Na výber je mnoho odrôd
Kapucínka je rastlina, ktorá dáva na výber mnoho odrôd. Existujú odrody nízke, plazivé, kompaktné, prevísajúce aj popínavé. Sú ideálne na vysadenie okolo záhonov a do závesných nádob. Starí záhradníci hovorievali, že niekoľko kapucínok vysadených v skleníku na záhonoch s rajčiakmi odpudzuje molice. Ak pestujete rajčiaky, môžete vyskúšať, či je to pravda. Kapucínky vysadené na záhonoch s hlúbovou zeleninou prilákajú húsenice mlynárika kapustového, čím ušetria zeleninu od napadnutia týmto škodcom.
Skúste mäso s novou zeleninou
K pečenému mäsu vyskúšajte niečo nové. Pestujte kapucínku hľuznatú, ktorá vám dá chutné hľuzy. Môžete ich konzumovať surové ako reďkovky alebo varené ako zemiaky. Hľuzy s červenými pásmi, ktoré varením zmodrejú, sú veľmi dôležitou súčasťou mnohých jedálnych lístkov, najmä v Južnej Amerike. Keď ich vyskúšate, zrejme sa ich už nebudete chcieť vzdať. Okrem toho vám kapucínky dajú množstvo pôvabných červených a zlatožltých kvetov, schopnosť popínať sa bez pomoci a úplnú odolnosť v chladnom a vlhkom lete.
Čítajte aj Najzdravšia zelenina na svete! Môžete ju opakovane vysievať a zberať, nie je náročná a v kuchyni má široké využitieČo potrebujú
Kapucínky vysievame v apríli priamo na záhon. Ako na to? Do každej jamky dajte dve až tri semená. Keď vzídu, mladé rastliny podľa potreby vyjednoťte. Môžete si aj predpestovať priesady. Semená zasejte v marci do malých črepníkov naplnených substrátom zmiešaným s hrubozrnným pieskom. Na vonkajšie stanovište ich vysaďte, keď sadenice dorastú aspoň do výšky päť centimetrov.