Mŕtvica marhúľ: Zvádzate boj o prežitie stromov? Dodržte 12 kľúčových pravidiel a infekcii nedáte šancu

Verili by ste tomu, že ani po toľkých rokoch pestovania sa marhule stále dokonale neprispôsobili pôdnym a klimatickým podmienkam strednej Európy?

30.08.2023 06:00
marhule Foto:
debata (4)

Ide totiž o ovocný druh s pomerne dlhým vegetačným obdobím, čo u nás spôsobuje pestovateľské problémy v podobe zlého vyzrievania a poškodzovania rastlín skorými zimnými mrazmi. Marhule zároveň nie sú lámačmi rekordov, ani pokiaľ ide o dĺžku života stromu. Priemerný vek sa pohybuje v rozmedzí šesť až deväť rokov, hoci, samozrejme, ojedinele sa nájdu aj starší jedinci. Napriek mnohým nevýhodám však marhule u nás stále patria k obľúbeným ovocným druhom, preto sa šľachtitelia prostredníctvom odolnejších odrôd snažia, posunúť možnosť ich pestovania z najjužnejších oblastí aj do severnejších a vyšších polôh.

Glejotok je sprievodným javom určitého... Foto: SHUTTERSTOCK
marhule, glejotok Glejotok je sprievodným javom určitého poškodenia stromu. Objaviť sa môže na kmeni, konároch, ale aj priamo na plodoch, kedy je to typické napríklad pri výskyte obaľovača.

Apoplexia alias porážka či mŕtvica

Tak ako u ľudí, ani pri marhuliach tento stav neveští nič dobré. Jedná sa o najškodlivejšie ochorenie tohto druhu u nás. Zjednodušene ide o to, že doslova z týždňa na týždeň môžete prísť o dospelý a prácne zapestovaný strom. Apoplexia má typický prejav, ktorý si prakticky nemôžete s ničím iným pomýliť – jednotlivé konáre, prípadne celá väčšia časť rastliny náhle zvädne a uschne. Stať sa to môže v troch kritických obdobiach roka – na jar počas pučania, hneď po odkvitnutí, v čase dozrievania plodov.

maliny Čítajte aj Praktický rez malín, ktorému budete konečne rozumieť: Podporte rodivý potenciál krov a vyťažte z nich maximum

Dva priebehy ochorenia

  • Chronickému prejavu apoplexie predchádza slabá chloróza, teda žltnutie listov, zastavenie vegetatívneho rastu, intenzívna tvorba vlkov, výrazný glejotok a predčasný opad listov. Väčšinou ide o nevyžiadanú prítomnosť huby Monilinia laxa (spôsobuje aj známu moníliovú spálu), prípadne húb z rodu Verticillium. Tie po preniknutí do pletív spôsobujú vädnutie a neskoršie odumieranie konárikov. V napadnutých pletivách potom zvykne parazitovať aj huba Leucostoma cincta, či rod Nectria. Pre pôsobenie týchto hubových patogénov je typické to, že k odumieranie stromov marhúľ dochádza veľmi pomaly, postupne, preto sa priebeh ochorenia označuje za chronický.
Bežným vstupným miestom pre huby či baktérie... Foto: SHUTTERSTOCK
marhule, apoplexia Bežným vstupným miestom pre huby či baktérie spôsobujúce apoplexiu sú aj čapíky, ktoré zostali na konároch marhúľ po nesprávnom reze.
  • Občas sa, ale, stane, že strom napadnú baktérie Xanthomonas pruni a Pseudomonas syringae. V takom prípade je odumieranie konárov a následne celých stromov veľmi rýchle – akútne. V tomto prípade by však mal každý pestovateľ marhúľ vedieť, že tieto baktérie sú u nás v prírode bežne rozšírené a žijú tak na povrchu listov ako aj kôry. Problém nastáva v prípade akéhokoľvek poranenia stromu. Vtedy sa cez čerstvé rany dostávajú do rastliny. Samozrejme, pri vhodných podmienkach, ale vlhko u nás v období vegetačného pokoja nie je ničím výnimočným. Keď sa s príchodom jari oteplí, baktérie sa začnú rozmnožovať a rýchlo a spôsobovať nekrózy pletív. Tie na základe toho strácajú schopnosť rozvádzať vodu a živiny z koreňov do ostatných častí stromu, ktorý začne usychať a odumierať.
Pri akútnom priebehu apoplexie sa na prvý... Foto: SHUTTERSTOCK
marhule, apoplexia Pri akútnom priebehu apoplexie sa na prvý pohľad zdravá marhuľa zmení na úplne vyschnutú v priebehu niekoľkých týždňov.
čučoriedky Čítajte aj 7 osvedčených rád, ako úspešne pestovať čučoriedky: Kedy kry sadiť, aký substrát použiť a čo rozhodne nerobiť?

Hlavná zodpovednosť za ochranu stromu zostáva na vás

Ide totiž o to, že patogény spôsobujúce apoplexiu v tomto prípade v podstate len využívajú mechanické poškodenia na stromoch, spôsobené zlou starostlivosťou či počasím na to, aby do nich prenikli. Následný rozvoj im potom veľakrát ešte uľahčí zlý zdravotný stav rastlín, ako dôsledok vplyvu rôznych stresových faktorov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mŕtvica #marhule #apoplexia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december