Zastavte inváziu, ochráňte pór − mínerka sa prebúdza. Rýchlo spravte toto opatrenie a máte po probléme

Druhá, teda jesenná generácia mínerky pórovej sa začína rojiť od druhej polovice augusta. V prípade priaznivého, slnečného počasia škodca lieta ešte aj v októbri.

21.08.2023 06:00
pór Foto:
debata

Najúčinnejšia a aj najšetrnejšia je mechanická ochrana hriadok s pórom bielou netkanou textíliou. Aby však bola naozaj efektívna, musíte vystihnúť nielen pravý čas jej použitia, ale zvoliť aj správny typ. Možno ste si to nikdy pri kúpe nevšimli, ale okrem farby sa záhradnícke textílie delia aj podľa hmotnosti, ktorá sa uvádza v g/m2. Za účelom prikrytia póru proti náletu mínerky pórovej je najlepšie, použiť textíliu s hmotnosťou 17 g/m2.

Mínerka pórová (Napomyza gymnostoma)

Belavé larvy tejto muchy vyhrýzajú chodbičky v podzemných častiach cibuľovej zeleniny. Na jar poškodzujú hlavne cibuľu z jesennej a skorej jarnej sejby, ale aj cesnak, neskôr pór. Vňať napadnutých rastlín sa deformuje – rôzne krúti, celkovo zaostávajú v raste a na jednotlivých listoch môžete vidieť biele čiarky (chodbičky lariev).

Takéto chodbičky, ako vidíte na liste mladej... Foto: SHUTTERSTOCK
mínerka pórová Takéto chodbičky, ako vidíte na liste mladej cibule, za sebou nechávajú larvy mínerky pórovej aj na listoch póru.

Ani centimeter nesmie zostať voľný

Hriadku s pórom treba prikryť tak, aby textília presahovala za jej okraj hriadky aspoň 20 cm. Len tak budete mať 100-percentnú istotu, že sa pod ňu muchy mínerky nedostanú. Proti odviatiu vetrom ju po bokoch zaťažte pôdou či kameňmi, no najlepšie sú laty po celej dĺžke aj šírke hriadky. Ako poistku môžete v prvom kroku použiť Ú-čka zhotovené z pevnejšieho drôtu a nimi textílie na rohoch fixovať.

staršia žena, úroda, zelenina Čítajte aj Viete čo škodí póru, kedy sadiť papriku a spoznáte záškodníka v otázke číslo 10? Otestujte si svoje vedomosti
Proti mínerke pórovej netreba zasahovať... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
pór, mínerka pórová Proti mínerke pórovej netreba zasahovať chemicky. Dôkladné prekrytie hriadky bielou textíliou úplne stačí.

Vydržte, neodkrývajte

Pri mínerke pórovej platí, že sa nemáte kam ponáhľať a hriadku zbytočne neodkrývajte. Samozrejme, pór na použitie v kuchyni si vziať môžete, ale zvyšný porast zase zodpovedne zakryte. Ako už bolo spomenuté vyššie, v prípade priaznivého počasia môžu mínerky pórové lietať ešte aj v októbri. Pór tak treba stále chrániť.

Chémia proti mínerke pórovej

Hoci tento spôsob ochrany nebýva v záhradách potrebný, predsa len je na mieste, podať kompletné informácie. Preto uvádzame, že aktuálne nájdete na našom trhu proti mínerke pórovej v malospotrebi­teľskom balení prípravky Decis Al a Sanium Ultra. Aplikujú sa v období hromadného rojenia dospelých múch a použiť ich môžete maximálne raz za vegetáciu.

Mínerka pórová je mucha, ktorej larvy škodia na... Foto: SHUTTERSTOCK
mínerka pórová Mínerka pórová je mucha, ktorej larvy škodia na póre, ale aj na cibuli či cesnaku.
Efektívna ochrana póru proti náletom mínerky pórovej
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pór #mínerka pórová
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december