrody obľúbenej plodovej zeleniny, teda hlavne z rajčiakov, paprík a uhoriek. Ak však chcete z týchto plodín získať maximum, treba im aj naďalej dopriať dostatok pozornosti. Držte sa našich tipov a neoľutujete.

18.07.2023 06:00
paprika Foto:
Pre papriku je počas vegetácie okrem dostatočnej závlahy dôležité aj pravidelné kyprenie pôdy v okolí rastlín, likvidácia buriny a prihnojenie.
debata (1)

Hoci by sa mohlo zdať, že pestovanie plodovej zeleniny je pomerne náročné, stačí len trochu snahy a očakávaný výsledok sa dostaví. Niektorých pestovateľov odrádza potreba predpestovania priesad a ich následné vysádzanie na hriadky, ale aj toto viete elegantne a bez námahy vyriešiť kúpou už hotových rastlín na miestnom trhu. Každopádne v aktuálnom, júlovom termíne už máte tieto úkony za sebou a rajčiaky i papriky sa prehýbajú pod ťarchou úrody. Aby tomu tak bolo až do jesene, okrem zberu sa zamerajte aj na niekoľko ďalších pestovateľských úkonov.

1. Dostatok vody

Pre plodovú zeleninu je alfou a omegou úspechu. Treba však vedieť i to, ako vodu rastlinám správne dodať, aby ju nielen naplno využili, no hlavne aby im kvapky na listoch nespôsobili problémy. Najlepším spôsobom je zavlažovať rastliny priamo ku koreňom, aby listy zostali suché. Uhorky a papriky majú plytší koreňový systém, preto potrebujú pravidelné zalievanie v kratších intervaloch a menších dávkach vody. Rajčiaky, naopak, vyžadujú viac vody vo väčších časových odstupoch. Zabudnite preto na uniformné každovečerné zalievanie hriadok hadicou s rozprašovačom. Koledujete si o vážne problémy v podobe rôznych druhov plesní, ktoré v prípade rajčín a uhoriek dokážu zlikvidovať komplet celé rastliny behom niekoľkých dní.

Rajčiaky, ale napríklad ani uhorky nikdy... Foto: SHUTTERSTOCK
nespravne zalievanie rajcin Rajčiaky, ale napríklad ani uhorky nikdy nezalievajte tak, ako to vidíte na fotografii, ale priamo ku koreňom. Ovlhčené listy v nesprávnom čase môžu rýchlo napadnúť plesne.

Rovnako je úplné tabu zalievanie akýchkoľvek rastlín na pravé poludnie. Ak máte takú možnosť, polievajte skoro ráno, čím najlepšie predídete výskytu plesní, pretože prípadné ovlhčenie listov rýchlo vyschne. Druhou možnosťou je večerná zálievku, to však riziko výskytu plesní mierne narastá v závislosti od aktuálneho priebehu počasia – hlavne pokiaľ ide o nočné teploty a relatívnu vzdušnú vlhkosť.

2. Hnojenie

Je ďalším dôležitým aspektom pri pestovaní plodovej zeleniny. Tieto rastliny potrebujú pre zdravý rast a bohatú úrodu pravidelný a správny prísun živín. To, že pri vysádzaní priesad použijete dobre vyzretý kompost či iné organické hnojivo je samozrejmosť, no rastliny sú počas vegetácie naozaj veľmi „hladné“ a tieto živiny zväčša spotrebujú na prvotný rast.

Návod, ako používať hnojivo na plodovú zeleninu počas sezóny.
Video
Zdroj: TV Pravda, Lucia Harničárová

Na podporu kvitnutia, tvorby a následne dozrievania plodov ich preto treba aj naďalej pravidelne zásobiť dobre prijateľnými živinami, napríklad prostredníctvom hnojivovej zálievky v 2-týždňových intervaloch. Správne hnojivo s obsahom vhodných živín a mikroelementov musí zodpovedať aktuálnej fáze ich rastu. Tak napríklad hnojivo s vyšším obsahom dusíka podporuje tvorbu zelenej hmoty, zatiaľ čo hnojivo s vyšším obsahom fosforu prispeje k nasadzovaniu nových kvetov a k lepšiemu dozrievanie plodov. Na zvýšenie celkovej vitality rastlín a zlepšenie ich odolnosti proti stresovým faktorom, ako je napríklad sucho, môžete použiť prípravky obsahujúce podporné enzýmy, ktoré sa aplikujú striedavo s hnojivovou zálievkou.

kapucínka Čítajte aj Nahradí zemiaky aj reďkovky a ešte aj krásne vyzerá! Rastlina čo rastie rýchlo, netreba ju prihnojovať, nakŕmi a šetrí čas i peniaze

3. Nastielanie

Ide o užitočnú pestovateľskú techniku, ktorá udrží pôdu dlhšie vlhkú, zároveň primerane teplú a hlavne bez burín, čo teplomilným plodovým zeleninám úplne vyhovuje. A hoci sa nastielanie aj v našich podmienkach teší čoraz väčšej obľube, pri rajčiakoch býva stále pomerne raritné s výnimkou záhradkárov využívajúcich prírodné princípy starostlivosti o hriadky. Určite však odporúčame, osvojiť si ho, pretože prináša mnohé výhody a len minimum rizík, ktoré vieme správnymi postupmi eliminovať prakticky na nulu.

Nástielka zo slamy rajčiakom pristane. Udrží... Foto: SHUTTERSTOCK
nastielanie rajcin Nástielka zo slamy rajčiakom pristane. Udrží vlhkosť a zabráni rastu buriny.

Rajčinám prospeje slama alebo tenšia vrstva pokosenej trávy (s tou treba zaobchádzať opatrne, aby nezačala hniť, no primerané množstvo, ktoré počas letných horúčav rýchlo preschne je v poriadku). Pri pestovaní paprík a baklažánov sa osvedčila čierna netkaná textília. Uhorky nakladačky, tekvice, cukety, melóny či dyne sa často pestujú na čiernej záhradnej fólii alebo tiež na už spomínanej netkanej textílii. V prípade druhov s veľkým objemom listov to však nie je potrebné, lebo tieto rastliny rýchlo vytvoria uzavretý porast a samy si prekryjú plochu hriadky. Pôda v ich okolí si tak dlhšie udrží vlahu a tienenie jej povrchu potláča rast burín.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Radi trávite čas záhradkárčením? Podeľte sa o vaše skúsenosti. Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paprika #paradajky #hnojenie #sezóna #uhorky #rajčiny #polievanie #nastielanie #rajčiaky #plodova zelenina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december