7 osvedčených rád, ako úspešne pestovať čučoriedky: Kedy kry sadiť, aký substrát použiť a čo rozhodne nerobiť?

Čučoriedky sú skvelým drobným ovocím, ktoré však v očiach záhradkárov trpí predstavou o komplikovanom pestovaní a príliš vysokých nárokoch na starostlivosť.

23.08.2023 06:00
čučoriedky Foto:
Vysoké teploty najviac škodia druhom, ktoré majú rady chladnejšie stanovištia (bleduľa jarná, brusnica, čučoriedka, kel ružičkový, plamienok alpínsky, pór, rakytník rešetliakovitý, vres obyčajný).
debata

Opak je však pravdou, pokiaľ hneď pri vysádzaní zvolíte správny postup.

1. Kry saďte na jeseň

Hoci sú čučoriedky dostupné ako kontajnerované výpestky, predsa len ich saďte radšej na jeseň. V tomto období im intenzívne rastie koreňový systém, čo prispieva k lepšiemu ujatiu sa na novom stanovišti.

2. Potrebujú slnko a dostatok vlahy

Áno, čučoriedky vyžadujú plne slnečné stanovište, no zároveň s dostatkom vody tak, aby rastliny nepresychali.

muchovník Čítajte aj Konzumácia 1 až 2 hrstí tohto ovocia sa spája s nižším rizikom infarktu. Dopestujete ho bez chemických postrekov

3. Nie je voda ako voda

Myslite na to, že závlahová voda môže obsahovať viac alkaloidov a solí. Ideálne je, ak má pH 4 až 5. Docieliť to môžete dvoma spôsobmi – aplikáciou kyseliny dusičnej alebo kúpou špeciálnych kyslých roztokov, ktoré sú bežne dostupné v záhradníctvach, a ktoré treba pridávať do zálievky.

4. Dokonalé prekyprenie

Hoci pri výsadbe ovocných stromov už jamu veľkú 1 × 1 meter kopať nemusíte, pri čučoriedkach platí, že čím hlbšie pôdny profil prekypríte, tým bude priestor v bezprostrednej blízkosti koreňov vzdušnejší, čo podporí zakoreňovanie.

Čučoriedkam trvá 2 až 3 roky kým začnú naplno... Foto: SHUTTERSTOCK
čučoriedky Čučoriedkam trvá 2 až 3 roky kým začnú naplno rodiť. Do konečnej odrodovej výšky kry pri správnom reze dorastú približne za 10 rokov.

5. Špeciálne upravená výsadbová jama

Ideálny rozmer výsadbovej jamy je aspoň 60 × 60 cm. Zaistíte tak dostatok priestoru na dosypanie špeciálneho substrátu. Dno aj bočné steny jamy vysteľte fóliou, čím minimalizuje riziko premiešavania dodaného substrátu s okolitou pôdou a rýchlu zmenu pH. Dôležité však je, aby ste na dne vytvorili drenáž v podobe 10 až 15 cm vrstvy riečneho štrku. Takto predídete možnému premokreniu a riziku odhnívania koreňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čučoriedky #kyslý substrát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december