Čo potrebuje
Chren nie je žiadna cintľavka, nájdeme ho rásť na rôznych miestach vo voľnej prírode, napríklad na okrajoch lúk alebo pri potokoch alebo vodných plochách. Keď rastie na slnku, obsahuje viac účinných látok, ako keď rastie v tieni. Rozhodne potrebuje skôr vlhkú ako suchú pôdu. Z rastliny sa využíva jej dlhý koreň, ktorý má typickú štipľavú arómu a chuť, ale až po rozrezaní. Koreň sa využíva nastrúhaný alebo nakrájaný do čerstvých šalátov, polievok alebo ako príloha k ťažším jedlám, najmä z mäsa a údenín, pretože uľahčuje ich trávenie a pôsobí antibakteriálne.
Čistí krv, zlepšuje imunitu
Chren je prírodná čistička krvi, ktorá má mnoho ďalších pozitívnych účinkov na zdravie. Dá sa povedať, že funguje ako prevencia všetkých chorôb, pretože má antibakteriálne aj antivirotické účinky – to sa týka surového chrenu. Vyháňa z tela zápaly, posilňuje imunitu, uľahčuje trávenie, zlepšuje činnosť pečene a je veľkou pomocou pri liečbe ochorení dýchacích ciest aj pri zmierňovaní rôznych bolestí. Chren obsahuje veľa vody a mega dávky vitamínov a minerálov.
Čítajte aj Patrí medzi najzdravšiu zeleninu na svete: Ochráni vás pred demenciou aj inými chorobami, dodá mega dávku vitamínu C, chráni srdce a vyháňa z tela zápalyStará sa aj o srdce
Chren je bohatým zdrojom draslíka, čo z neho robí skvelého ochrancu srdca. Zároveň upravuje krvný tlak a znižuje roziko srdcovocievnych chorôb. Pre trávenie je chren veľkým pomocníkom, pretože uľahčuje trávenie ťažkých jedál a chráni črevá pred patogénmi aj infekciami. Vďaka antibakteriálnym účinkom je aj ochrancom močových a dýchacích ciest. Do výpočtu pozitívnych vlastností chrenu nepochybne patrí aj ochrana zdravia kože, mentálnej aj fyzickej výkonnosti.
Ako ho skladovať
Pokiaľ sa vám nechce chren pestovať, dá sa aj kúpiť. Vyberáme zdravé a svieže korene bez známok plesní a vysychania. Chren neskladujeme príliš dlho, aby nezačal klíčiť. Pokiaľ ho chceme uchovať dlhšie, dá sa konzervovať v slanom octovom náleve. Skladujeme ho čerstvý a nepoškodený najviac týždeň. Spracovaný chren vydrží aj niekoľko týždňov, no stráca svoju silu, typickú štipľavú a ostrú chuť aj časť liečivých účinkov. Keď už chren hnedne, treba ho vyhodiť. Na mrazenie nie je vhodný.