Patrí medzi najzdravšiu zeleninu na svete: Ochráni vás pred demenciou aj inými chorobami, dodá mega dávku vitamínu C, chráni srdce a vyháňa z tela zápaly

Listová zelenina, o ktorej bude reč, sa pestuje po mnoho storočí. Je známa nielen svojimi jedinečnými chuťovými vlastnosťami, ale vyznačuje sa aj silnými liečivými účinkami. Rukola patrí medzi najzdravšiu zeleninu, a celkovo medzi najzdravšie potraviny, aké si môžeme položiť na tanier. Pre svoju výraznú korenistú a mierne horkastú chuť je v čerstvých šalátoch ideálna v kombinácii s inými listovými zeleninami.

05.07.2023 06:00
rukola Foto:
debata

Pestovanie je ľahké a lacné

Poznáme ju pod názvom rukola a tak ju nájdeme aj v obchodoch, ale jej botanický názov je eruka siata. Rukola je mimoriadne obľúbená v Stredomorí a v posledných rokoch sa už udomácnila aj u nás. Bez problémov ju vypestujete v záhrade alebo hoci aj v kvetináči na okne. Mladé lístky zberáme už mesiac po vysiatí, keď dosiahnu dĺžku asi 15 centimetrov. Staršie lístky rýchlo horknú, najmä keď už rastlina kvitne. Lístky konzumujeme úplne čerstvé, bezprostredne po zbere. Na skladovanie nie sú vhodné.

Sejeme a zberáme priebežne

Ak si chcete zabezpečiť čerstvú rukolu po dlhé mesiace, výsev začnite v marci a pokračujte priebežne celú vegetačnú sezónu až do augusta. Odstup medzi jednotlivými výsevmi by mal byť asi dva týždne. Rukola nie je pestovateľsky náročná. Potrebuje dobre vyživenú pôdu a dostatok vlahy, aby boli lístky krehké. Pred škodcami chránime rukolu prikrytím netkanou textíliou, ktorá v lete zabezpečí rastline aj udržanie vlahy.

asimina Čítajte aj Ideálny ovocný strom: Ľahko sa pestuje,vydrží aj mrazy, neohrozujú ho choroby. A dáva výnimočne zdravé ovocie

Zdravie v chutných lístkoch

Rukola patrí medzi najzdravšiu zeleninu na svete. Obsahuje toľko vitamínu C ako žiadna iná listová zelenina. Telu dodá aj ďalšie vitamíny a minerály, ktoré udržia v zdraví srdce, mozog, nervy, trávenie, zrak aj imunitu. Rukola pôsobí ako mocný vyháňač zápalov z tela, čím zároveň pôsobí ako výborná prevencia proti mnohým chorobám vrátane rakoviny. Dôležité je jesť mladé krehké lístky čo najskôr po zbere. Rukola je vhodná do čerstvých miešaných zeleninových šalátov, ako súčasť oblohy na pizzu, na cestoviny, ďalej do polievok a rôznych sendvičov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #vitamín C #rukola #listová zelenina #prevencia chorôb #eruka siata #zeleninové šaláty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december