Hoďte ju do čerstvého šalátu alebo upravte ako špenát: Táto zelenina vraj vyženie zo záhrady krtka, vás zbaví vysokého krvného tlaku, zápchy aj stresu

Dá sa jesť čerstvá aj tepelne upravená, dusená či zapekaná. Loboda záhradná je listová zelenina, ktorá bola kedysi bežnou súčasťou jedálnička a rozhodne neurobíte chybu, keď po nej opäť siahnete. Loboda je totiž veľmi zdravá a chutná, navyše vyzerá na tanieri zaujímavo a svojím vzhľadom i chuťou osvieži každý letný šalát.

20.06.2023 14:00
loboda Foto:
debata

Príjemne prekvapí

Loboda rastie na okrajoch polí a lúk, ale bez problémov ju môžete pestovať aj v záhrade, aby ste ju mali stále poruke. Má pekné fialové lístky a pripomína špenát, no môžeme ju jesť častejšie, pretože nemá vysoký obsah kyseliny šťaveľovej. Listy lobody výborne ochutia a ozvláštnia nielen čerstvé šaláty. Dajú sa pripraviť aj tepelne, napríklad v rôznych zapekaných jedlách, plnkách alebo dusené. Lobodu môžete aj hodiť do polievky, mäsovej rolády alebo zeleninového prívarku. Pre svoju podobnosť so špenátom sa zvykne nazývať aj francúzsky špenát alebo červený špenát.

Je veľmi zdravá

Pokiaľ chcete niečo urobiť pre svoje srdce a cievy, mali by ste lobodu zaradiť do svojho jedálneho lístka. Okrem toho, že prospieva srdcu, chráni cievy a znižuje krvný tlak, stará sa táto zelenina aj o zdravú pečeň. Podporuje trávenie a pomôže vám zbaviť sa zápchy. Je výborná aj v náročnejších obdobiach, keď trpíte stresom a zvýšenou únavou, pretože zmierňuje príznaky. Je vhodná aj v prípade, že trpíte málokrvnosťou.

kaleráb Čítajte aj Taký obyčajná, a pritom taká zdravá zelenina: Hubí rakovinové bunky, posilňuje srdce, svaly aj nervy. Pomôže vám schudnúť a spomaliť starnutie

Ako ju pestovať

Lobodu môžete pestovať v úžitkovej záhrade ako každú inú zeleninu, ale keďže pekne vyzerá, uplatní sa aj v okrasnom záhone. Je to nenáročná zelenina, ktorá bude rásť počas celého vegetačného obdobia. Potrebuje priepustnú pôdu, slnečné miesto a v lete aj polievanie, hoci nemá vysoké nároky na vodu. Na rastlinách, z ktorých nebudete rezať listy, sa vytvoria pekné červené klasy. Loboda dorastie do výšky okolo jedného metra, listy sú pomerne dlhé, môžu mať asi 18 – 20 centimetrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #špenát #listová zelenina #loboda #francúzsky špenát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december