8 praktických rád zeleninára vám zaistí ukážkovú úrodu papriky: Tajomstvom úspechu nie sú iba silné priesady, ale aj...

Hoci paprika patrí k, na starostlivosť náročnejším zeleninovým druhom, na hriadkach či v skleníku vám rozhodne nesmie chýbať. Pri voľbe správnej odrody a vhodných pestovateľských postupov sa vám snaha určite vráti presne tak, ako očakávate - v podobe kvalitnej úrody.

03.05.2024 07:39
paprika, Peter Gajdoštin Foto: ,
debata

Zeleninára Petra Gajdoština už netreba našim pravidelným čitateľov predstavovať. Môžeme pripomenúť, že sa celý profesijný život venuje semenárstvu zeleninových druhov, vo veľkom pestuje rajčiny, ale aj iné druhy a jeho skutočnou vášňou sú čili papričky. Aktuálne sme sa rozprávali o klasických paprikách a o tom, ako si na záhrade zaistiť naozaj kvalitnú úrodu. Toto sú rady odborníka, rokmi overené v praxi:

1. Sústreďte sa na pestovanie či kúpu silných priesad

Priesada, a v tomto prípade sa to netýka len papriky, ale vo všeobecnosti zelenín, musí byť zdravá, silná, s pevnou stonkou, neprerastená a pri paprike aj s prvými nasadenými kvetnými púčikmi. Je to znak kvalitného predpestovania, no ak sa stane, že napríklad vplyvom nepriaznivého počasia budete musieť sadiť prerastené priesady, všetky kvitnúce kvety vrátane malých plodov odstráňte. Rastliny musia najskôr dostatočne zmohutnieť. Aspoň týždeň pred plánovaným vysádzaním nezabudnite priesady otužovať, aby ich napríklad slnko nespálilo.

Silné priesady papriky so zdravým koreňovým balom. Foto: SHUTTERSTOCK
paprika, priesady Silné priesady papriky so zdravým koreňovým balom.

2. Ak pestujte papriku v skleníku…

  • Do vykurovaného skleníka môžete dopestované papriky sadiť už v druhej polovici marca. Do studeného už v druhej polovici apríla, no nič sa nedeje, ak tak urobíte až teraz, v máji.
  • Dôležité je umiestnenie rastlín. Ak v krytých priestoroch pestujete naraz viac plodín, papriku dajte doprostred a napríklad rajčiny do prievanu, teda k dverám.
  • Optimálna teplota na pestovanie papriky v skleníku je 24 až 28 °C cez deň a 16 až 20 °C v noci. Pri vyšších teplotách vetrajte, no pozor na silný prievan.
  • V čase zberu plodov sa vo fóliovníku aj v skleníku vyvarujte vysokej vzdušnej vlhkosti, ktorá je hlavnou príčinou rozvoja chorôb v mieste rán po odlomení z rastliny. Po zbere intenzívne vetrajte, až kým sa úplne zacelia.
  • Pravidelne odstraňujte rastlinné zvyšky z porastu – polámané listy alebo výhonky po zbere, ktoré môžu byť príčinou šírenia chorôb.
paprika Čítajte aj Kedy je paprika pripravená na zber, a prečo sa zo žltozelenej PCR-ky stane červená?

3. Na hriadku až v druhej polovici mája

A nedajte sa zlákať teplejším priebehom počasia. Naozaj počkajte až do 15. mája. O nič neprídete. Pre papriku vyberte plne oslnené a chránené miesto s výhrevnou pôdou.

Foto: SHUTTERSTOCK
paprika

4. Nebuďte skúpi na živiny

Paprika najviac ocení pôdu bohatú na humus, živiny a optimálne s neutrálnym pH. Pred vysádzaním je vhodné vyhnojenie hriadky priemyselnými hnojivami s obsahom mikroprvkov a s pomerom hlavných živín 1,2 N : 1 P2O5 : 1,4 K2O.

5. Aj zeleninové hriadky sa oplatí nastielať

Paprika pozitívne reaguje na nastielanie pôdy čiernou netkanou textíliou, ktorá bráni prerastaniu burín a zlepšuje prehrievanie pôdy. Nič však nepokazíte ani vrstvením menšieho množstva pokosenej trávy, ak trávnik neošetrujete herbicídmi proti dvojklíčnolistým burinám.

rajčiny, vyväzovanie, uväzovanie k opore, ruky, Čítajte viac Porovnali sme najčastejšie používané opory pre rajčiny: Ktoré sú najlepšie a môže hrdza rastlinám uškodiť?

6. Áno, paprika ocení oporu

Pretože patrí medzi druhy s takzvaným dichotomickým vetvením, jednotlivé výhonky zaťažené dozrievajúcimi plodmi sa bez opory môžu vylamovať. Papriku s apreto oplatí sadiť do riadkov tak, aby ste jej v prípade potreby mohli počas vegetácie zaistiť oporu – zatĺcť kolíky a rastliny k nim postupne, ako budú rásť, vyväzovať.

Paprika dozrieva postupne, preto plody vždy... Foto: SHUTTERSTOCK
paprika Paprika dozrieva postupne, preto plody vždy oberajte prebierkou tak, aby ste ich na rastlinách nenechávali zbytočne prezrievať. Brzdili by ste si tak tvorbu nových.

7. Hriadku pravidelne plejte

Buriny uberajú živiny, tienia a tvoria prostredie vhodné na rozvoj chorôb. Porast preto udržujte čistý. Pri okopávaní myslite na to, že paprika zakoreňuje plytko a hlbším prekopaním môžete poškodiť korene. Pretože neznáša utlačenú pôdu s nedostatkom vzduchu, pri ošetrovaní aj zbere plodov sa snažte čo najmenej stúpať do koreňovej zóny rastlín.

8. Zálievku nepodceňujte

Paprika má na vlahu počas celej vegetácie značne vysoké nároky. Medzi jednotlivými závlahovými dávkami však nechajte pôdu dostatočne preschnúť, aby sa ku koreňom mohol dostať vzduch. Na ťažších pôdach a pri nastielaní čiernou netkanou textíliou si dávajte pozor na riziko premokrenia, ktoré rovnako škodí.

Foto: SHUTTERSTOCK
paprika

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paprika #pestovanie papriky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december