Tíšila bolesť gréckych bohýň, pomôže aj vám: Pri kŕčoch, ženských problémoch či astme. Omladí pokožku a zahojí jazvy

V minulosti boli neodmysliteľnou súčasťou záhrad, uplatnenie našli aj v honosných parkových výsadbách. S príchodom 21. storočia však záujem o ne začal klesať.

02.05.2024 17:00
pivonka Foto:
debata

Dlhoročné stálice medzi trvalkami sa ale opäť začínajú dostávať do centra pozornosti. Vyniknú v tradičných aj moderných záhradách a ponuka odrôd je čoraz bohatšia – od rôznych odtieňov bielej cez ružovú, červenú, purpurovú až po fialovú. Ničím výnimočným už nie sú ani krémové až žlté či dvojfarebné kvety.

Podľa stupňa plnokvetosti sa pivonky zaraďujú až do ôsmych typov od jednoduchých cez poloplnokveté, korunkovité, poloružovité až po takzvané japonské. Mnohé pripomínajú nielen ruže, ale aj čemerice či veternice. V sortimente už nie sú ničím výnimočným ani nízke skalkové pivonky označované ako patio s výškou do 50 cm. Hodia sa nielen do skaliek, nízkych záhonov v malých záhradách, ale aj na pestovanie v nádobách.

Rozmanitá krása pivoniek

Ak sa chcete krásou pivoniek tešiť vo váze, treba na to myslieť už pri výbere odrody. Nie všetky sa totiž hodia na rez kvetov. Vo všeobecnosti možno povedať, že najkratšiu trvanlivosť majú červené odrody, ktoré vo váze rýchlo vädnú a odkvitajú. Oveľa vhodnejšie sú pivonky s ružovými či marhuľovými kvetmi. Floristami overené odrody na rez kvetov sú napríklad ‘Coral Charm’, ‘Myrtle Gentry’ či ‘Sarah Bernhardt’.

Fotogaléria
+7

Už v antike známa liečivka

Pivonky sú známe okrasné trvalky, no málokto vie, že pivonka lekárska (Paeonia officinalis) bola v minulosti veľmi významnou liečivou rastlinou, pričom sa preferovali a dodnes preferujú formy s tmavočervenými kvetmi. Obsahujú totiž najviac tmavočerveného farbiva antokyánu vo forme glykozidu paeonidinu. Korunné lupienky sa zberajú z plne rozkvitnutých kvetov v máji až júni a sušia sa v tenkých vrstvách v tieni, aby nestratili farbu ani vôňu. Vzniknutá sušina je pri skladovaní citlivá na svetlo a vlhko, preto treba lupienky uchovávať v dobre zatvorenej nádobe.

Kvetová droga z pivinky sa podáva v malých... Foto: SHUTTERSTOCK
pivonka, čaj Kvetová droga z pivinky sa podáva v malých dávkach (asi 5 percent) na úpravu vône a chuti rôznych čajových zmesí ako príchuť.

Ešte účinnejší koreň

Koreň pivonky lekárskej obsahuje alkaloid peregrinin. Vykopáva sa na jar, krája na tenšie plátky a suší. Výťažky z rastliny sa používajú na liečenie epilepsie, účinkujú proti kŕčom hladkého svalstva (pomáha pri bolestivej menštruácii), žalúdkovým kŕčom i hnačke. Pomáhajú tíšiť astmatické záchvaty, bolesti pri dne, obličkových a žlčníkových kolikách, pri reume.

  • Koreň pivonky krátko povarený v bielom víne pomáha proti dne.
  • Niekoľkokrát denne užívaných 5 až 10 kvapiek z 10 dní macerovaného pivonkového koreňa v červenom víne uľaví pri žalúdočných kŕčoch.
  • Pivonkový sirup z koreňa je vhodný pri reume. Jednu lyžičku užívajte raz denne. Nakrájaných 10 g čerstvého koreňa zalejte 100 ml pálenky alebo konzumným liehom a cez noc lúhujete. Zmes precedíte, dolejete 300 ml vody, prisypete 300 g kryštálového cukru a na miernom ohni pomaly zahrievate na hustotu sirupu.
Foto: SHUTTERSTOCK
pivonka

Pivonka je rastlina známa aj v kozmetickom priemysle. Účinkuje proti starnutiu pleti, lebo zlepšuje jej elasticitu a udržiava rovnomernú hydratáciu. Podporuje rast nových kožných buniek, pleti dodáva jas. Hojí popraskanú pokožku a predchádza vzniku jaziev.

Pozor, toto je dôležité!

Hoci má pivonka lekárska veľa pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, ide o čiastočne jedovatú rastlinu. Čistá droga sa dnes prakticky nepoužíva a vyskytuje sa len v zmesiach, ktoré sa odporúča užívať pod lekárskym dozorom. Buďte preto obozretní. Preparáty z pivonky lekárskej v žiadnom prípade nesmú užívať tehotné a dojčiace ženy

Kedysi ľudia verili, že ak si kvety pivonky... Foto: SHUTTERSTOCK
pivonka Kedysi ľudia verili, že ak si kvety pivonky dajú do vázy, odoženú z ich príbytkov choroby, uchránia ich pred zlými silami a desivými snami.
ľan trváci Čítajte aj Nebesky modrá trvalka jemne doplní letné záhony: Je dokonalým spojením krásy s tradíciou a vyniká nenáročnosťou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pivonka lekárska
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december