U nás na okrasu, v Ázii na tanier: Celý život ich režete do kytíc, a pritom sa dajú jesť! Perfektne nahradia zelenú fazuľku a môžete ich aj vyprážať

Sú to nenáročné a vďačné trvalky, ktoré dokážu rozžiariť každú záhradu a zvládnu prakticky všetky podmienky. Nádherné sú len v čase kvitnutia, inak sú pomerne nenápadné, no ich listy vyzerajú v záhrade pekne aj bez kvetov. Ľaliovky vydržia vo vhodných podmienkach aj 20 rokov. V čase kvitnutia ich s obľubou režeme do vázy, no u nás naozaj len málokto vie, že sú aj skvelou surovinou na varenie.

03.07.2023 06:00
ľaliovky Foto:
debata (1)

Ako ich pestujeme

U ľalioviek nenájdete pod zemou cibuľku ani hľuzu, ale hľuznaté korene. Ľaliovky sú nenáročné trvalky, ktoré začínajú kvitnúť na začiatku prázdnin. Nekvitnú dlho, no zato je ich ohnivá nádhera neprehliadnuteľná. Počet kvetov na rastline závisí od kultivaru, pohybuje sa od jednotlivých kvetov až po desiatky rozkvitnutých kalichov. Ľaliovky prežijú v záhrade prakticky akékoľvek podmienky, dokonca aj keď sa o ne nestaráte vôbec. Potrebujú slnečné alebo poloslnečné miesto, kde je dostatok, no nie príliš veľa vlahy. Keďže rastú na jednom mieste celé desaťročia, je potrebné ich prihnojiť, a to na jar a potom ešte raz v čase kvitnutia.

Pri plotoch im to pristane

Počet kultivarov ľalioviek sa odhaduje až na 10-tisíc, môžete si teda vybrať taký, ktorý presne vyhovuje vašim požiadavkam a pestovateľským podmienkam. Ľaliovky dorastajú približne do výšky kolien dospelého človeka a vďaka svojej výraznej farebnosti vyzerajú nádherne na pozadí nepriehľadných plotov a múrov. Veľmi pekne pôsobia vo výsadbe v kombinácii s orlíčkami, šalviami alebo alchemilkami.

loboda Čítajte aj Hoďte ju do čerstvého šalátu alebo upravte ako špenát: Táto zelenina vraj vyženie zo záhrady krtka, vás zbaví vysokého krvného tlaku, zápchy aj stresu

Krásne, luxusné… a jedlé!

Ľaliovky sú pýchou záhrady, pretože vyzerajú krásne a luxusne. Ich obľúbenosť rastie a ocitli sa medzi najpredávanejšími trvalkami na svete. Zaujímavosťou je, že každý kvet kvitne v plnej kráse iba jeden deň, preto si tieto rastliny vyslúžili v rôznych jazykoch aj pomenovanie jednodňová ľalia. Intenzita kvitnutia postupne smerom k jeseni klesá. Hoci ľaliovky ohurujú najmä svojím luxusným zovňajškom, sú aj užitočné. V Ázii ich dokonca pestujú ako úžitkovú rastlinu, ktorú používajú pri varení ako obdobu našej zelenej fazuľky. Kvety sa môžu pridávať do šalátov alebo aj vyprážať. Vyskúšajte túto nezvyčajnú letnú pochúťku, stojí to zato!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelená fazuľka #hľuzy #cibuľky #ľaliovky #jednodňová ľalia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december