Fuj, takéto ovocie na stromoch vidieť nechcete. Prečo úroda hnije a ako sa dá podobným problémom predísť?

To, čo vidíte na fotografii je ukážkový príklad moníliovej hniloby ovocia. Smutný pohľad, hlavne, ak máte mladý stromček a konečne vám doprial prvú úrodu doslova troch plodov. Kde sa stala chyba a čo sa malo spraviť inak?

24.08.2023 06:00
monilióza, moníliová hniloba, jabloň Foto:
debata

Pôvodcom moníliovej hniloby ovocia je huba Monilinia fructigena. Napáda plody jabloní, hrušiek, sliviek, broskýň a ďalších druhov ovocia. Veľké hnedé škvrny prechádzajú do dužiny, ktorá postupne podlieha hnilobe a neskôr sa na povrchu hnijúceho pletiva tvoria drobné krémové „vankúšiky“. Typickým znakom je, že vo väčšine prípadov sú usporiadané do sústredných kružníc. Doslova pôsobia, ako keby ich niekto cielene namaľoval.

Po tom, čo sa na plode vytvorí hnedá hniloba,... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
monilióza, moníliová hniloba, hruška Po tom, čo sa na plode vytvorí hnedá hniloba, začne huba prerastať do krémových vankúšikov najčastejšie v sústredných kružniciach.

Poškodené plody môžu opadnúť, no často zostávajú visieť na stromoch, kde postupne usychajú, scvrkávajú sa a takzvane mumifikujú. A hoci by sa zdalo, že týmto problém danej sezóny končí, opak je pravdou. Ovocné múmie sú totiž zdrojom infekcie v novej sezóne. Rozhodne ich preto nenechávajte „krášliť“ stromy, ale poškodených plodov sa okamžite zbavte. Ideálne vyhodením do komunálneho odpadu.

Monilióza sa rýchlo šíri, pokiaľ sa plody... Foto: SHUTTERSTOCK
monilióza, moníliová hniloba, hruška Monilióza sa rýchlo šíri, pokiaľ sa plody dotýkajú, či už na strome, alebo v debničke počas skladovania.

Základná prevencia

Pre moniliózu je typické, že najčastejšie napáda plody v mieste mechanického poškodenia alebo poškodenia hmyzom, napríklad obaľovačmi. Preto, pokiaľ zasiahnete proti týmto škodcom, máte veľkú šancu, že sa na vašej úrode neobjaví. Hoci, problémy môžu narobiť aj osy. Keď už si moníliovou hnilobou napadnutý plod na strome všimnete, nanič nečakajte a hneď ho odtrhnite rovnako, ako ho treba zodvihnúť zo zeme či na jeseň spod stromov vyhrabať opadané lístie.

Hoci je monilióza hubová choroba, zväčša sa... Foto: SHUTTERSTOCK
monilióza, moníliová hniloba, jabloň Hoci je monilióza hubová choroba, zväčša sa sama od seba na plodoch nevyskytne. V podstate čaká, kým dôjde k ich mechanickému poškodeniu či už osami, obaľovačmi, inými škodcami, krupobitím alebo nešetrným zberom.

Problémy narobí aj v pivnici

Áno, monilióza je tiež obávanou skladovou chorobou jabĺk a hrušiek. Ak totiž počas zberu s plodmi nezaobchádzate opatrne, alebo ak uskladníte aj mechanicky poškodené, hnitie a krémové „vankúšiky“ na seba nenechajú dlho čakať. Navyše, keďže sa plody v debničkách navzájom dotýkajú, infekcia sa začne nekontrolovane ší­riť.

Má chémia zmysel?

Odborníci tvrdia, že priama chemická ochrana proti moníliovej hnilobe ovocia nebýva v záhradách potrebná. Čo by ste, ale, mali urobiť, to je ochrana proti obaľovačom. Ak však máte s moniliózou zlú skúsenosť, v prípade, že postrekom stromy ošetríte proti chrastavosti približne 3 až 4 týždne pred zberom, daný fungicíd by mal účinkovať aj proti monilióze.

Na plode je zreteľne vidieť, že bol primárne... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
monilióza, moníliová hniloba, hruška Na plode je zreteľne vidieť, že bol primárne poškodený obaľovačom a až sekundárne napadnutý moníliovou hnilobou.

Kedy si posvietiť na obaľovače? Záleží od toho, kedy sa tento škodca začne rojiť. Presné termíny a podrobné informácie každoročne nájdete na stránkach ÚKSÚP. V roku 2023 boli termíny ošetrovania stromov proti prvej generácii obaľovača jablčného určené odborníkmi na začiatok až polovicu júna (v závislosti od lokality). Druhá generácia sa začala rojiť koncom júna až v prvej polovici júla. Odborníci z ÚKSÚP opäť na základe účinnosti povolených prípravkov a lokality určili vhodné termíny na ošetrenie stromov od prvej dekády júla do začiatku augusta. Podobne to vychádza každý rok, takže orientačne sa dá predpokladať, že sezóna 2024 bude v rámci rojenia prvej aj druhej generácie obaľovača jablčného podobná. Rovnako presné termíny na ošetrovanie ovocných stromov vydáva ÚKSÚP aj v prípade obaľovača slivkového a obaľovača broskyňového.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hruška #jabloň #monilióza #moníliová hniloba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december