Čo všetko potrebujú
Nezaškodí si zopakovať, aké sú nároky tejto zeleniny. Kaleráb potrebuje vlhkejšiu a výhrevnejšiu pôdu bohatú na živiny, neznáša však priame hnojenie maštaľným hnojom. Veľmi účinné je hnojenie kompostom. Kaleráby sú veľmi citlivé na pokles teploty. Počas celého vegetačného obdobia potrebuje kaleráb pravidelnú a výdatnú zálievku. Keď kaleráb nemá dosť vody, začne drevnatieť. Keď má vodu nárazovo, začne praskať.
Kedy siať a vysádzať
Kaleráby najčastejšie pestujeme z predpestovaných priesad. Skoré kaleráby na skoré vysádzanie na záhony vysievame do teplého pareniska na prelome februára a marca. Letné kultivary sejeme v marci, neskoršie v prvej polovici apríla. Kultivary pre zber na jeseň sejeme v júni. Kaleráby zvyčajne prepichujeme, presádzanie do zakoreňovačov nie je nevyhnutné. Skoré kaleráby zberáme tak, ako dozrievajú. Neskoršie zberáme naraz pred príchodom prvých mrazov.
Čítajte aj Možno ani neviete, aký zázrak bežne hádžete do polievky: Skvelé prírodné antibiotikum bojuje proti škodlivým baktériám, zápalom aj proti rakovineZdravie ukryté v buľve
Sezóna čerstvého kalerábu je od júna zhruba do novembra. Buľvy aj listy môžeme konzumovať surové i tepelne upravené na mnoho spôsobov – v polievkach, prívarkoch, gulášoch, zapekané, smažené, dusené, plnené. Kaleráb je veľký bojovník proti rakovinovému bujneniu, posilňuje srdcovocievny systém, nervy a svaly. Dodáva nám energiu a vďaka obsahu draslíka i železa nás chráni pred anémiou, únavou, oslabením imunity či poruchami trávenia. Kaleráb pomáha udržať zdravé oči, kosti i pokožku. Spomaľuje proces starnutia, zato zrýchľuje metabolizmus, čím nám pomáha zbaviť sa nadbytočných kilogramov.