Najzdravšia zelenina na svete! Môžete ju opakovane vysievať a zberať, nie je náročná a v kuchyni má široké využitie

Korenistou orieškovou chuťou ozvláštni zeleninový šalát, pizzu či pesto. Okrem toho patrí k najzdravším druhom zeleniny na svete. Rukolu si môžete vysiať aj sami, aby ste mali väčšinu sezóny okamžite k dispozícii čerstvý zdroj tejto kuchynskej ingrediencie obsahujúcej horčík, vápnik a železo. Ak si rukolu predpestujete v chránených podmienkach a systém nastavíte na viacnásobnú obnovu, budete ju môcť priebežne otrhávať pol roka.

09.07.2023 06:00
rukola Foto:
debata

Priame slnko a sucho znižujú kvalitu

Pôvodom stredomorská aromatická jednoročná bylina rukola siata (Eruca sativa) sa pestuje už od 6. storočia. Najintenzívnejšie vyznie bezprostredne po zbere. Nezabudnite od úzkych cikcakovito členitých lístkov evokujúcich púpavové oddeliť výraznú stredovú žilu, ktorá pridáva mätúcu konzistenciu i chuť. Keď si rukolu zriadite už na sklonku zimy na parapete, nezakúrte jej na viac ako 20 °C. V zimnej záhrade alebo na temperovanom balkóne potrebuje aspoň 10 °C. Klíči už do dvoch týždňov. Von do zeme môže po pominutí mrazov. Ak ešte hrozia, doprajte jej zatepľujúce rúno. Nájdite pre ňu polotienisté miesto. Priame slnko redukuje počet listov a urýchľuje ťahanie sa do kvetu. Rukola síce toleruje sucho, ale pod vplyvom smädu horkne, krútia sa jej listy a tiež má tendenciu predčasne kvitnúť. Zavlažujte ju zavčas rána priamo k vretenovitým plytkým koreňom.

asimina Čítajte aj Ideálny ovocný strom: Ľahko sa pestuje,vydrží aj mrazy, neohrozujú ho choroby. A dáva výnimočne zdravé ovocie

Pozor na škodcov a choroby

Už na jeseň zapracujte do pôdy vyzretý kompost alebo maštaľný hnoj. Vyvarujte sa stanovišťa unaveného po kapustovitých druhoch, medzi ktoré patrí. V dobre pripravenom zázemí nepotrebuje dodatočné obohacovanie. Pri prehnojení ľahšie podlieha škvrnitosti listov nazývanej aj septorióza. Spôsobuje ju huba Septoria apiicola. Rukola je náchylná aj na napadnutie skočkami (Psylliodes). Pravdepodobnosť výskytu znížite občasným prekyprením substrátu. O ochranu pred spomenutým škodcom i kvetárkou kapustovou (Delia radicum), ktorej dospelé jedince pripomínajú obyčajnú muchu domácu, sa postará aj krycia sieťka z netkanej textílie.

Vlastný fond osiva

Prvú várku môžete odštipovať najneskôr po šiestich týždňoch. Navyše, tým sa to nekončí. Ak 10-centimetrové rôznorodo tvarované lístky s napospol zaobleným zakončením z ružice či priamej rozvetvenej stonky nevykosíte až na podstatu, obnovia sa, a to aj viackrát, kým sa chuť zvrtne z lahodnej na príkru a objavia sa štvorpočetné žltkasté postupne blednúce kvety s bordovou kresbou. Túto fázu, samozrejme, môžete cielene ignorovať a následne si vytvoriť si fond osiva. Červenkasté semienka s veľkosťou okolo dvoch milimetrov sa tvoria v dvoch radoch v puzdrách plodov.

chren Čítajte aj Nielen k šunke a klobásam: Zaraďte ho pravidelne do jedálnička, ochránite telo pred všetkými pliagami. Vypestujete ho ľahko v každej záhrade

Kontinuita je dôležitá

Keď približne po dvoch mesiacoch od prvého výsevu (do hĺbky mierne nad pol centimetra), respektíve zasadenia plánt (vzájomná vzdialenosť 15 cm) zriadite rukolu nanovo na inej vhodnej ploche pri overene fungujúcich susedkách mrkve, cibuli či uhorkách, prísun prospešných látok a nezameniteľnej mierne štipľavej chuti si predĺžite až do septembra. Základná vegetačná doba má len štvrť roka, takže by sa skončila už niekedy v júli. Kontinuita je dôležitá, lebo krehké lístky si aj v chladničke zachovajú uspokojivú kvalitu nanajvýš niekoľko dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rukola #šalát #pesto #choroby a škodcovia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december