Príjemne prekvapí
Loboda rastie na okrajoch polí a lúk, ale bez problémov ju môžete pestovať aj v záhrade, aby ste ju mali stále poruke. Má pekné fialové lístky a pripomína špenát, no môžeme ju jesť častejšie, pretože nemá vysoký obsah kyseliny šťaveľovej. Listy lobody výborne ochutia a ozvláštnia nielen čerstvé šaláty. Dajú sa pripraviť aj tepelne, napríklad v rôznych zapekaných jedlách, plnkách alebo dusené. Lobodu môžete aj hodiť do polievky, mäsovej rolády alebo zeleninového prívarku. Pre svoju podobnosť so špenátom sa zvykne nazývať aj francúzsky špenát alebo červený špenát.
Je veľmi zdravá
Pokiaľ chcete niečo urobiť pre svoje srdce a cievy, mali by ste lobodu zaradiť do svojho jedálneho lístka. Okrem toho, že prospieva srdcu, chráni cievy a znižuje krvný tlak, stará sa táto zelenina aj o zdravú pečeň. Podporuje trávenie a pomôže vám zbaviť sa zápchy. Je výborná aj v náročnejších obdobiach, keď trpíte stresom a zvýšenou únavou, pretože zmierňuje príznaky. Je vhodná aj v prípade, že trpíte málokrvnosťou.

Ako ju pestovať
Lobodu môžete pestovať v úžitkovej záhrade ako každú inú zeleninu, ale keďže pekne vyzerá, uplatní sa aj v okrasnom záhone. Je to nenáročná zelenina, ktorá bude rásť počas celého vegetačného obdobia. Potrebuje priepustnú pôdu, slnečné miesto a v lete aj polievanie, hoci nemá vysoké nároky na vodu. Na rastlinách, z ktorých nebudete rezať listy, sa vytvoria pekné červené klasy. Loboda dorastie do výšky okolo jedného metra, listy sú pomerne dlhé, môžu mať asi 18 – 20 centimetrov.