Nahradí zemiaky aj reďkovky a ešte aj krásne vyzerá! Rastlina čo rastie rýchlo, netreba ju prihnojovať, nakŕmi a šetrí čas i peniaze

Rastú rýchlo a netreba ich prihnojovať, pretože uprednostňujú pôdu s nižším obsahom živín. V lete sa dajú použiť na rozjasnenie nevýraznej časti záhrady alebo na vytvorenie farebnej steny plnej kvetov, prípadne na vyplnenie medzery v živom plote. Semená sa vysievajú v marci až apríli. Veľkou výhodou kapucínky je aj to, že sa dá použiť ako chutná zelenina a náhrada najpoužívanejších zeleninových druhov.

11.07.2023 06:00
kapucínka Foto:
debata

Na výber je mnoho odrôd

Kapucínka je rastlina, ktorá dáva na výber mnoho odrôd. Existujú odrody nízke, plazivé, kompaktné, prevísajúce aj popínavé. Sú ideálne na vysadenie okolo záhonov a do závesných nádob. Starí záhradníci hovorievali, že niekoľko kapucínok vysadených v skleníku na záhonoch s rajčiakmi odpudzuje molice. Ak pestujete rajčiaky, môžete vyskúšať, či je to pravda. Kapucínky vysadené na záhonoch s hlúbovou zeleninou prilákajú húsenice mlynárika kapustového, čím ušetria zeleninu od napadnutia týmto škodcom.

Skúste mäso s novou zeleninou

K pečenému mäsu vyskúšajte niečo nové. Pestujte kapucínku hľuznatú, ktorá vám dá chutné hľuzy. Môžete ich konzumovať surové ako reďkovky alebo varené ako zemiaky. Hľuzy s červenými pásmi, ktoré varením zmodrejú, sú veľmi dôležitou súčasťou mnohých jedálnych lístkov, najmä v Južnej Amerike. Keď ich vyskúšate, zrejme sa ich už nebudete chcieť vzdať. Okrem toho vám kapucínky dajú množstvo pôvabných červených a zlatožltých kvetov, schopnosť popínať sa bez pomoci a úplnú odolnosť v chladnom a vlhkom lete.

rukola Čítajte aj Najzdravšia zelenina na svete! Môžete ju opakovane vysievať a zberať, nie je náročná a v kuchyni má široké využitie

Čo potrebujú

Kapucínky vysievame v apríli priamo na záhon. Ako na to? Do každej jamky dajte dve až tri semená. Keď vzídu, mladé rastliny podľa potreby vyjednoťte. Môžete si aj predpestovať priesady. Semená zasejte v marci do malých črepníkov naplnených substrátom zmiešaným s hrubozrnným pieskom. Na vonkajšie stanovište ich vysaďte, keď sadenice dorastú aspoň do výšky päť centimetrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #kapucínka #živý plot #molice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december