Ideálny ovocný strom: Ľahko sa pestuje,vydrží aj mrazy, neohrozujú ho choroby. A dáva výnimočne zdravé ovocie

Vďaka svojmu pôvodu a lahodnej chuti si toto ovocie vyslúžilo ľudové pomenovanie indiánsky banán. Pochádza so severnej Ameriky, kde ho pestovali tamojší pôvodní obyvatelia a chutí ako kombinácia tých najsladších druhov ovocia – banánu, manga, ananásu a k tomu ešte s kvapkou vaječného likéru. Čo je ešte dobré vedieť o plodoch s názvom asimina?

04.07.2023 06:00
asimina Foto:
debata (7)

Pestuje sa ľahko

Asimina nie je u nás všeobecne známa a bežne používaná, no kto jej raz príde na chuť, ten sa tohto ovocia už nedokáže vzdať. Okrem toho, že vynikajúco chutí, má asimina aj ďalšie výrazné prednosti. Medzi ne nepochybne patrí to, že sa ľahko pestuje a hoci pochádza z tropických oblastí, bez problémov ju vypestujete aj u nás, a to bez nejakej mimoriadnej starostlivosti. Okrem toho je asimina ešte aj veľmi zdravá.

Vyzerá ako banán

Asimina nielen chuťou, ale aj vzhľadom pripomína banán, no je oválnejšia alebo guľovitá a na rozdiel od banánu majú zrelé plody bledozelenú farbu. Plody dorastajú do dĺžky od 5 až do 25 centimetrov, šírku majú okolo 10 centimetrov. Jedlá je dužina plodov, ktorá takisto pripomína banán, je žltkastá, kašovitá a sladká. Dužina sa pre pudingovitú konzistenciu je lyžičkou. V dužine sa nachádzajú hnedé jadierka, ktoré sa nejedia. Asimina je známa aj pod názvom paw paw.

ľaliovky Čítajte aj U nás na okrasu, v Ázii na tanier: Celý život ich režete do kytíc, a pritom sa dajú jesť! Perfektne nahradia zelenú fazuľku a môžete ich aj vyprážať

Veľa toho nepotrebuje

Pokiaľ ide o pestovateľské nároky, asimina je skutočne nenáročná rastlina. Hoci pochádza z trópov, rastie bez problémov aj u nás. Je mrazuvzdorná a zvládnuť slovenskú zimu tomuto ovocnému stromu nerobí žiadne ťažkosti. Dá sa vypestovať vo väčšine našich záhrad a drobní ovocinári môžu asiminu pestovať popri našich tradičných druhoch. Na pestovanie vo veľkom však asimina nie je vhodná, pretože toto ovocie sa zle uskladňuje. Na konzumáciu sú plody asiminy vhodné vtedy, keď úplne dozrejú a odpadnú zo stromu. Asimina potrebuje slnko a priepustnú pôdu. Dobre odoláva škodcom aj chorobám a je mrazuvzdorná. Okrem toho takmer nevyžaduje rez – skrátka ideálny ovocný strom.

V obchode ich nekúpite

Pokiaľ by ste chceli ochutnať zdravé a dobré plody asiminy, v našich obchodoch ich nehľadajte. Keďže neznášajú skladovanie a prepravu, dajú sa jesť len na miestach, kde rastú. O dôvod viac na ich pestovanie v záhrade. Pri pestovaní nám pomáha samotná rastlina, pretože obsahuje antibakteriálne látky, ktoré ju chránia pred chorobami. Asimina je zdravšia a výživnejšia ako jablká, hrušky alebo iné naše ovocie. Znižuje cholesterol, udržiava normálny cukor v krvi, chráni srdce aj nervy a pôsobí aj ako prevencia rakoviny.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #cholesterol #ovocný strom #asimina #paw paw
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december